>2005 João Pato Touriga Nacional

2

>
Luís Pato är för merparten synonymt med druvan Baga. Och visst är han den som bemästrar den Nebbiolo-liknande druvan bäst. Men få vet att Pato även gör en Touriga Nacional. Sedan 2005 har João Pato, ett vin Luís döpt efter sin far, till största delen innehållit Touriga Nacional och en mindre andel Baga (15%). Enligt Pato ett vin för tidigare konsumtion även om det klarar upp till tio år i horisontellt läge.

Patos viner står att finna i beställningssortimentet. Alla är de högst personliga viner och några rentutav krävande även för en initierad. Men väl invand vad Baga kan erbjuda blir vinerna närmast beroendeframkallande och Luís Pato är verkligen en välbehövlig fläkt i en tid då rädslan avvika från den gängse normen överskuggar allt för många producenters viner. Portugal har en uppsjö av unika druvor. Likväl ger man sig i kast med Syrah när man kan syssla med inhemska storheter som exempelvis Touriga Nacional. Ibland förstår jag det inte riktigt…


Efter ett antal viner från Pato vet jag; vinerna bör öppnas och dekanteras i god tid. Oftast tar det ett par timmar för även de enklaste vinerna från Luís innan de blommat ut och även kastat av sig slöjan av lätt unkenhet. Sålunda får sig 2005 João Pato en runda på karaffen innan den ska testas mot en aningen Bordeauxinspirerad rätt, oxfilémedaljonger serverade med finhackad rå lök på toppen, knaperstekt kantarell och potatisklyftor frästa med kycklingflott!

Faktum är att vinet är en perfekt ledsagare till maträtten och har vissa Bordeauxliknande drag – även om det portugisiska ursprunget inte kan ifrågasättas. João Pato bjuder på viss mognad. Jag förväntar mig ett vin som är på sin topp men faktum är att det säkerligen först är där om två-tre år. I glaset och två timmars karaffering tidigare har dock hjälpt till att bjuda på en fin blommighet, mörka körsbär, hästsadel och en lätt bränd jordighet. Doften är funk så det står härliga till!

Smaken bjuder på ett tämligen elegant intryck, jord, mogna plommon och mörka körsbär och torkat läder. Fin tanninstruktur om ej så massiv som portugiser ibland kan bli. Bra krut i eftersmaken. Det råder ingen tvekan om att vinet lyfter ett par snäpp med mat. Visserligen fullt njutbart även efter oxfilén men till visar det hur väl mat och vin kan samspela utan att endera part tar över!

Anders Callmer a k a Portucastas har Luís Pato i sin portfölj. Tyvärr finns 2005 João Pato inte med i beställningssortimentet utan enbart i restaurangernas dito. Dock kan den privatimporteras och enligt Anders landar den då på 118 kronor, ett pris jag inte har någon som helst anledning ifrågasätta. Värt varenda krona och en synnerligen kul flaska ha i källaren antingen för omedelbart bruk eller ytterligare några års mognad.

2005:an finns även i norska Vinmonopolets imponerande Portugalsortiment. Norrbaggarna kräver NOk 138 för Patos Touriga Nacional vilket gör svenska priset än mer sympatiskt.


N.B. Varuprov från Portucastas.

Share.
  • Mats L

    >Kul läsning! Luis Pato är duktig, och den mest mediale av producenterna i Bairrada. Kombinationen av Touriga och Baga låter spännande; Baga är sträv och syrlig och Touriga Nacional är aromatisk och komplex men om den plockas försent saknar den struktur. Låter som något att prova.

  • Niklas Jörgensen

    >Hej Mats, det är TN som lirar förstafiolen men Baga bidrar med lite av sin syra och funk. Kul vin som bara blev än bättre med luft!

    Restaurangimport men värt dela en låda om du vill?

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers