>En knivskarp nollfyra!

6

>
2004 är något av en favoritårgång för mig vare sig det står Mosel, Nahe eller Rheinhessen på etiketten. Den svalare årgången har resulterat i mineralstinna viner men utan den beskhet och lilla obalans jag funnit i flera nollåttor, ett år som i övrigt har flera likheter med 2004.

2004 Graacher Himmelreich Auslese från en av Rieslingvärldens främsta tolkare är inget undantag från favoritvinerna. Willi Schaefer är mästare i att presentera växtläget i vinet, packa in det i en lätt delikat stil, men ändå så finns det en bakomliggande koncentration. Schaefers viner är oftast vansinnigt läckra i sin ungdom men kan lätt beskyllas för lättviktighet.


Men Graacher-lägena fläskar på sig med några års lagring och det börjar så sakta visa sig i nollfyra. Inte minst i Himmelreich som inte upplevdes lika koncentrerad för ett år sedan som nu.

I provningen av fem olika Mosel Riesling är Schaefers stil den som känns mest mineraldriven och äpplesyrlig. I doften modellera och en svag urläcker saffranston som lurar i bakgrunden av äpple, citronskal och honung.

Knivskarpt mineralbett i härlig balans med syra och väl avvägd koncentration. Det är så fjäderlätt samtidigt som smaken är fylld med karaktär och elegans. Honungstonen är tydligare i smaken men tar aldrig över utan låter en skön citrusörtig ton ange karaktären. Lång, slank, druvrasig eftersmak.

Dag två är vinet än bättre och såväl bouqet som smak har landat än mer. Bravo Schaefer!

(2004 Graacher Himmelreich Auslese, Willi Schaefer, 93 p)

Share.
 • Grosse Gewächs

  >Sammanträffande! Vi drack en Schaefer Domprobst 06 Spätlese igår för att fira födelsedagen.

  Hade inte planerat i förväg så den kom källarsval (12 grader) vilket var alldeles för varmt. Andra glaset efter en stund i kylen var betydligt angenämare.

 • Niklas Jörgensen

  >Och vad tycker du om 2006 då? Hade Domprobst någon botrytis?

 • Grosses Gewächs

  >Inte mycket, mer elegant och mineraliskt. Läcker syra. Andra 06:or har känts mer snabbmognade med redan utvecklad petroleum, men inte här.

 • Niklas Jörgensen

  >Nej, 2006 är lite besvärligt, åtminstone smakmässigt för min del. Inte riktigt vad jag söker i ett Mosel-vin. Å andra sidan; skämmes den som generaliserar och visst har jag stött på flera superba nollsexor också!

  Men Schaefer är Schaefer; tycks aldrig göra något kasst. Problemet är väl snarare att allt för många av hans viner dricks för tidigt…

 • GG

  >Ja kanske det men som en kompis uttryckte det:"Spätlese blir inte nödvändgtvis bättre med lagring, de blir annorlunda. Vad som är godast ungdomlig friskhet eller lagrad mognad är en smaksak". Den gjorde i allafall inte ont:-)

 • Niklas Jörgensen

  >Så sant så. Samtidigt lirar en Spätlese från Schaefer i en annan liga än generisk Mosel Spätlese där det snarare är så att drick upp innan skavankerna avslöjas!
  Men charmen med dessa viner är just deras drickbarhet genom alla faser – även om jag tycker det landar ett par extra dimensioner med några år på nacken…

  Jag är ju terroirist och får min del tillgodosedd först med viss ålder vad gäller Riesling från högklassiga lägen. Ju mer mineralbitighet desto bättre ;-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers