>Bordeaux, Bordeaux!

4

>


Lousteauneuf. Smaka på det. Suffixet skickar en omgående till Rhone men faktum är att Chateau Lousteauneuf trivs bättre i Valeyrac, i Medoc.

Jag erkänner; namnet gjorde mig aningen skeptisk. Första tanken gick till Weird Al Yankovic och Scary Movie-parodier på originalen. Men nu är det äkta; äkta i allra högsta grad. Tyska Weinwelt skriver “Ein Bourgeois mit Cru-Classé-Allüren” och utdelar 91 poäng till 2005:an! Behövs det mer för att bli nyfiken prova? Tja, vad sägs om EUR 12,95 för en flaska?

Jag försöker vara en god medmänniska och lära mig något nytt om Bordeaux varje dag. Med åren har det blivit en hel del men det som fascinerar mest är att det aldrig tar slut! Nu är Cru Bourgeois-slotten några hundra och många ej värda lägga på minnet. Lousteauneuf är dock memoreringsvärt för alla fantaster av älskvärd, semitraditionell och hederlig Bordeaux. Cru Bourgeois förresten; ännu en klassifikation som likt den i Saint Emilion tagits till domstol och som bidragit till total förvirring för konsumenten. När ska Bordeaux skrota allt vad gamla arkaiska klassificeringar heter och starta om från början?

Bruno Segonds föräldrar köpte egendomen 1962 men det tog trettio år innan man började framställa vin på egen hand och ytterligare ett decennium innan allt buteljerades på egendomen. Innan dess nöjde sig familjen med att sälja druvorna vidare till det lokala kooperativet.

Nollfemman består av 48% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 10% Cabernet Franc och resterande del Petit Verdot. Fatlagring dryga året där ungefär hälften av faten är nya. En del av vinet lagras i betongkar.

Tja, vad säga? Jag är lycklig; lycklig över att få dricka ett riktigt schysst hantverk och en klassisk Medoc utan att behöva leva på krita resten av månaden. Lousteauneuf är som många andra 2005:or just nu aningen sluten men ger med sig efter en stunds luftning. Svarta vinbär, matjord, lavendel, tagetes, kaffesump, svag rökighet och nyvässad Faber-Castell i doften. Gräs som lämnats att förmultna efter klippningen. EUR 12,95! Jag är nöjd bara med doften!

Vinet ändrar karaktär i gommen. Det står nollfem på etiketten och med det finns en viss förväntan från min sida på rejäl druvmognad. Och visst får man det men det levereras i en torr skrud fullpackad med kompakta tanniner. Nyanserad svartvinbärston, cederpenna, hö och det är inte utan jag får vissa Saint Estephe/Pauillac vibbar. Frukten är där och indikerar bra potential. Lång smak i medelfyllig kropp.

91 poäng av Weinwelt. Jag har inget invända mot och kan bara sälla mig till hyllningskören av Lousteauneuf. Vilken Bordeaux för pengarna! Dessutom, 2-4 år horisontellt och den lär ha vecklat ut än mer.

Importör! Se hit! Här finns en Bordeaux redo att charma sönder den frankofilt lagda vinpubliken i Sverige. Landa den under 150 kronor och ni har alla förutsättningar för en hit!

Orkar ni andra inte vänta? Då är det bara att bege sig till den sympatiska Wolfgang Webers hemsida, Der WeinWeber, och beställa hem en låda! Wolfgang har många guldkorn på listan och köper du en låda 2005 Lousteauneuf tar han EUR 6 i frakt till Sverige! Ge Skatteverket sina dryga 16 kronor flaskan och njut av en attans så bra Bordeaux för överkomligt pris.

En av årets trevligaste överraskningar! Vive la Bordeaux!

Share.
 • Anonymous

  >Hej,
  Kul att läsa om bra Bordeaux som är så sällsynt här hemma…

  Men varför bjussa skatteverket om han betalar frakten? På sidan du länkade till framstod det ju tydligt att det åligger honom…

  mvh
  Martin

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Martin!

  Luddigt skrivet av Skatteverket. Jag trodde också som du skriver först men situationen räknas som att du ombesörjer frakt och betalar för det.I det här fallet tar vinfirman betalt för att fixa transporten ja men det är du som beställer.

  Skatt ska in på deras konto i förväg. Visst, det är dubbelbeskattning men lagligt från skatteverkets sida och så gör övriga eu.länder också efter som EU-domstolens avgörande inte handlade om skatter (något de inte heller petar på för i samma ögonblick som de så gör – och dömer – är EU en federal stat). Skattepolitiken är helig för varje land och det är bara att pröjsa för pavorna – skulle de fastna i tullen så är det inte kul behöva betala extra…

  Har diskuterat det med Skatteverket och det är bara pröjsa. Det är visserligen en minoritet som betalar – de flesta struntar blankt i det för tullen har ändå sällan tid, men det är ett lagbrott och jag vill göra rätt för mig. Vinerna är fortfarande billigare än SB, sortimentet roligare alla dagar i veckan och så får jag det till dörren. Lagligt.

  Önskar fler fick upp ögonen för möjligheten köpa via nätet och inse hur mkt som finns tillgängligt därute…istället för att alla dricker och köper samma vin i hela riket, varje månadssläpp. Förlegat, statiskt och trist tycker jag men det får stå för mig :-)

  MVH

  Niklas

 • Mr J

  >Den som orkar och vill har rätt att återkräva skatt från det land som varorna köpts från, i det här fallet Tyskland, om skatt erlagts i inköpslandet, Sverige i det här fallet. I och med denna möjlighet finns så är det inte dubbelbeskattning. Ur lagstiftarens perspektiv vill säga…

 • Niklas Jörgensen

  >Mr J; det har du helt rätt i! Glömde nämna det. Enda abret är ju att skatten på vin är löjligt låg i länder som Tyskland och, som du säger; orkar man?

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers