>2007 Duorum

5

>
Samarbetet mellan två av de mest respekterade inom portugisisk vinindustri; João Portugal Ramos och José Maria Soares Franco, har resulterat i 150 000 flaskor Duorum Colheita 2007 och 15 000 flaskor Duorum Reserva. Den enklare Duorum finns sedan i höstas tillgänglig på Systembolaget men jag har inte förrän nu korkat upp en flaska för avsmakning, För 99 kronor kanske förväntningarna inte ska vara allt för uppskruvade men när två så aktade namn går samman för ett nytt projekt har jag ändå vissa förhoppningar. 2007 är deras första årgång och det är ganska smickrande att den lanserades i Sverige innan den gick ut på marknaden hemma i Portugal!

Druvorna hämtas från klassiska Cima Corgo och Douro Superíor. Druvorna är de klassiska Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz. Fatlagringen sker i sex månader på en blandning av amerikansk och fransk ek.

Duorum är mörkt blålila i färgen och att vinet är ungt råder ingen tvekan om. Doftmässigt gör sig även den ringa åldern tillkänna; bärigheten dominerar tillsammans med en lätt fatig vaniljton. Bärigheten är till en början slånbär; unga portviners signum, men blir efter en stund i glaset mer åt björnbär och drottningssylthållet. Det ska dock tilläggas att vinet ingalunda levererar ett syltigt intryck utan frukten är behagligt sval i sin framtoning. Douromineraliteten är också tydlig och så kommer en lätt blommighet fram i bakgrunden. Doftmässigt är mitt spontana intryck lovande men allt för ungt dricka nu.

Ungdomlig syrlighet, fin tanninstruktur om än inte så maffig som man är van vid i Dourovinerna, bärig, svagt blommig och viss fatighet. Bra tryck i eftersmaken. Vad säger man? Det här är riktigt lovande och vissa finner det säkert ganska ljuvligt dricka redan nu men jag förespråkar tålamod. 2007 Duorum bör få lugna ner sig och utveckla sina mer klassiska toner vilket säkert innebär åtminstone tre år horisontellt. Potentialen är beroende på egen smakpreferens men att det klarar uppåt 10 år är inget jag skulle ifrågasätta. Dricker du idag så ge vinet åtminstone fem-sex timmar på karaff.

Även om jag finner vinet oerhört lovande och bra redan idag så bör det ändå tilläggas; det är inget stort vin vi talar om. Det kommer aldrig uppvisa en större komplexitet men ärligt; kan man begära det för 99 pistoler?

Share.