1968 Caves Velhas Garrafeira

4


Kvällen avslutades med en 1968 CavesVelhasGarrafeira från Bairrada. Jag har provat denna Garrafeira helt ner till 1947 och aldrig har jag blivit besviken! Vinet besitter en makalös förmåga att åldras med behag och den här årgången visar sig inte vara något undantag. Korken dras upp med en bladkorkskruv och kommer upp hel. Det här är alltid det läskigaste med äldre flaskor – att råka demolera korken och tvingas dekantera ett vin som kanske inte klarar detta! Nu visar det sig emellertid att 1968:an mår bra av lite luft då det var en del unket som ville ut. Det första intrycket av doften är gammalt och surt och en viss besvikelse infinner sig.

Men tålamod, tålamod; en halvtimme senare har slöjan av gammalt försvunnit och nu doftar det plötsligt av plommon, fat, kryddor, svarta vinbär och torkad frukt! Ljuvligt! Smaken är förvånansvärt söt och strävheten är knappt nämnbar – vilket är tur för frukten sjunger på sista versen. Vinet fortsätter utvecklas och det är först en dryg timme senare det börjar tröttna och de volatila syrorna tar vid. Tack och lov har vi då druckit upp merparten av vinet men jag sparar en deciliter av vinet i flasken och ställer i kylen – bara för att nyfiket dofta och smaka till vinet dagen därpå. Doften är dygnet senare fortfarande där men smaken demonstrerar att vinet gjort sitt.

En härlig upplevelse för futtiga 30 EUR även om det tyvärr var en av de sämre Caves Velhas jag druckit – störst är fortfarande 1947 som när den dracks för två år sedan fortfarande hade en rejäl fruktighet och minst 5-10 år kvar! Ett makalöst vin och ett stort minne!

Share.
 • Finare Vinare

  >Vi sitter just med fina 1978 Caves Velhas Garrafeira! Den tycks vara buteljerad i Bucelas och med firmans starka kopplingar dit får man väl anta att det är en Bucelas?

 • Niklas Jörgensen

  >Nja, Bucelas är och har alltid varit ett vitvinsområde där främst Arinto härskat (uppbackad av Rabo-de-Ovelha). Vet faktiskt inte om jag ens sett rött från Bucelas och om det existerar! Får nog kolla med vår halvportugis Mats L ;-)

  Caves Velhas har ju historik i flera områden i Portugal och står för rött från såväl Palmela, Bairrada och Dao för att nämna några.

  Jag har hört de äldre Caves Velhas (i den flaskform ni har) är Bairrada men ärligt förvånar det mig inte om det är en mix med även lite Dao i det!

  Caves Velhas gör en vit Bucelas i enkel stil.

  Min gissning är stor del Baga m a o!

 • Finare Vinare

  >Och så jämför vi med 1970 San Marco Grande Reserva!
  Hurra, ännu ett helt korrekt vin, vi associerar till mogen port i doften så här stämmer väl buteljeringsorten Vila Nova de Gaia med ursprunget Douro?

 • Niklas Jörgensen

  >Jag gläds med er! San Marco är med största sannolikhet en Douro ja. 1970 är ju stort VP år så nog borde vi finna lite av det i bordsvinerna också?

  Har min kvar att öppna och blir ju genast nyfiken :-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers