>2008 Weingut Rudolf Rabl Zweigelt Rosé

8

>
Weingut Rudolf Rabl i Langenlois kan det där med rosé, åtminstone om preferenserna avseende den rosa drycken cirkulerar kring ett ljusare framträdande, mineralitet, stramhet och ett torrt avslut.

Utbudet av rosé har ökat lavinartat hos monopolet de senaste åren. Från att mer eller mindre ha varit synonymt med Mateus och Perlerose har vi äntligen ett större utbud och bra spridning över kontinenterna. Trist är det dock att majoriteten av de inköpta vinerna är stöpta i exakt samma skrud; fruktbomb i alkoholtung förklädnad. Trenden att dricka rosé i den insmickrande fruktalkoholbomben är rätt och slätt ett sätt tilldraga nya köpare till vin- och särskilt rosévinsmarknaden om du frågar mig. Kul är det inte och definitivt inget som representerar det jag vill ha i ett glas rosé.

Tur då det finns någon importör som vågar bryta mot strömmen och dessutom får in en rosé från Österrike! Rudolf Rabls Zweigelt från Kamptal är ett strålande exempel på hur bra det rosa vinet faktiskt kan vara – och att det inte finns några tvivel huruvida man har ett glas rött eller rosé i glaset! Undrar föresten om den allt mörkare färgtrenden i rosé har att göra med någon förväntan att det är mer smak ju mörkare det är – eller är det bara mer inbjudande?

Zweigelt förresten. En korsning av Blaufränkisch och St Laurent. Idag landets mest odlade blå druva mycket tack vare sin goda resistens samt tidiga mognad. Naturligtvis är orsaken också lättskötthet och att skördarna kan bli rikliga gråter inte precis de mindre nogräknade över.


Laxrosa färg – närmast påminnande om kraftigt utspädd jordgubbssaft! Den klena estetiska framtoningen lurar nog många tro det här är snudd på vatten men icke; ur glaset strömmar de färskaste smultron du kan tänka dig, mineraltoner påminnandes om våta nyregnade stenar, tagetes, en lätt kokosnyans och en tuttifrutti-känsla som aldrig blir artificiell.

Doftmässigt är det här klockrent och jag närmast småler av den förförande doften samtidigt som en viss snudd på förinställd besvikelse letar sig fram. Det här kan aldrig motsvaras av smaken. Men se, det kan det visst. Mineraltonen stramar åt vinet, frukten är läckert återhållen och bjuder nu även på en hallonkaraktär. Smultronen är där likaså.

Och så är det torrt! Inte någon påträngande äm frukt utan det här vinet slinker ner klockrent till maten och är precis lika läckert njuta av på egen hand. Eftersmaken drar åt ett fräscht tuttifrutti-håll och jag konstaterar det här var den bästa rosé jag druckit på ett bra tag.

Ska ni bara dricka en rosé i sommar och ogillar fruktbombsstilen är det här ett givet val!

Share.
 • Anonymous

  >En otroligt användbar rosé. Har redan hunnit avverka 5 flaskor.
  Och så är det ju det här med PRISET! Prisvärt? Någon?

  ;)

  /Martin W

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Martin, brukar undvika diskutera QPR men i det här fallet är det svårt låta bli! Håller helt med dig – förbannat svårslaget det här…

  /Niklas J

 • vinotinto

  >Låter som ett Rosé i min stil, drack en annan som var riktigt bra men som tyvärr bara finns i restaurangsortimentet; Le Cengle Côtes de Provence 2008.

  /Magnus Reuterdahl

 • Finare Vinare

  >Mmm, den smakade ju ack så gott när vi lunchade på Tranan – till den grillade havskatten. Klockrent vin!

  Det blir mer i sommar. Och PRISET gör ju inte det minsta ont heller. Superfynd? ;-)

 • Niklas Jörgensen

  >F&V, den lilla munfullen jag fick provat på Tranan var tillräckligt för inköp! Ack så läckert vinet är!

  Jag ger det fem smultron på ett grässtrå! Äh, vad fan, släng på några smultron till vetja!! Supermegafynd :-)

  Det som är trist är att det bara finns en representant för rosétypen medan det finns 25 fruktbomber stöpta i samma. Men det är väl verkligheten vi lever i…

 • Anonymous

  >Supermegafynd alltså!!
  Inte illa pinkat av en lederhosen-beklädd en – med laxrosa pigment !

  Är Vinpopulisternas Förening informerade, månne? :)

  Men visst fasiken är den bra!

  /MW

 • Niklas Jörgensen

  >MW, nej att en i läder skulle vara sommarens rosé här hemma var högst oväntat :-)

  Har inte hängt med på omdömena vinet fått av vår etablerade vinkår. Någon som har koll på betyg, poäng prisvärde??

  Meddelar omgående vinpopulisternas förening ;-)

 • vinotinto

  >NU har jag haft tillfälle att prova Rabl Zweigelt Rosé 2008 och kan bara hålla med – riktigt trevlig.

  Magnus Reuterdahl

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers