>Finanskrisen har talat!

14

>
Nu finns listan ute på de 2005:or som inte gick åt den 15 oktober! 27 oktober startar försäljningen av dessa och det är bara att konstatera den finansiella turbulensen dragit ner på vininköpen för många. Kanske flera även gjort sina inköp på annat håll redan tidigare?

Hursom, jag är glad för det innebär ett välkommet lyft på Bordeauxhyllorna i vinbutikerna!

För listan klicka här.

Share.
 • Frankofilen

  >Finansiella krisen är väl en förklaring, men jag undrar jag. Tror du inte listan hade sett likadan ut om vinerna hade släppts för ett år sedan? En del priser är helt enkelt för höga? De i mitt tycke bästa köpen är ju alla slut, och även förra året tog det som bekant flera dagar innan flera av de mer eftertraktade vinerna som Léoville-Poyferré och SHL försvann från butikshyllorna, åtminstone i Malmö och Göteborg. Listan över varkgods är ju baserad på bara en dags beställningar…

 • Niklas

  >Säkerligen flertalet faktorer som spelar in. Visst är vissa priser löjliga och vad gäller Premier Cru så har dessa säkert blivit kvar pga finanskrisen. Inte ens en idiot betalar dessa priser då man kan få mogen Bordeaux för mindre pengar.

  Många har säkert gett upp redan innan den 15 oktober då de inte velat sälla sig till köerna. Vissa har som jag själv gjort köpt redan för ett par år sedan.

  Och säkert finns det dem som mer eller mindre gett upp Bordeaux även om de älskar det. Det pga det skrala utbud som funnit de senaste åren har gjort man funnit andra vinområden?

  Det finns dock många bra köp kvar på de viner som återstår. Jag skulle gärna köpa Picque-Caillou, Kirwan, Haut-Bailly, Grand-Mayne, Fieuzal, Cantemerle, Gruaud-Larose, Cantenac-Brown, Beychevelle för att bara nämna de mest intressanta. Tyvärr har plånboken sina begränsningar…

  När folk väl börjar prova 2005:orna så lär nog vinerna försvinna från hyllorna.

 • Frankofilen

  >Visst finns en del smått och gott kvar. Jag plockar gärna lite bland vrakgodset efter jobbet nästa onsdag. Sedan får vi väl se om det inte dyker upp ännu fler flaskor, gisar att en och annan beställning gjordes på vinst och förlust då man inte vet vad man får, men att sedan betala för allt är en annan sak…

 • Niklas J

  >Där tror jag du har helt rätt! Att shoppa utan att behöva betala är ju alltid kul men när man ska krypa till korset…

  Hoppas det dyker upp ett par Pontet-Canet för den skulle jag gärna vilja prova!

 • Björn

  >Gärna Pontet-Canet sa Bull;-)

 • Mina Vinare

  >Pontet-Canet sa Bill…

  Niklas!

  Fick besked att jag fått mina 2005or så nu kan jag vara med på provningen om den blir av! Vill ändå ”täcka upp” med en bonus Aussie!

  Ha det bra!

  PS. Nej, jag tänker inte berätta vilka jag beställt. DS

 • Niklas

  >Mina vinare; sorry men det måste du! Annars finns risken vi provar 9 x Pontet-Canet ;-)

  Bonus-aussie är välkommen!

 • Mina Vinare

  >Okej!

  För dig kan jag berätta det (men inte Aussie´n – en ”dark” horse)!

  Fast nio Pontet bredvid varandra kunde vara kul – flaskvariation?

  Vi hade faktiskt en provning där två flaskor av samma vin hamnade bredvid varandra av en slump. Ingen trodde det var samma vin – inte ens samma typ av vin! Dessutom var kvalitetsskillnaden stor. De var dessutom inköpta i samma butik och ungefär samtidigt i tid. Ganska intressant. Det var Yalumbas The Menzie’s CS.

  Lovar att inte ta med en sådan!

 • Björn

  >Då kan vi utlysa tävlingen “Vinn Mina Vinares vinare”;-) Om vi gissar rätt får du bjuda vinnaren på en av dina Deus Ex föreslår jag:-)

  Jag kan slå vad om att det är en Shiraz till att börja med, men ingen från Penfolds eller d’Arenberg.

  Jag öppnar med att gissa på Greenock Creek 2005 och kanske Apricot Block …om vi ska hålla oss till en vettig prinivå.

  Fast å andra sidan vore det kanske skojigare med en Cab i sammanhanget så det är nog egentligen en sådan, men knappast en Roennfeldt!? Bränns det?

 • Mina Vinare

  >Hej Björn!

  Inte alls. Om jag ägde en Roenfeldt Road Cab så skulle jag aldrig offra den åt en massa Bordeaux freaks! Cab kanske ; )

  Precis hemkommen från årets provning. 12 CndP 94-100 poäng! Deus ex Machina Rules!

  Lev väl!

 • Niklas J

  >”Inte alls. Om jag ägde en Roenfeldt Road Cab så skulle jag aldrig offra den åt en massa Bordeaux freaks! Cab kanske ; ) “

  Tack för den Mina Vinare ;-)
  Är det inte sådana som ska omvända oss hedningar???

  /N

 • Anonymous

  >Jag gissar att finanskrisen faktiskt har talat, inte minst vad gäller premier cru.
  Utan finanskris så hade det, om man utgår från historien, funnits en andrahandsmarknad, åtminstone för den som har vettiga lagringsförhållanden.
  Men, med finanskrisen gissar jag att många tycker att man inte behöver fler osäkra investeringar …
  Och nog tenderar folks konsumtionsvanor att förändras i såna här tider. Det som för ett eller två år sedan hade varit ett givet köp – om inte annat som reserv för typ Pontet-Canet – blir nu kvar på hyllan.
  Allt som har gått åt direkt är i det som legat rimligt (under 500 spänn, typ) och fått goda vitsord i diverse publikationer.
  Prisnivån spelar givetvis roll, men effekten, alltså mycket vrakgods, accentueras rimligen av finanskrisen.

  /Henrik

 • Mina Vinare

  >Niklas,

  Ni skulle ändå aldrig förstå er på den!

  Alvarligt talat så skulle jag aldrig bjuda någon på den – inte ens hustrun.

  / MV

 • disa
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers