>1965 Alianca Garrafeira

2

>


Dagsform, sällskap, miljö och maträtt. Faktorer som påverkar hur man upplever ett vin. Så, vilket vin väljer man ta med sig när det vankas korv grillad på engångsgrill och en enklare sallad därtill? Tja, vad sägs om en 1965:a Alianca Garrafeira? Måhända det låter korkat släpa med en gamling till grillen men faktum är att när alla andra faktorer är på plats; vacker horisont, vårvärme, rätt sällskap och sprittande vårkänslor så är det bara att korka upp!Nu är det bror som bjuder på en flaska ur senaste försändelsen från Portugal och jag vet inte vilken han valt. Allt jag vet är att vinet visar upp en färg likt den mest rubinröda färg du kan tänka dig och bjuder på en doft som är mogen utan att bli gammal! Det doftar mosade röda jordgubbar, grusväg, lite tobak och sol. Smaken är silkeslen med behagligt mogen sötaktig frukt. Inte långt på något vis, bara ett förbannat gott glas som erbjuder ett par minuters kontemplation där man står, med Vaxholm skymtandes på andra sidan. På väg mot sitt 44:e år och så står vi här vid Fågelöudde och grillar korv samtidigt som vi avnjuter åldringen. Det är ganska häftigt och så långt från praktiska boxar eller pet-flaskor som man kan komma.

Utöver känslan att dricka gott vin i en fantastisk miljö blir jag överraskad av att ha gissat 25 år fel på åldern. Trots en hel del äldre portugiser i bagaget vid det här laget gissade jag runt 1990. Kanske kan jag skylla på den vackra omgivningen eller att jag samtidigt var tvungen hålla ett öga på lilltjejens ambitioner att springa ut i vattnet? Eller inte. Kanske ska jag bara nöja mig med att det är skoj, lärorikt och roligt att vara ute och cykla ibland….

N.B. Caves Alianca’s 1965 Garrafeira kan inhandlas i Lissabon hos Garrafeira Nacional för ca EUR 25.

Share.
  • Mats L

    >Låter bra, otroligt att de håller så länge. Trodde att doften skulle blåsa bort där på klippan. Ser fram mot en egen laddning från GN senare. Osten från Azeitão var riktigt maffig. Skall be kollegan ta med någon extra till dig nästa gång.

  • Niklas Jörgensen

    >Hej Mats, det kommer några 66:or av detta vin med nästa runda. Ska se till du får en sådan och så hoppas vi den är lika bra!

    Det är ett chansspel men för den låga insatsen är det värt det!

    /Niklas

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers