2001 Chateau Caillou, Barsac

5

>
Inspirerad av lördagsprovningens grande finale och den storslagna 2001:an från Chateau de Fargues så dammar jag av provningskommentarerna tillhörande en annan 2001:a drucken under hösten; Chateau Caillou.

Slottet hör inte till de mest namnkunniga och har väl helt ärligt inte presterat alltför storslagna viner de senaste 20 åren. Men gamla Caillou har ett mycket gott rykte och de som haft förmånen vara med länge och prova egendomen jämför den strålande 1970:an med 2001! Och det var just en halvflaska 2001:a som jag och min kusin M delade i höstas. Flaskan var inköpt på rekommendation hos Grands Vins de Barsac – Sauternes i Barsac i somras och var högst rimligt prissatt.

Caillou är ett produktionsmässigt mycket litet slott. Endast 2000 lådor hittar ut på marknaden och hälften av dem är förstavinet. Beläget i Barsac och ägt av samma familj sedan början av 1900-talet. Semillon härskar och egendomen är till 90% planterad med druvan – resten är Sauvignon blanc. Slottet, som faktiskt är ett väldigt vackert sådant, står för en något lättare stil och har väl knappast varit känt som ett av långlagringsvinerna i Barsac – Sauternes.

Som många andra 2001:or har Caillou en vacker gnistrande gul lätt gyllene färg. Att vi är i Barsac råder det ingen som helst tvekan om redan vid första doften som bjuder på apelsinskal, kanderad frukt, salubrin och Karlssons klister. I bakgrunden en lätt touch av nya ekfat som balanserar och fördjupar doftintrycket väl. Smaken är koncentrerad men ingalunda kraftfull och bjuder på ganska mogna toner av apelsinskal, honung, torkad aprikos och persika. Viss Salubrin-känsla i eftersmaken som är ganska kvardröjande. På det stora hela en mycket god Barsac med minst 10-15 år framför sig. Vinet känns mer ostvänligt än dessert- eller gåsleverorienterat!

Det enda negativa är en viss avsaknad av syra som ger vinet en lätt obalans i smaken. Om det försvinner med lagring eller accentueras får tiden utvisa – en flaska återstår och den öppnas först om några år.

Share.
 • Vinmannen

  >Hej, rolig läsning, jag har provat ett par mogna exemplar av vinet men aldrig ungt, inte ens sett det på den svenska marknaden på ett bra tag. I vintras så avslutade vi en Pichon-vertikal med en Caillou 1947:a som jag hittat, det var trevligt..

  http://konjaren.blogspot.com/2007_12_01_archive.html

 • Vinmannen

  >http://konjaren.blogspot.com/2007_12_01_archive.html

 • Niklas J

  >Härlig läsning om er Lalande-vertikal! Som jag berättade för dig har jag ju också ljuva minnen 1985:an! 1996:an och 2001:an hade jag med på en provning på Grappe för snart två år sedan och särskilt 96:an var storslagen! Hade den där elegansen som PL i sina bästa stunder är ensam abonnent på!

  1947:an i en creme-de-tete version är inte illa det. Vad fick du betala för den? Inköpt på auktionen?

 • Vinmannen

  >ja, det är faktiskt ett auktionsobjekt från sthlms auktionsverk. Ett köp med mer hjärta än hjärna, men jag älskar att prova 1947:or, pris 2360kr tror jag..

 • Niklas J

  >Mer än överkomligt m a o!
  Spekulation är för övrigt otroligt tråkigt, köp med hjärtat visar sann kärlek till vinet :-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers