>En portugisisk Bourgogne

2

>
Helgens tema har varit Portugal, åtminstone i glasen. Madeira till förrätt och till kycklingen med parmesan och skinka runt om letade sig en nyvunnen favorit fram ur gömmorna; 2006 Redoma Branco från Dirk Niepoort. I september skrev jag den skulle vinna på ett års lagring så varför jag öppnar den nu vete gudarna. Hursom, det här är ett kalasgott vin. I förra inlägget uttryckte jag även min förvåning över vinets ursprung främst med tanke på områdets hetta kontra vinets svala karaktär. Förklaringen är enkel; vingårdarna där Redoma Branco hämtas från ligger mellan 400 och 750 meter över havet vilket ger kyla, främst om nätterna.

2006 är en besvärlig årgång; ett år som kräver att vinmakaren tar fram hela sitt register och det är sannerligen något Dirk Niepoort gjort. Mannen som bland annat levererar storheter som Batuta, Charme och Redoma visar sin fingertoppskänsla i 2006:an och resultatet är så burgundiskt det kan vara – men ändå portugisiskt! Det är lätt att glömma bort; många har ambitionen skapa en Bordeaux-, Bourgogne- eller Rhone-look-a-like men så finns det de som endast har dem som förebild och anpassar sina viner till det egna områdets unika detaljer. Dirk Niepoort gör vin med franska förebilder men har funnit sin egen väg och i fallet Redoma Branco innebär det Bourgognestil i Dourodalen och på druvor som ingen hört talas om! Eller vad sägs om Rabigato, Codega, Donzelhino, Viosinho och Arinto? Rabigato är förövrigt den dominerande druvan i vinet. Att dessutom de yngsta stockarna ligger på 60 år och de äldsta uppåt 100 gör inte saken sämre. Vinet vilar åtta månader på sin jästfällning i franska ekfat, modell 228 liter, innan buteljering. Ingen malolaktisk jäsning. Produktionen uppgår till ringa 11 000 flaskor.


Redoma Branco bjuder på lime, mineral och ek i doften. En svag ton av passionsfrukt blandat med blodgrape lurar också i bakgrunden. Smaken är något ekdominant men den är så snyggt sammansatt med vinet i övrigt att jag inte kan hålla mig från flaskorna. Den rostade tonen lockar fram en grapefruktsbitterhet som förhöjer mineraltonerna i vinet och skapar just den där Bourgognekänslan jag nämnt. I ett år som 2006 kan jag tänka mig det är än mer förvillande pricka in Redoma Branco som härstamandes från Douro! Eftersmaken är lång, syrlig och lätt citronskalsbitter. Delikat.

Vinet är inköpt på Viking Line. Frågan är dock om det finns kvar då det inte mer finns på listan? Tråkigt, tråkigt, men det får väl bli som vanligt då att man tvingas vända blicken söderut och Atomwine som kan det där med Portugal. Privatimport kan vara ett alternativ då Bornicon & Salming har Niepoort i stallet.

Share.
 • Vinosapien

  >Visst är den god…
  Har iofs bara testat -04, men känslan var den samma. Jag hamnar dock inte i Bourgogne utan snarare i ett mineraligt Riesling-land, men kanske ännu mera Villa Bucci’s Verdicchio Riserva.

  Klockrent det du skiver om höghöjdskänslan i vinet. Likaså blodgrape/apelsin.

  Till dags datum det bästa vita vinet från Portugal. Lätt.

  Vi har en 04 liggande, blev redigt sugen…

 • Niklas J

  >2004:an är nog klockren nu!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers