>Chateau Latour visar vägen!

1

>
Chateau Latour tycks ha fattat allvaret i situationen och agerat därefter. Genom en sänkning runt 40 % av en primeur 2008 jämfört med den löjeväckande prissättningen av 2007, vinner slottet inte bara tillbaka köpare – de visar även respekt för slutkunden. Kudos Latour!

Som första Premier Cru meddelade Chateau Latour idag priserna på sina 2008:or; le Grand vin och Les Forts de Latour. Förstavinet släpps för £1590 per låda och andravinet för £550 per låda vilket onekligen sätter press på andra slott. Visst är årgången kvantitativt den klenaste sedan 1991 men nog har slotten tjänat kosing in absurdum på senaste årgångarna att de kan tillåta sig bjuda på lite ödmjukhet.

Som Farr Vintners skriver är 2008 således den billigaste tillgängliga Latour på marknaden. Inte för att jag personligen skulle ödsla ut 1600 kr flaskan innan skatt och moms – det är ändock en glädjande nyhet för hårt prövade Bordeauxvänner!

Uppdatering 15/4: Sedär, ytterligare två slott som resonerar såsom Latour – idag släppte de bägge Saint Julien-slotten Gruaud-Larose och Leoville-Barton sina 2008:or. Det förstnämnda landar på £276 lådan hos BBR medan Anthony Bartons gunstling landar på £330 lådan. Imponerande priser för så pass erkänt kompetenta slott.

Vad väljer du? Två flaskor av någon av de två ovan nämnda eller en flaska av Moueix överprissatta La Fleur-Petrus?

Share.