>Alvarino, Alvarino, Alvarinho…

6

>Även om matlagning är en av mina stora passioner i livet så finns det tillfällen då även detta ställs till sidan. Som när det är EM och Sverige spelar match mot Spanien! Såsom matleverantör för kvällen utsågs Royale, en utmärkt pizzeria på ön och som måltidsdryck valdes en Alvarinho – igen.
2006 Vinha Antiga från Bodega Provam fick ledsaga såväl pizzan som fotbollsmatchen och klarade av detta med bravur!

Intressant är att Vinha Antiga fatlagras; 7 månader på franska ekfat. Dessutom är det uppenbart att druvorna skördas senare än vad som är normalt för många Vinho Verde’s då det når upp till hela 13,5% – väldigt högt för vinstilen. Detta gjorde mig emellertid aningen skeptisk men när väl flaskan öppnats så infann sig de klassiska Alvarino-tonerna i såväl doft som smak. De lätt blommiga tonerna var där liksom mineraliteten och den högre alkoholen hade även givit vinet en mer tydlig ton av gråpäron. Fatet var på inga sätt tydligt; först när vinet tempererats en del så dök det upp. Definitivt den fylligaste Alvarino jag provat! Intressant att se Anselmo Mendes är önolog på detta vin också; senaste fatlagrade Alvarino jag drack bar nämligen dennes signum också.

Produktionen är minimal – endast 6000 flaskor producerades i årgången. Flaskan kostar dryga EUR 10 i Portugal vilket jag betraktar som ett klockrent fynd!

Share.