>2007 Ürziger Würzgarten Feinherb – Ch Berres

0

>
Vilken årgång är bäst i Mosel? 2005 eller 2007? Bägge! Regionen har ett imponerande ‘track record’ senaste åren och frågan är om det någonsin producerats så fantastisk Riesling som det görs just nu?

En som, i min mening, dock växer för varje årgång och som nått toppen 2007 är unga Markus Berres som övertog familjefirman Ch Berres 2004. 2005 var mitt första möte med vinerna från Markus och förutom nämnda årgång hade min gode vän Jesper även fått hem några nittio-talare från farsan Berres. Skillnaden i stil var markant och jag kunde inte hjälpa slås av tanken hur många av dessa generationsskiften på familjevingården som slutat i gräl mellan vinifierande föräldrar och deras barn! För kvalitetsskillnaden i fallet Berres är så uppenbar att det blir snudd på pinsamt – faderns livsverk framstår som högst ordinär och relativt intetsägande Riesling medan Markus omgående lyckas förmedla växtlägena, i sällskap av den renaste frukten!

Sommaren 2007 gick det åt en låda 2005 Impulse. Det var husets sommarvin och alla besökande lär ha smakat ett glas av den formidabla budgetriesling Markus introducerade på marknaden. Men Markus signum är ändå den storslagna Ürziger Goldwingert som konkurrerar med eliten i Mosel!

Att den unge Berres även verkat på flera vingårdar på Nya Zeeland märks, inte minst i prestigevinerna. Renheten är extraordinär och det råder ingen tvekan om vart han lärt detta. Men att kombinera detta med kunskapen om växtlägena i Mosel, främst Ürzig och Erden gör honom till en av de mer spännande i regionen!

Vill du prova Berres och skapa dig en egen åsikt? Som sydsvensk har du möjligheten kontakta Knulp Wein i Köpenhamn. Jesper, som är en god vän, tar hem Berres och prislistan finner du här. Har du långt till Danmark förtrösta icke – det är härmed även min tur sälla mig till hyllningskören av Gabriel Ennings Bristly Wine! Gabriel tar hem Berres så hör av dig till Bristly för mer information om Berres ska provas!

Feinherb. En något bespottad benämning. Men den som talar illa om den utmärkta aperitifen har inte provat Markus Berres 2007:a Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese Feinherb.

Ljus gul färg med klassiskt lätt grönstick. Doften, ja doften, är hänförande! Jag smälter direkt och kombinationen modellera, kryddhylla, vit persika, återhållen tropisk frukt, kyla och fläder är förförande. Vinet är ungt ja. Men en feinherb är för mig bäst ung och bör inte lagras mer än 4-5 år. Fånga den i övergången mellan mer fruktdrivna inslag och mineraldominans och välkomstdrinken är ett faktum.

Smaken bär Markus signum; en fräsande hög, men ack så renklingande fruktsyra. Som syrafetischist kan man inte begära mycket mer. Persikan är där, likaså modelleran. Inga direkta petroleumtoner än. Visst grönt inslag i form av nässlor och nyslagen gräsmatta. Ett uns av sötma ackompanjerar men döljs väl av fruktsyran.

Vad mer kan man begära en varm sommardag, eller en trist vinterkväll när sommaren är långt borta och behovet av en flykt känns angelägen? Jesper tar nittio danska guldpengar för flaskan; huruvida Gabriel har den i sitt sortiment får rådgöras med honom.

Vill du veta mer om producenten finns information att hämta på Bristlys hemsida.

Share.