>2006 Morgadio de Calcada

6

>
Följer du min portugisiska blogg utsätts du för ett bombardemang av hyllningar till Dirk van der Niepoort, Portugals motsvarighet till Bordeaux-baserade Michel Rolland. Dirks fascination för såväl Riesling som Bourgogne visar sig i de många projekt han är involverad i och han överför det med bästa tänkbara resultat på Vinho Verde och Douro!

Douro kan vara baktungt och bordsvinerna har definitivt drag av portvinet. Konstigt vore väl egentligen annars då samma druvor används och i många fall samma vinmarker. Dirk lyckas dock få fram en kyla och närvaro i de röda och vita bordsvinerna samtidigt som de lokala druvorna får möjlighet uttrycka sig. Och det är imponerande!

Dirks kunnande är eftertraktat och har ni ännu inte provat så är Soalheiro’s Primeiras Vinhas i tappning 2007 vinifierat i samarbete med Dirk. I mitt enkla tycke den bästa från Soalheiro jag provat!

I svalare Douro-årgångar når Niepoorts vinstil sitt crescendo och det är snudd på ofattbart man har Douro i glaset! Ett strålande exempel på kyligare årgång och Dirks hand på tillverkningen är 2006 Morgadio de Calcada.


Ett samarbete mellan Casa de Calcada-familjen och Niepoort. 2006:an är tredje årgången ut och druvurvalet hämtas från Provezende’s kullar. Det höga läget bidrar till kyligare karaktär och mineralkaraktären blir än tydligare. Mineral ja, Douro är mig veterligen enda rödvinsdominerande område där de primära lägena vilar på skiffer. Vissa gillar det inte men skiffertonen är tydlig i viner som Morgadio de Calcada!

Mörkt som en vinternatt. Trots 15 månader på franska barrique är det på inga sätt fatdominerat även om fattonen är där. Snyggt rostat med mörk choklad, kaffebönor och vanilj. Frukten är dov med drag åt mörka körsbär. Kryddigheten är nedtonad men örtigheten och myntatonen är där dock! Lätt tjärig ton och så har vi då den omtalade mineraltonen som osar ganska underbart!

Det är lätt luras tro på färgen att vi har att göra med ett monstervin men icke. Visst är det fart i smaken men ändå styr elegansen, mycket tack vare mineraliteten som tar upp den röda tråden. Körsbären återkommer och nu infinner sig även en lätt blommig ton. Tjärpappet är i bakgrunden och drar åt lakritshållet till – faten bjuder på kaffe och vanilj. Lång smak men ännu outvecklad.

Druvor då? Mestadels Touriga Franca som backas upp av ett gäng lokala Douro-sorter. Snittet ligger på 20 år och intressant veta är att en värmebölja som svepte in över Douro i slutet av augusti gjorde att sockernivån steg snabbt i druvorna. Ett snabbt beslut togs att starta skörden tidigt i september för att undvika för hög alkoholhalt och restsockernivå i vinet.

Utan att ruineras bjuder Morgadio de Calcada på ett utmärkt smakprov på Dirk van der Niepoorts vinmakarkonst. Dricker du idag är rådet dekantera åtminstone tre-fyra timmar i förväg, gärna längre om möjlighet finns. Stöpt i en modern Douro-skrud är det inte lika hållbart som de traditionella men upp till fem år lär bara vara gynnsamt.

2006 Morgadio de Calcada – så här vill jag det moderna Portugal ska smaka!

Share.