>Alla suggor luktar inte gris!

0

>
Suggan från Murca. Knappast ett smickrande namn på en vinetikett och innan namntilldelningen undersökts mer ingående undrar jag om namnet beror på vinets doft- och smakpalett. Stall, svinstia och gyttja; är det vad som väntar?

Även om namnet anspelar på de förkristna statyer som återfinns i norra Portugal, men kanske främst i det västra och nordvästra hörnet av Spanien, så är inledningen unken och namnet känns befogat.

Nu är emellertid Real Comapnhia Velhas 1967 Porca de Murca ursäktad. Har man levt i en instängd tillvaro i trettio år krävs lite frisk luft innan suggan blir rumsren.

Karaffen hjälper till och plötsligt sker scenförvandlingen! Unkenheten är puts väck och upp ur glaset väller de lenaste dofter av blomsteräng, plommon, kanel och dammiga stenar man kan tänka sig. Sammetslent med en mild tanninhalt, lätt syrligt och fatigt i gommen. Inte långt, bara behagligt.

Det är med andra ord gamla Portugal i ett glas – i tio minuter! Sedan startar nedåtfärden och volatiliteten ökar samtidigt som fatet murknar till.

Underbart är kort men doftupplevelsen suggan från Murca bjöd på stannar kvar i minnesbanken många år.

N.B. För den vetgirige. Porca de Murca är en storsäljare i Portugal, namnet till trots, och vinet är baserat på tre druvor; Touriga Francesa, Tinta Roriz och Barocca. Fatbehandlas med såväl portugisisk som amerikansk ek innan buteljering.

Real Companhia Velha, ett vinhus som för övrigt för många är synonymt med portvinets utveckling och som för ett par år sedan firade 250 år, hämtar druvorna från Douro.

Statyetterna som namngett är en förkristen lämning och egentligen är det inte en sugga som avbildas, snarare ett vildsvin – manligt dessutom. Fornlämningarna (i Spanien benämnda Verracco’s) står att finna på iberiska halvöns nordvästra hörn och främst i trakterna av Àvila och Salamanca.

Share.