>Der Muskateller

2

>
Lördag. Det snöar ute men de vita flingorna stannar inte länge då Anders Celsius säger +2 C. Stortjejen börjar ändå prata pulka och det känns ledsamt inte kunna ge henne en runda, bygga en snögubbe och blott leka en stund i snöovädret. Samtidigt som vintern visar upp sig blir jag påmind om hur långt det är till sommaren och för några sekunder tycker jag synd om mig själv och min geografiska plats på globen. De ca sjuttio dagar som återstår tills vår fem veckor långa familjevistelse i Funchal blir verklighet känns tröstande, men hallå, det är sjuttio dagar dit! Finns bara en sak göra; korka upp en blomsteräng till lördagskvällens middag!

Ni har läst det förr; med åren har blommiga viner sakta men säkert avancerat bland mina preferenser. Inte tvåldoftande och tunga Gewurztraminer utan syra; nej, snarare Muskateller som bjuder på aromatiska druvtoner, delikat sommaräng och fräsig ung syra! Och vart finner man då dessa? De främsta exemplaren finns utan tvivel i Österrike och södra Tyskland – Baden och Württemberg främst.

Nu är dock min preferens för närvarande främst Österrike och inte minst Steiermark. Regionen i sydöstra delen av landet är inte bara känt för sin nobelpristagare i litteratur, och muskelbyggare som blev politiker i “The land of opportunities” – nej här finns annat än nämnda två ytterligheter. Vin exempelvis.

I Steiermark huserar Muster Gamlitz-familjen som förutom att producera ljuvliga och fruktfräsande Muskateller-viner, även ger sig i kast med Chardonnay, Sauvignon Blanc och Welschriesling för att nämna några.


Två serier; Klassik och Reverens, där den förstnämnda står för de aningen enklare vinerna medan den sistnämnda är för de kräsna. 2008 Muskateller Klassik skruvas upp i hopp om att kunna leverera lite sommarminnen. Från en-två decennier gamla stockar, som växt på kalkhaltig jord och drygt 300 meter över havet, får jag sommar i ett glas!

Det doftar ungdomligt av fläderblomma, Muscat-druva, flintarök, lätt citrusaktigt och gröna äpplen. Inget bombardemang av tantparfym utan aromatiska druvtoner behagligt inlindade.

I gommen gör sig ungdomligheten åter påmind; frukten är fräsande mineralläcker och tillsammans med den aromatiska druvkaraktären motsvarar det alla mina förväntningar. Mineraltonen skänker djup och den kalla och svala frukten får en till augusti månad! Visst är det en lättviktare, men inget benrangel, utan det här är precis hur jag vill bra Muskateller ska smaka. Renklingande eftersmak med tydliga druvaromer och fläderblomma.


Än skönare är alkoholhalten på 11,5% och restsockermängden på 3,7 gram/liter. Visst går det göra bordsviner som man kan ta sitt ett extra glas av utan att för den sakens skull trilla av stolen!

Kan inhandlas hos Wein Bastion för EUR 8,80.

(2008 Muskateller Klassik, Muster Gamlitz, Steiermark, Österrike, 86 p)

Share.
 • Mats L

  >Torr muskat kan vara super, inget man hittar ofta på SB, tyvärr. Dottern fick sitt lystmäte av snö, inte sant. Ingen vidare snö att göra snögubbar av, dock.

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Mats! Utan tvekan fick hon det idag i alla fall. Vi har en schysst brant runtom torget där vi bor och det blev lite åka av där. Fast lite skärrad blev hon allt när vi plöjde in i en snöhög och hon fick snö i ansiktet ;-)

  Muskateller ja; aldrig stort kanske men allt vin måste ju inte vara meditationskaraktär….

  Prova köp några från de tyska handlarna!

  MVH

  Niklas J

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers