1968 Caves Velhas Garrafeira

4


Kvällen avslutades med en 1968 CavesVelhasGarrafeira från Bairrada. Jag har provat denna Garrafeira helt ner till 1947 och aldrig har jag blivit besviken! Vinet besitter en makalös förmåga att åldras med behag och den här årgången visar sig inte vara något undantag. Korken dras upp med en bladkorkskruv och kommer upp hel. Det här är alltid det läskigaste med äldre flaskor – att råka demolera korken och tvingas dekantera ett vin som kanske inte klarar detta! Nu visar det sig emellertid att 1968:an mår bra av lite luft då det var en del unket som ville ut. Det första intrycket av doften är gammalt och surt och en viss besvikelse infinner sig.

Men tålamod, tålamod; en halvtimme senare har slöjan av gammalt försvunnit och nu doftar det plötsligt av plommon, fat, kryddor, svarta vinbär och torkad frukt! Ljuvligt! Smaken är förvånansvärt söt och strävheten är knappt nämnbar – vilket är tur för frukten sjunger på sista versen. Vinet fortsätter utvecklas och det är först en dryg timme senare det börjar tröttna och de volatila syrorna tar vid. Tack och lov har vi då druckit upp merparten av vinet men jag sparar en deciliter av vinet i flasken och ställer i kylen – bara för att nyfiket dofta och smaka till vinet dagen därpå. Doften är dygnet senare fortfarande där men smaken demonstrerar att vinet gjort sitt.

En härlig upplevelse för futtiga 30 EUR även om det tyvärr var en av de sämre Caves Velhas jag druckit – störst är fortfarande 1947 som när den dracks för två år sedan fortfarande hade en rejäl fruktighet och minst 5-10 år kvar! Ett makalöst vin och ett stort minne!

Share.