>En doldis ur beställningssortimentet…

2

>
Visst är prissättningen ibland mer än irriterande vad gäller vin ur Systembolagets beställningssortiment. Samtidigt vill jag ändå passa på att berömma alla vinagenter som ger oss möjligheten att köpa viner som avviker från Systembolagets mer likriktade sortiment – åtminstone om du bor i en mindre ort och tvingas krafsa bland mainstream-viner. Beställningsviner är till för oss alla och du kan beställa blott en flaska om du så önskar. Så utnyttja detta och sondera det fantastiska utbudet du har i beställningssortimentet!

Ett utmärkt köp, såväl kvalitets- som prismässigt, är den underskattade portvinsproducenten Offley’s Boa Vista. Boa Vista är en Vintage port och 1987:an kan inhandlas för 260 kr vilket får anses som ett klockent fynd. Årgången är underskattad och inte alls så illa som många befarade. Då ska portvinsälskaren vara mer försiktig med 1985 som varierar rejält i kvalitet trots alla lovord.

Boa Vista är ingen kraftfull port såsom exempelvis Taylor’s utan påminner mer om Quinta do Noval i stil; elegant och förförande. Med 20 år på nacken visar 1987:an inga som helst ålderskrämpor. Visst är det perfekt moget nu men det håller sig på nivån några år till. En 1960 Boa Vista som jag öppnade en julafton för snart fyra år sedan var på sin topp men ramlade inte samman utan visade upp Boa Vista’s härliga elegans och höll i timmar!


Fortfarande en ganska mörk röd färg även om tegeldraget börjar infinna sig i kanten. Vacket att skåda! Doften bjuder på fin mognad med drag av färsk tobak, slånbär, stendamm, apelsinskal och viss fikon/dadelton. Lätt och elegant smak med toner av slånbärslikör, tobak och grusväg. En svag lakritston i bakgrunden följs av en sötsyrlig avslutning. Fikon och korinter i den ganska så långa eftersmaken.

Jag har följt Boa Vista 1987 i närmre tre år nu och imponeras över dess jämna kvalitet och hållbarhet. Väl dekanterad så är huvudregeln att behandla portvinet som ett vanligt rött vin men jag erkänner att jag haft 1987:an stående i karaff flera dagar och den har klarat sig fantastiskt bra!

Den här typen av vintage port uppskattas av många men är tyvärr svår finna idag. Antingen för att det går mode i vin och det är fult med socker i mängder eller för att konsumenten avstår från köp då de inte vet hur behandla en port. Visst är det en del fällning i flaskan och den bör stå upprätt ett antal timmar innan den öppnas men har man bara gjort så är det enkelt dekantera flaskan.

Vintage port passar till så mycket och ett vin som 1987 Boa Vista gör sig utmärkt till starka ostar, kladdiga chokladkakor, chokladrätter med apelsin, nötter eller varför inte bara på egen hand? Och drick inte vintage port ur för små glas. Använd era vitvinsglas och servera vinet runt 16-18 C!

En sista rekommendation; ni som älskar portvin eller Madeira för den delen bör förena er med likasinnade på For The Love Of Port!

Share.