>2007 Duorum

5

>
Samarbetet mellan två av de mest respekterade inom portugisisk vinindustri; João Portugal Ramos och José Maria Soares Franco, har resulterat i 150 000 flaskor Duorum Colheita 2007 och 15 000 flaskor Duorum Reserva. Den enklare Duorum finns sedan i höstas tillgänglig på Systembolaget men jag har inte förrän nu korkat upp en flaska för avsmakning, För 99 kronor kanske förväntningarna inte ska vara allt för uppskruvade men när två så aktade namn går samman för ett nytt projekt har jag ändå vissa förhoppningar. 2007 är deras första årgång och det är ganska smickrande att den lanserades i Sverige innan den gick ut på marknaden hemma i Portugal!

Druvorna hämtas från klassiska Cima Corgo och Douro Superíor. Druvorna är de klassiska Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz. Fatlagringen sker i sex månader på en blandning av amerikansk och fransk ek.

Duorum är mörkt blålila i färgen och att vinet är ungt råder ingen tvekan om. Doftmässigt gör sig även den ringa åldern tillkänna; bärigheten dominerar tillsammans med en lätt fatig vaniljton. Bärigheten är till en början slånbär; unga portviners signum, men blir efter en stund i glaset mer åt björnbär och drottningssylthållet. Det ska dock tilläggas att vinet ingalunda levererar ett syltigt intryck utan frukten är behagligt sval i sin framtoning. Douromineraliteten är också tydlig och så kommer en lätt blommighet fram i bakgrunden. Doftmässigt är mitt spontana intryck lovande men allt för ungt dricka nu.

Ungdomlig syrlighet, fin tanninstruktur om än inte så maffig som man är van vid i Dourovinerna, bärig, svagt blommig och viss fatighet. Bra tryck i eftersmaken. Vad säger man? Det här är riktigt lovande och vissa finner det säkert ganska ljuvligt dricka redan nu men jag förespråkar tålamod. 2007 Duorum bör få lugna ner sig och utveckla sina mer klassiska toner vilket säkert innebär åtminstone tre år horisontellt. Potentialen är beroende på egen smakpreferens men att det klarar uppåt 10 år är inget jag skulle ifrågasätta. Dricker du idag så ge vinet åtminstone fem-sex timmar på karaff.

Även om jag finner vinet oerhört lovande och bra redan idag så bör det ändå tilläggas; det är inget stort vin vi talar om. Det kommer aldrig uppvisa en större komplexitet men ärligt; kan man begära det för 99 pistoler?

Share.
 • Fredrik

  >I prisklassen är det nästan omöjligt att undvika en jämförelse med Vila Santa. Finns fler likheter än ursprung och prislapp? Skillnader i karaktär?

  Jag var ordentligt förtjust i Vila Santa förr om åren men känner att den blivit lite mer inställsam på senare år. Kanske att Duorum passar bättre?

 • Niklas J

  >Hej Fredrik!

  Tog bort mitt första inlägg som såg lite underligt ut :-)

  Skillnaderna är fler än likheterna. Vila Santa kommer från stekheta Alentejo medan Duorum från Douro levererar mer kall frukt i en stramare skrud. Dessutom är druvorna olika; Vila Santa använder sig främst av Trincadeira men blandar även i Alicante Bouschet och Cabernet Sauvignon. Tror det ingår någon druva ytterligare…

  Vinet spenderar dessutom längre tid på fat.

  Värme, fatbehandlingen och druvurvalet gör Vila Santa till en mer sötbetonad crowdpleaser i jämförelse med Duorum. Vilken stil man föredrar är givetvis upp till din smakpreferens men jag väljer Duorum alla dagar. Syra, ras och kallarefrukt i en torrare stil är helt enkelt mer min stil. Jag vill dessutom minnas att Douro-vinet ”bara” ligger på 13,5% i alkohol vilket jag uppskattar. Köp en flaska och prova; men över med den på karaff i god tid.

  Vill du förstå vad jag menar så prova ett par slurkar direkt när du korkat upp och ha dessa i åtanke när du dricker det luftade vinet senare!

 • Mats L

  >Jag provade Duroum före jul, och det är som du säger väldigt ungt och känns rätt nybuteljerat, med liten doft. Jag var inte så imponerad då. Det har potential att bli bättre, men jag skall ta ditt råd att lufta en lång stund först för att få till mer doft. Jag är å andra sidan lite hedonist, gillar när det är mycket doft och smak, och Duorum var lite för slutet för att göra det ännu. Skulle vilja ha lite mer tanniner för att vara mer lagringsdugligt. J.P.Ramos har blivit lite försiktig på senare år med tanninerna. Jag gillade Vila Santa mycket tidigare och köpte under sent 90-tal och t.o.m. 2003 för att lagra 3-5 år. De var från början lite slutna och syrliga, med bra riv i tanninerna. Nu är de snällare och mer lättillgängliga, men också mindre spännande.

 • Anonymous

  >Hej!
  Så kul med någon som bloggar om våra viner.
  Jag har mer eller mindre tvingat min man att dricka bara portugisiska viner! :o)
  Vi firade jul där och han fick i julklapp Casa de Santar, Dão reserva 2005( 14 euro/flaska) som han uppskattade jättemycket och ska se om Systembolaget kan ta hem det. Annars har vi haft Portal da Águia och Arcos do Rei( som tyvärr försvann från sortimentet)som stammis. Moscatel de Favaios och Antiqua(aguardente) är ett måste när vi lämnar landet.
  Kommer att fortsätta följa din blogg och tipsa vänner om den!
  “Viseu”

 • Niklas J

  >Hej Anonym! Tack för kommentar och att du funnit hit.

  /Niklas J

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers