>1970 Quinta do Noval Vintage Port

6

>
Säg Quinta do Noval och många portvinsafficionados associerar säkerligen till den Phylloxerabefriade Nacional. Quinta do Novals vingårdsmärkta årgångsport är för Dourodalen vad D’Yquem är för Sauternes, Petrus för Pomerol och Romanée-Conti för Bourgogne. Men till skillnad från ovan nämnda trio har Nacional något nästintill mytomspunnet och “holy grail”-aktigt över sig – tack vare en specifik årgång, 1931.

1931 var den första kommersiella buteljeringen av Nacional och det producerades ca 200 lådor. Endast tre portvinshus deklarerade vintage 1931 – ett fantastiskt år men givetvis var de flesta hårt drabbade av spåren efter dåtidens finanskris och att finna köpare var inte det lättaste. Idag anses 1931 vara århundradets portvin och har blivit något av en ouppnåelig dröm för portvinsfantaster världen över! Inte ens Christian Seely som driver egendomen för AXA har smakat årgången! Givetvis smittar Nacional’s lyster av sig på övriga viner från Quinta’n och för mig var det lika andaktsfullt öppna lördagkvällens vin, en 1970 Vintage port!

1970 var en storslagen vintage och jag har haft turen prova några av dem. För att dra en hastig jämförelse är 1970 för mig lik 2000 vilket bådar gott för de lyckliga som sitter på denna underbara årgång. Märkligt det där egentligen; att starten på de senaste seklen producerat några av vinvärldens största i flera områden.

Jag avlägsnar blyhöljet på toppen och torkar försiktigt av allt grus och mögelliknande runt kork och hals. Normalt brukar portvinskorkar vara förtvivlat korta så jag överväger bladkorkskruven för att i sista sekund inbilla mig själv den vanliga sommerlierskruven klarar jobbet. Det gör den nästan men två centimeter av korkeländet vill inte hänga med upp så det blir att filtrera genom Melitta.


Väl på karaff är vinet en fröjd beskåda! Färgen har med åren brutits ned och kvar är ett ganska ljust rött vin med vacker tegelbrun kant. Fällningen var markant och något säger mig kaffefiltret var rätt väg att få ut varje droppe av elixiret. Första smakprovet bekräftade att här skulle inge droppar undkomma gommen!


Doftmässigt är det en explosion av perfekt mogen port! Det bör tilläggas redan nu att huset aldrig hört till de som producerat de mest koncentrerade och fylliga av Vintage-vinerna men det kompenseras av elegans och finess, litet av Douro-dalens Saint Julien! Doften är sensuell med läckra drag av söt lakrits, fikon, piptobak, solmogna körsbär, kryddskåp och en aning ceder. Smaken har en mycket lätt syrlighet som enbart gör vinet än mer spännande och som fräschar upp åldringen. Lakritstonen är även i smaken tillsammans med fikon, kryddor, tobak och bränd jord. Lång, sirlig eftersmak som helt enkelt vägrar ge mig sig på närmre en minut!

1970 Quinta do Noval är med oss i nästan tre timmar innan de sista dropparna slinker ner; inga ålderskrämpor skönjas ens i slutet så har någon en flaska eller två av detta, ser det på auktion så håller det utan problem samma nivå 5-10 år ytterligare. Denna flaska var inköpt för fyra år sedan, på den gamla goda tiden då Kjäer & Sommerfeldt hade sin så kallade skatkammare, fylld med vin som såldes på komission. V&S som köpte företaget som ägde K&S såg till att få ett stopp på detta och koncentrera sig på att sälja samma som alla andra. Jag kan inte förstå hur man kan ge upp en sådan lönsam bussiness och tappa all respekt och merförsäljning skatkammaren innebar! Tack och lov finns det folk som inser detta och Philip Dyna som var ansvarig för komissionsförsäljningen har nu flyttat till Vinoble vid Kultorvet där Vinbanken öppnat, ny komissionsförsäljning alltså. Letar ni udda, unika eller exceptionella viner så håll koll på vad Philip får in. Ännu nystartat men det lär komma igång, var så säkra på det.

Ett vettigt dagspris på en 1970 Quinta do Noval lär landa mellan 700-900 kr. Värt varendra krona!

Share.
 • Mats L

  >Kul att det var så bra som man hört. Jag har ibland blivit lite besviken på lagrad vintage, de har inte haft den häftiga fylligheten och strävheten hos en ung vintage eller doften hos en gammal tawny eller colheita. skall fortsätta att letaefter goda exempel medan jag väntar på några i källaren, du var positiv till Boavista 1987 såg jag.

 • Niklas J

  >Hej Mats! Ja, 1987 från Boa Vista är riktigt trevligt, speciellt med tanke på priset. Jag har dessutom provat den flera gånger och ännu inte blivit besviken av en flaska. Förvänta inget stort och fylligt men det är ett hederligt hantverk!

  1970:an var däremot mer än hederlig! Kul höra du haft mer positiva erfarenheter kring mogen tawny/Colheita! Jag har själv mer känt motsatsen att dessa inte kunnat leverera detsamma som de mogna Vintage port jag provat.

  Ska dock tillägga att när det kommer till vintage port är jag en riktig sucker vad gäller ålder! 1960, 63, 66 och 1970 är för de flesta superba nu även om det finns några som gått över kullen.

  Likaså tycker jag ung VP är häftigt men mer för upplevelsen av det så unga och virila i vinet!

 • Anonymous

  >1970 Quinta do Noval har jag aldrig provat (vad jag vet). Mitt intresse för Port är tämligen nyvaknat även om jag “provat” och druckit vin sedan tidigt 1990 tal men som sagt Port har blivit intressant. Jag drack en Quinta Noval 1995, vilket var rena ungdomen (pedofil-varning) men en Churchills LBV från 1988 och på butelj 1993 var riktigt god. Vi provade dem tillsammans efter en rejäl avslutning av både vita och röda viner. Porten kom till risgrynsgröten och det är en bra kombination.

 • Niklas J

  >Anonym; får du chansen så är den väd ta. Men betala inte över tusenlappen utan sök den kring de summorna jag rekat. Såg en flaska gick på vinauktionen i tisdags, för 1200 kr. Dessutom ska auktionsverket ha en hel del utöver det så för mig var det ett på tok för högt pris. Ute i Europa går den för runt 800 kr…

 • Simon

  >Hej
  jag har ett vin som heter da silva´s quinta do noval 1960 vintage port. Och jag har en fråga.
  Vad är Ca priset på de och hur smakar de?

 • Niklas Jörgensen

  >Simon, enklast är om du skickar mig en bild så kan jag ge ett mer precist svar men med all sannolikhet har du en flaska qta do Noval. 1973 ändrade man namn till blott qta do noval men innan dess gick det under grundarens namn Antonio Jose Da Silva. 1960:an har jag provat två gånger, inköpta i Köpenhamn för ca 5-6 år sedan. Då kostade de 500 danska styck med en kronkurs på 1,2 så 620 svenska. Priset har säkerligen inte rört sig särskilt mycket idag jämfört med då så jag gissar du får ca 800-900 hundra ut i handen om du slänger in den på auktion.

  Står det Nacional på flaskan kan du dock lägga på en nolla! Snudd på iaf…

  MVH

  Niklas J
  vinblogg@gmail.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers