>Chateau fint som f-n!

2

>Om förra helgens Bordeaux var något av en besvikelse så var helgens dess antonym; 1999 Chateau Leoville Las Cases var en sann glädje att dricka!

Det kan låta knasigt men jag finner ofta Las Cases prisvärt! Slottets jämnhet sedan ca 30 år tillbaka är imponerande och det är mycket sällan jag blir besviken på en årgång. Även de mindre legendariska åren såsom 1994, 1997 och 1999 för att nämna några, då mången Chateau producerat mediokra resultat, har Las Cases inte ruckat på kvaliteten och den rigorösa gallringen till förstavinet. För mig personligen är detta slott förmodligen det som är mest värt en uppgradering till Premier Cru – om Bordeaux någon gång skulle få för sig att ändra i klassificeringen från 1855! Varför betala två till tre gånger så mycket för en Premier Cru i en mindre årgång – för att det är bättre? Knappast; snarare finns det många etikettdrickare därute i vinvärlden som hellre stoltserar med en välkänd Mouton-Rotschild än en Leoville Las Cases på middagsbordet!

1999:an är ett barnarov men jag kunde inte låta bli längre. Årgången passar mina smaklökar och jag anser den vara rejält underskattad vilket också mina provningsanteckningar skvallrar om – många positiva omdömen. Las Cases 99:a stod innan fredagen fortfarande på listan “99:or att prova snart!” och visst blev det idel lovord!

Korken åker upp och det första man slås av är den imponerande barkbiten. Fin elasticitet och fem-sex centimeter lång. Jag ryser a tanken att jag en dag kanske skruvar av locket på min Leoville Las Cases! All inneboende mystik, magi och spänning det ger att korka upp något med förväntan kan aldrig ersättas av plast eller annan förslutning. Kork is the shit!

En snabb doft för att säkerställa flaskan är ok och direkt slås jag av doften som för mig är oöverträffbar; Medoc! Vinet hälls upp i två olika glas (Riedel Bordeaux och Schott-Zwiesels något mer standardiserade rödvinsglas) för att testas var det levererar mest. Valet blir Riedel.

Jag luftar sällan vin då jag är mer intresserad av utvecklingskurvan i glaset och sparar gärna halva flaskan över dygnet. Likväl slås jag över den öppenhet som vinet redan nu bjuder på vilket inte är så typiskt för slottet. Komiskt egentligen; vinet är drygt åtta år gammalt och man blir förvånad att det är öppet! Däremot märks det att vi inte har en 2000 eller annat stort år i glaset då mineraliteten är mer närvarande i de mindre åren, åtminstone tycker jag det i de Las Cases jag druckit genom åren. Blyertspennan är där, det lätt gräsiga (torkat gräs), svarta vinbär, hostmedicin (lakrits), våt grusväg och en lätt blommig ton. Eken är så diskret och lämnar endast från sig en svag ton av kaffe. J finner körsbär i doften. Det här kan man dofta på en hel kväll men hur ska man kunna motstå en sådan här snygging – klart det ska smakas!

Nu kommer tanninsmockan, dock vackert inlindad i ett hölje av massiv fruktsyra och begynnande mognadstoner. Eken är något tydligare i smaken som är något sötare än jag förväntat mig, även om den bredvid en Sydafrikansk kusin skulle framstå som vinäger! Las Cases 1999:a är ett begynnande mästerverk men redan nu värdig aspirant till min topp-10 i år. Förmodligen som allra bäst först om en fem-sex år…

Bordeaux hägrar – nu bara runt om hörnet!

Share.
 • johan p

  >Din beskrivning av Ch.LLC får det verkligen att vattnas i munnen. Delar dock inte din kork-kärlek. Själv är jag livrädd varje gång jag drar kork ur vin som gjort djupa hål i plånboken.

  Nej, fram för mer skuvkork och bort med slentrianmässig nostalgi! (men om det visar sig att korkens andning är viktigt för att vin ska utvecklas optimalt då är jag den förste som ändrar inställning).

  Ha en trevlig tur till Frankrike! I morgon bär det av till Råå för vår del.

 • Paolo Rossi

  >Skruvkork är mycket bra – men enbart på viner avseeda att drickas unga, dvs inom 5 år fr tappning! Annars vill jag ha kork – särskilt på viner med en livscykel på mer än 10-15 år.

  Vad gäller bättre vin så är det faktiskt extremt sällan jag råkar ut för kork!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers