>En dansk Pinot Noir!

1

>
2009-års danska julafton firas på annandagen. Sju vuxna, två småttingar och en fem kilo tung gås står redo att äntra bordet! Äntligen är det dags för fet fågel, brunpotatis, egenhändigt kokt rödkål, brysselkål och vansinnigt fet brun gåsasås!

Gåsens ohotade ledsagare stavas Pinot Noir. Egentligen finns det en uppsjö andra viner som även de gör jobbet men nu är det dansk jul och danskar är konservativa i sina vinval. Bourgogne och därmed basta!

Egentligen är ankan den mest populära fågeln på julen i Danmark men då vi missade Mårten var gåsen en naturlig kompromiss. Fascinerande fågel det där; fem kilo tung men med då lite kött och så mycket krispigt och halsbränneframkallande skinn. Hade min önskan om att åtminstone uppnå genomsnittsåldern inte varit så stark hade jag intensivt lobbyat för att livsmedelsbutikerna skulle sälja krispigt gåsskinn!

Middagen går i de röda och vitas tecken och vad passar då inte bättre än en dansk Bourgogne. Oroa er dock inte; jag har inte mist förståndet och köpt Nordlund för hela vinbudgeten! Till maten skänks nämligen Knud Kjellerups, Jesper Kroghs och Alex Holm Jensens 2005 Mercurey 1er Cru Les Puillets!


Jylländaren Kjellerup startade för många år sen en klassisk dansk vinhandel, Østjysk Vinforsyning. Passionen till vin, då särskilt Bourgogne fick honom att 1993 köpa firman Albert Sounit, belägen i Rully. Att driva en framgångsrik vinhandel och en vinegendom fungerade inte så beslutet togs att bli vinbonde på heltid.

Efter sex-sju års experimenterande hade Knud funnit sin stil och kontinuitet i vinmakningen. 2005 köptes dessutom ytterligare en egendom, Domaine Bernolin. Och vilken start man fick på den Montagny-belägna Bernolin i och med det storslagna 2005! Förutom Rully och Montagny har Kjellerup marker i Givry och Mercurey. Dessutom har man ett gott renommé för sina Crémant de Bourgogne – hela sju olika etiketter bubblande görs!


Nollfemman från Les Puillets är sluten och bjuder inte på mycket när den inledningsvis öppnas. Detta hade jag också misstänkt så vinet får två timmar på karaff. Färgen är aningen mörkare än den regerande uppfattningen om burgundisk Pinot Noir. Doften är fint kryddig med mörka körsbär, svagt rostade fat som bjuder på mörk bitter choklad och en lätt blommighet. En doft åt det murrigare Bourgognehållet till.


Körsbärssyrlig smak med fina fattoner, snyggt integrerade, och en jordig karaktär. En liten jordgubbe smyger sig på i smaken och skänker vinet en mer förväntansfull stil. Svagt örtig och blommigheten återkommer i slutsmaken. Det här är god, hederlig Bourgogne som inte kostar skjortan men som ändå levererar. Kanske saknar den aningen elegans men så är det också Mercurey. Stabilt, men aldrig toppklass. Hursom; danskarna kan det där med vin; bara de inte gör det i Danmark!

(2005 Albert Sounit, Mercurey 1er Cru Les Puillets, Bourgogne, 88 p)

Share.