>2007 Quinta de Chocapalha Reserva Branco

5

>
Alla
Douro Boys är inte män. I kvintetten, och givetvis i spetsen, står den tidigare modellen och sedan decenniet tillbaka utbildade önologen Sandra Tavares da Silva. Med examen från Milano återvände hon 2000 till Portugal och fick omgående anställning hos Douroproducenten Vale Dona Maria. Samtidigt påbörjade hon projektet med familjens egendom i Estremadura, Quinta de Chocapalha.


De flesta skulle nog nöja sig med två jobb men inte Sandra. Hon träffar sin blivande make Jorge Serodio Borges, också han med vin i venerna vilket efternamnet skvallrar om. Tillsammans startar de projektet Pintas, döpt efter deras vingårdshund. Pintas erhåller närmast omgående kultvinsstatus i Portugal och gör det möjligt för paret köpa loss några av de marker de arrenderat för vinet ifråga.

Tre jobb. Undrar om hon är nöjd nu?

Nöjd och stolt kan Sandra definitivt vara över den förvandling den totalt nedgångna egendomen Chocapalha i Estremadura genomgått sedan 1987 då den införskaffades av hennes föräldrar, Alice och Paulo. Klassiska portugisiska ‘castas’ trängs med internationellt kända sorter såsom Chardonnay och Cabernet Sauvignon.


Egendomens
vita reserva 2007 kan just nu inhandlas på hemmaplan. Sammansättningen av Chardonnay, Viosinho och Arinto är intressant. Tydligen ingår även en liten dos Vital. Såväl den burgundiska druvan Chardonnay och Bucelas stolthet, Arinto, är ypperliga på att suga åt sig mineraltoner och låter därmed den syrarika Viosinho stå för de mer parfymerade och exotiska tonerna.

Vinet spenderar sju månader på fransk ek och resultatet är ett rasande elegant vin med kallvuxna och mineraliga undertoner! Modernt ja men inte utan personlighet.

Mineraltoner som påminner om flintarök, rostad ek med drag åt popcorn, kaffe och vanilj, persika och citrus. Och så en liten lätt parfymerad ton, vårblom. Elegant, kallt och outvecklat.

Syran biter till, mineralen likaså och backas snyggt upp av eken. Svag äpplighet, grön citrus och en svag bitterhet biter till i den innehållsrika men på samma gång strama smaken. Fin renklingande längd. Lika läcker till en fiskrätt såsom Marulk med Serranochips eller en kycklingfilé med gräddig ljus sås.

Oj så bra och oj så lurad jag blev när vinet jag provat blint presenterades!

N.B. Översta bilden från Dourogruppens sida.

Share.
 • Anonymous

  >Japp, det har blivit några såna flaskor i sommar. Och som du skriver, den är väldigt matvänlig. Jag har haft den till såväl örtkryddad kyckling som till grillad lax, och det har passat "dödsbra" :)
  \\Micke

 • Mats L

  >Kul, skall köpa några flaskor. Hade kontakt med Måns Lundeberg på Chocapalhas importör Klunk och tänkte köpa en låda vita av Sandras fjärde (!) projekt Quinta do Passadouro från Douro. Vill du dela på en sexpack?

 • Niklas Jörgensen

  >Micke; spara ett par 1-2 år och se vad som händer! men visst är det klockrent redan idag!

  Mats, vad ska de ha för den vita Passadouro?

 • Mats L

  >Skall kolla, tror att det var 139 kr. Kommer också att köpa Chocapalhas Arinto för 99 kr i BS, kan vara kul att jämföra med Quinta da Murta.

 • Niklas Jörgensen

  >Murtan har anlänt f ö! Till mitt lokala SB…

  Hämtar nog ut dem imorgon eller början av nästa vecka!

  3 flaskor a 139 kr st. Låter förnuftigt!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers