>2006 Morgadio da Calçada Branco

5

>
Då var det dags att bekanta sig med ett vin där
Dirk van der Niepoort haft ett finger med i spelet. Morgadio da Calçada är ett sammangående mellan Casa da Calçada och Niepoort och det produceras vitt, rött och portvin. Egendomen ligger i Provezende, en liten by norr om Dourofloden. Det lilla samhället om 300 invånare var länge ett viktigt centrum för portvin men idag domineras byn av Casa de Calçada.


Att Dirk varit något av en pinojär i Douro är det knappast någon som ifrågasätter. Hans känsla för terroir kombinerat med modern fruktighet tilltalar mig oerhört mycket och det märks i flera av Dirks viner att han praktiserat i Bourgogne.

I beställningssortimentet återfinns 2006 Morgadio da Calçada Branco. Vinet är gjort på på mestadels Codega och Viosinho samt med en liten del druvor från väldigt gamla stockar (främst Malvasia och en liten del Rabigato och Arinto). 60% jäser på ekfat och får därefter sju månader på desamma medan resten jäser i rostfritt stål och vilar här lika lång tid som de på ekfaten. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning. Produktion? 8200 flaskor.

Morgadio da Calçada visar upp en ljus gul färg. Doften är något återhållen till en början men efter lite luftning dyker toner av limeskal, persika, nätmelon och närmast flintaliknande mineral upp i glaset. En ytterst diskret fatton lurar i bakgrunden och skänker en extra dimension till vinet. Mycket lovande doft.

Smaken är dock inte lika innehållsrikt som den läckra doften – eken är aningen tydligare och de exotiska tonerna aningen mer dominanta. Men så dyker limeskalet upp i slutet och gör mig lycklig, som den sanna syrafantast jag är. Det fräser till lite i gommen och eftersmaken är klingande ren. Ett signum för Dirk van der Niepoort. Kanske en aningens tunn i smaken men jag erkänner villigt att jag har Dirks Redoma Branco i tanken när jag provar – och den tycker jag är strået vassare. Men befinner sig också i ett högre prisläge…

N.B. Översta bilden på Provezende lånad av Iberimage.

Share.
 • Mats L

  >Apropå viner från Douro; har du provat det röda Meruge från Lavradores de Feitoria 2005? De gör generellt bra viner, men jag har inte provat detta. Funderade på att beställa det, ligger på 189 kr.

 • Niklas J

  >Hej Mats,

  Har inte provat Meruge men den står på min lista också! Producenten, eller kanske ska säga producenterna då Lavradores är en sammanslagning av en hel hög producenter, har ju Dirk van der Niepoort som övervakare och det bådar gott.

  Tycker överlag att de 2005:or jag provat varit härliga; mer fruktorienterade och sötare än de mer strama 2004:orna. Priset känns mer än rimligt. Berätta gärna om du beställer och provar snart!

  Btw, Lavradores gör även en Sauvignon Blanc som enligt utsago ska vara förträfflig. Kyla och ras som en Loire-historia!

 • Finare Vinare

  >Atomwine hade 2004 Meruge på rea för 115 DKK under sensommaren. Vi tyckte att det var ett verkligt välgjort vin som snarare upplevdes sötfruktigt än stramt, en fruktkorg av mörkare bäraromer men syrorna var ändå friska. Möjligen att karaktären var något för kryddsyltig för att passa oss perfekt, men gott var det hur som helst. 189 kr är väl några tior för dyrt, men det kan man ju ta om man är nyfiken!

 • Niklas J

  >Tack för den smakkommentaren F&V! Tror nog att såväl jag som Mats lär prova en….eller vad säger du Mats?

 • Mats L

  >Absolut läge att beställa några. Som du sade Niklas är 2005 en bra årgång i Douro; Meandro och Q. de Vale Meão 2005 var underbara. Om 2004 Meruge var bra är säkert 2005 det också.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers