>Ännu ett fynd från Montagne-Saint Emilion!

4

> Tack kära arbetsgivare för att du har huvudkontor i Bryssel. Och tack för att du vill ha dit mig med jämna mellanrum. Bryssels flygplats, Zaventem, förser mig nämligen med okomplicerade men synnerligen njutbara Bordeaux-viner i den snällare priskategorin.

Varje gång finvinbutiken Epicure besöks finns ett par nya intressanta satellit-viner och för mig totalt okända Haut-Medoc’s. I prisläget mellan EUR 10-15 får man exempelvis 2000 från Graves, 2001 från Montagne-Saint Emilion, ett gäng 2005:or och så var där visst också ett par värmeslagsdrabbade nolltreor. Mitt basbehov av god hederlig Bordeaux blir tillgodosett men vad med alla andra som inte besöker Zaventem på kontinuerlig basis? Då väntar detaljhandelsmonopolets fattiga urval av mediokra kvantitetsviner. Trist man måste gräva så förbannat för att få dricka schysst prissatt vinsaft från Aquitaine…

Senaste inköpet bjuder på total etikettsförvirring. Chateau Beauséjour Clos l’Eglise från Montagne-Saint Emilion har då verkligen valt namn smart med såväl storheter från Saint Emilion som Pomerol i namnet!


Egendomen stoltserar med parceller av synnerligen respektabel ålder varav de äldsta dateras helt tillbaka till 1901. Bland vinmarkerna är Clos l’Eglise den med äldst stockar – närmande sig hundra år i snitt! Inte konstigt egendomen valt vinifiera och buteljera denna separat. Det som ändå imponerar mest är priset! Egendomen tar EUR 12 för Clos l’Eglise i årgång 2001 och 2003! Bryssels flygplats, EUR 14. Varför missade vi denna producent när vi var i Montagne förra sommaren?

För den vetgirige kan nämnas att den självlärde och högt respekterade önologen Stéphane Derenoncourt numera konsulteras. I och med Stéphanes inträde har man från 2005 valt att införliva Clos l’Eglise i sitt Chateau Beauséjour och öka dess intensitet. Trist på ett sätt men förståeligt på ett annat.


De äldsta stockarna på egendomen har blivit till en prestige vid namn 1901, året då rankorna som används till vinet planterades (EUR 40 för 2006:an på egendomen).

70% Merlot och resterande del Cabernet Franc. 1901 består av lika delar av druvorna.

2001 Clos l’Eglise bjuder på vackra mognadstoner såväl visuellt som doftmässigt. Det är ‘spot on’ Merlot med mognad och säkerligen hade jag då inte placerat det här i en satelitkommun! Torkat gräs, mogna plommon, sötlakrits, hästsadel och väl inegrerade fattoner.

Elegant, sirlig smak med fin mognadssötma, plommon, mörka körsbär, lakrits, gräs och typisk jordkaraktär. Strävheten är läckert mogen och ger visst djup åt eftersmaken. På toppen nu även om det lär hålla ett par år till.

Clos l’Eglise existerar visserligen inte mer men Beauséjour gör och jag kan lova detta hade vunnit en stor publik bland Bordeauxanhängare i Sverige. 2008 kostar en primeur EUR 144 inklusive moms. Det borde väl kunna landa runt dryga 150-160 kronor här? Importör – undersök!

Förresten, tror det är läge att kolla med slottet och beställa en låda Clos l’Eglise innan det försvinner. Om fraktkostnaden är rimlig och du bor i Stockholmsområdet – lust vara med på ett hörn då?

N.B. Bild på ranka från slottets bildarkiv.

Share.