>Bordeaux, Bordeaux!

4

>


Lousteauneuf. Smaka på det. Suffixet skickar en omgående till Rhone men faktum är att Chateau Lousteauneuf trivs bättre i Valeyrac, i Medoc.

Jag erkänner; namnet gjorde mig aningen skeptisk. Första tanken gick till Weird Al Yankovic och Scary Movie-parodier på originalen. Men nu är det äkta; äkta i allra högsta grad. Tyska Weinwelt skriver “Ein Bourgeois mit Cru-Classé-Allüren” och utdelar 91 poäng till 2005:an! Behövs det mer för att bli nyfiken prova? Tja, vad sägs om EUR 12,95 för en flaska?

Jag försöker vara en god medmänniska och lära mig något nytt om Bordeaux varje dag. Med åren har det blivit en hel del men det som fascinerar mest är att det aldrig tar slut! Nu är Cru Bourgeois-slotten några hundra och många ej värda lägga på minnet. Lousteauneuf är dock memoreringsvärt för alla fantaster av älskvärd, semitraditionell och hederlig Bordeaux. Cru Bourgeois förresten; ännu en klassifikation som likt den i Saint Emilion tagits till domstol och som bidragit till total förvirring för konsumenten. När ska Bordeaux skrota allt vad gamla arkaiska klassificeringar heter och starta om från början?

Bruno Segonds föräldrar köpte egendomen 1962 men det tog trettio år innan man började framställa vin på egen hand och ytterligare ett decennium innan allt buteljerades på egendomen. Innan dess nöjde sig familjen med att sälja druvorna vidare till det lokala kooperativet.

Nollfemman består av 48% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 10% Cabernet Franc och resterande del Petit Verdot. Fatlagring dryga året där ungefär hälften av faten är nya. En del av vinet lagras i betongkar.

Tja, vad säga? Jag är lycklig; lycklig över att få dricka ett riktigt schysst hantverk och en klassisk Medoc utan att behöva leva på krita resten av månaden. Lousteauneuf är som många andra 2005:or just nu aningen sluten men ger med sig efter en stunds luftning. Svarta vinbär, matjord, lavendel, tagetes, kaffesump, svag rökighet och nyvässad Faber-Castell i doften. Gräs som lämnats att förmultna efter klippningen. EUR 12,95! Jag är nöjd bara med doften!

Vinet ändrar karaktär i gommen. Det står nollfem på etiketten och med det finns en viss förväntan från min sida på rejäl druvmognad. Och visst får man det men det levereras i en torr skrud fullpackad med kompakta tanniner. Nyanserad svartvinbärston, cederpenna, hö och det är inte utan jag får vissa Saint Estephe/Pauillac vibbar. Frukten är där och indikerar bra potential. Lång smak i medelfyllig kropp.

91 poäng av Weinwelt. Jag har inget invända mot och kan bara sälla mig till hyllningskören av Lousteauneuf. Vilken Bordeaux för pengarna! Dessutom, 2-4 år horisontellt och den lär ha vecklat ut än mer.

Importör! Se hit! Här finns en Bordeaux redo att charma sönder den frankofilt lagda vinpubliken i Sverige. Landa den under 150 kronor och ni har alla förutsättningar för en hit!

Orkar ni andra inte vänta? Då är det bara att bege sig till den sympatiska Wolfgang Webers hemsida, Der WeinWeber, och beställa hem en låda! Wolfgang har många guldkorn på listan och köper du en låda 2005 Lousteauneuf tar han EUR 6 i frakt till Sverige! Ge Skatteverket sina dryga 16 kronor flaskan och njut av en attans så bra Bordeaux för överkomligt pris.

En av årets trevligaste överraskningar! Vive la Bordeaux!

Share.