Alvarinho – bättre än Albariño?

0


De senaste åren har vinhus på vinhus slagit upp dörrana i spanska RiasBaixas i Galicien. Främst är det druvan Albariño som hägrat och en allt större efterfrågan av densamma bland vinkonsumenter. Och visst är det en fantastisk och högst personlig druva!

Men medan Rias Baixas är hot, hot, hot just nu så kan inte samma sägas om vinerna från Minho. Inte alls långt från Rias Baixas i nordvästra Spanien, på andra sidan gränsen, ligger Minho-regionen i Portugal. Här heter druvan Alvarinho och odlas under någorlunda samma förutsättningar i området Monção.

Skillnaden mellan Alvarinho och Albariño tycker jag kan liknas med skillnaden mellan Riesling från Mosel och Alsace. Medan Albariño står för lite mer yppiga och fruktdrivna viner är Alvarinho mer eterisk och syrabetonad i sin framtoning. Personligen har jag fått större upplevelser av den portugisiska stilen än den spanska, på samma sätt som jag föredrar en MoselRiesling framför en AlsaceRiesling. Kanske det säger mest om mina preferenser och smaklökar men jag vill framhålla VinhoVerde’s stil och icke att förglömma; dess överlägsenhet vid kombinationen mat och vin!

Tyvärr är sortimentet av Alvarinho lika med noll i Sverige (man kan visserligen finna några i beställningssortimentet) medan Albariño jämförelsevis är generöst representerad. Visst får portugiser alltid kämpa dubbelt så mycket medan spanjorer har det mer väl förspänt i vinets värld men det är ändå tråkigt fler inte får möjlighet njuta av Alvarinhon’s storhet.

Så till fredagkvällens vin vilket naturligtvis var en Alvarinho. Valet föll på Quinta de Alderiz och deras Alvarinho 2007:a. Årgången har nätt och jämnt nått ut på marknaden och jag hade ännu inte testat något vin från året så nyfikenheten var stor. Dessutom var det en helt ny bekantskap då jag inte provat vinet tidigare. Med blott en produktion om 38000 flaskor i 2007 är det ju inget vin man finner överallt precis.

Alderiz var hur bra som helst! Ungdomligt, eteriskt, viss blommighet och en fruktighet som påminde om gråpäron. I smaken dök det härliga syrabettet fram och greppade tag om gommen samtidigt som mineraliteten var där och gav spänning till vinets helhet. Fungerade klockrent till en hälleflundra serverad med vårens första primörer; grön sparris och morötter. En lätt gräddig citron- och dillsås ackompanjerade. Alvarinho tar aldrig över en maträtt utan har förmågan att samspela som få viner – för er som vill prova druvan från Monção rekommenderar jag att beställa ett par flaskor från Soalheiro, en av topproducenterna i områdetoch prova er fram! Finns få viner som är så delikata en varm sommarkväll som Alvarinho!

För RiasBaixas-fans eller tvivlare: Nora de Neve är stor Albariño och kanske den bästa jag druckit från Spanien.

 

Share.