2004 Redoma och de fem stora

1


För mig är Portugal det mest spännande vinlandet i världen just nu. Från att tidigare mest ha förknippats med portvin och enkelt bordsvin börjar allt fler se vad som sker, och har skett de senaste åren, i mer eller mindre samtliga regioner i landet; en vinrevolution!

Vad som gör landet så spännande är att utvecklingen inte sker på bekostnad av traditionen och de unika druvsorter som finns i landets regioner och här tror jag Portugal, genom skicklig marknadsföring, kan vinna många anhängare då allt fler tröttnar på att allt smakar likadant.

Kvalitetsutvecklingen vad gäller rött vin har i mångt och mycket sitt ursprung i Dourodalen och hos de fem stora. Nej, det är inte Premier Cru-slotten från Bordeaux utan de fem egendomarna Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta do Vallado, Quinta do Vale Dona Maria och Quinta do Vale do Meao som är avantgardet. De har bidragit med talang, nytänkande och fått in en fräschhet i vinerna som mycket väl kan utmana flera av de största i världen. Men inget har skett på bekostnad av de anrika Dourodruvorna, tillika portvinsdruvorna såsom Touriga Nacional, Tinta Amarela, Touriga Franca, Tinta Roriz et c och det gör vinerna så unika.

För en som ännu inte är invigd i Dourovinets storhet kommer en ypperlig chans nu i juni då Systembolaget lanserar 2004 Redoma från Niepoort. Redoma hämtas från två vingårdar och det är främst Tinta Amarela från drygt 60 år gamla stockar som dominerar uppbackad av bland annat Tinta Roriz och Touriga Franca.
Jag öppnade en flaska av just 2004:an för en månad sedan och följde vinet under tre dagar. Vinet karafferades inte utan fick luftas i glaset. Färgen är mörk som natten och doften är visserligen ung men ack så läcker redan! Mörka bär, kryddor påminnandes om Vintage port, snyggt integrerade ekfatstoner och en begynnande komplexitet. I smaken visar vinet upp sin massiva strävhet och frukt, underbar balans och en syra som gör mig lycklig! Trots sina 14% lyckas vinet ändå vara svalt i sin karaktär och det är svårt förstå det här kommer från ett stekhett Douro! Vinet andas klass och ras och sitter kvar behagligt i eftersmaken. Det häftiga var att vinet fortsatte prestera storartat de nästföljande två dagarna och visade inga tecken på att ta stryk. Imponerande! Köp några, prova en och släng resten i källaren (om ni nu är så lyckliga och har en!).

2004 är ett mycket ansett år för Niepoort och är kanske det bästa Redoma producerat under decenniet även om jag just nu håller 2001 än mer kärt. Systembolaget ämnar ta 239 kronor för en butelj och 400 st har hittat till Sverige. Priset är mycket bra, internationellt sett och flaskan ligger endast 40-50 kr billigare i Portugal. En rejäl känga vill jag dock dela ut till Systembolaget som i Varunytt, under rubriken hållbarhet, skriver: vinner inte på lagring. Hallå! Har vi provat samma vin!? På vilka grunder baserar man detta? Vi pratar om ett vin som har en utvecklingskurva likt en stor Bordeaux och åtminstone jag ser minst ett decenniums positiv utveckling i vinet. Nej, här kräver jag skärpning från monopolet för när ska folk lära sig uppskatta mer moget vin om man får rådet att dricka ett frukt- och tanninmonster redan nu med hänvisningen – det vinner inte på lagring!

Som avslutning är det värt att nämna att Systembolaget även saluför Quinta do Vallado och Quinta do Vale Dona Maria på specialbutikerna samt att Quinta do Crastos sortiment återfinns i beställningssortimentet.

Ge något av dessa storheter en chans och överväldigas!

Share.