>Bruun Rasmussen

8

>För er som söker alternativa inköpsställen i hopp om att finna något ni länge suktat efter, göra värsta fyndet eller bara för att få möjligheten dricka moget vin; kolla in Bruun Rasmussen’s vinauktioner. Med jämna mellanrum dyker det upp fina köptillfällen och det är ofta priserna är mycket konkurrenskraftiga. Naturligtvis underlättar det om man bor i södra Sverige och inte är lika begränsad till det utbud som finns i landet….

Auktionshuset har såväl fysiska auktioner samt budgivning on-line. Bland de viner som de har fräckheten att sätta deadline på den 20 juni, mitt i små grodorna, hittar åtminstone jag flertalet intressanta objekt. Inte minst en lott om tre flaskor 1963 Graham’s Vintage port, lockar! Eller två flaskor Bonneau 2000 Réserve des Célestins! Dessutom finner jag en 1961:a från Ch. Cheval Blanc vilket numera alltid får mig att tänka på slutet i filmen Sideways och rollkaraktären Miles (spelad av den ruskigt underskattade Paul Giamatti) inmundigande av just detta vin! Tror jag snart måste se om filmen.

Share.
 • Fredrik

  >Hej jag såg just om Sideways själv det är en underbar film, men man kan inte se den utan ett gott glas vin i handen.

  Trevligt att du fokuserar på bla Portugisiska viner, dom är faktiskt lite underskattade även om det inte är mitt favorit vinland, jag håller den nya Spanska stilen som favorit för tillfället (jag läste din artikel om Malleolus, som är ett av mina favorit viner i 300 kronors klassen).

  Har du provat Quinta do Crasto som släpptes för någon månad sedan ca 200:- riktigt god portugis?

  /Fredrik

 • Paolo Rossi

  >Quinta do Crasto är lite av en favorit den också, särskilt för 200 kr får man oerhört mycket vin! 2005 har jag inhandlat och hade turen prova den tidigare i år på Madeira! Dessutom släpptes deras prestigevin 2005 Vinha Maria Theresa som är något av det största Portugal levererar just nu. För 675 kr är det få viner i världen som levererar en sådan upplevelse – dock bör man ge det ytterligare tid då utvecklingskurvan säkerligen sträcker sig över två decennier.

  Gillar du Paul Giamatti i Sideways så se även American Splendor där han spelar Harvey Pekar. Suverän!

 • Fredrik

  >Tack för tippset, jag har laggt till filmen på min film lista… skall berätta vad jag tycker om den när jag sett den, jag skall försöka köpa ölen från skebo om det är möjligt, hade du någon favorit?

  /Fredrik

 • Paolo Rossi

  >Hej Fredrik,

  Min favorit är den enklaste; Skebo Bruksöl – perfekt beska och bra humle. Den lär samtidigt tilltala flertalet som kanske inte är så vana öldrickare, om du nu tänkt ge den en chans på restaurangen!

 • micke

  >Jag som bor i södra Sverige men som aldrig köpt vin på auktion, tycker detta låter mycket intressant. Tyvärr är jag lite misstänksam och är rädd att vinet ska vara skadat. Lämnar BR någon garanti eller köper man grisen i säcken, sas?

  I övrigt, fortfarande en trevlig spalt du har.

 • Paolo Rossi

  >Hej Micke;

  Som alla auktioner är det caveat emptor som gäller; köparens risk. Därför är det viktigt att syna flaskan i möjligaste utsträckning (auktionshusen har alltid vissa utsatta tider för detta). Har nivån sjunkit för mycket i förhållande till ålder; putar korken för mkt uppåt, olika nivåer på samma flaskor från samma källare etc. Sedan tillkommer kommissionen på 25% + moms vilket landar runt 31%. Dock finns många fynd att göra så detta ska inte avskräcka – snarare uppmuntra då man kan få många udda viner!

 • Paolo Rossi

  >Här kan du läsa mer om nivåer i flaskor:

  http://www.winebid.com/buy_wine/wine_terms/ullage.aspx

  Viktigt att veta är att danskar ofta använder sig av lite andra uttryck såsom nivå A, A/B, B, B/C o s v för att beskriva nivån av vin.

 • micke

  >Var inne och kikade på deras senaste auktion och blev förvånad över priserna. Mina ringa vinkunskap till trots, tyckte jag mig ändå se viner som gick för betydligt mindre än vad jag varit beredd att betala, därför min misstanke. Men tack för tipsen! Jag ska se om jag vågar mig dit någon gång och buda :)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers