>Flugskit

6

>
Bical. Känner du igen druvan? Om inte så välkommen till Portugals outtömliga skatkammare av okända druvor!

Den högkvalitativa Bical når sin storhet i Bairrada och Dão, två subområden i regionen Beiras. Inte helt olik den mer välkända Chenin Blanc i sin karaktär, för utöver att uppvisa stor lagringstålighet har även Bical en markerad syra och god förmåga få med sig växtläget i slutprodukten. Druvans vaxiga ton får en dessutom att associera till Semillon. När Bical kultiveras i kalkhaltig jord, som oftast är fallet i Bairrada, är således förutsättningarna för ett schysst glas infriade.

Sådär, ännu en druva som ni nu adderat till minnesbanken. Dags att prova och se vad Bical kan erbjuda. I glaset; Luís Patos 2008 Vinha Formal. Pato är redan omnämnd och behandlad i tidigare inlägg så ytterligare ord behövs inte.


Formal fann Pato när han kom över gamla dokument som indikerade vilka marker som var mer välägnade än andra för vinodling. Sedan landet åkte in i en diktatur på 1910-talet och fram till dess slut 1974, har strömmen av utvandrande portugiser varit stor. Majoriteten av dessa landade i Brasilien och sålunda blev det sydamerikanska landet en viktig exportmarknad för portugisiska vinbönder. De röda höll för resan men få vita orkade hela vägen til Brasilien. Dock hade man noterat att Bical-viner odlade på kalkhaltiga jordar i Bairrada hade en närmast rödvinsliknande struktur och klarade av resan till Brasilien.

Ett av dessa lägen var Vinha Formal som numer är i Patos ägor. Nollåttan har fått några månader på franska barrique’s och bjuder på en skön personlig stil. Ljusgult till färgen. Tonerna av vax, gråpäron, våt sten, honung, fat och en svag blommighet är inte för alla. Den första känslan är att jag har ett vin av en så kallad ‘acquired taste’ i glaset. Men så med lite luftning i glaset så börjar den svaga fattonen linda in vinet väl. Svagt, svagt rostade toner av kaffe och vanilj gör vinets doft riktigt mysig och plötsligt sitter man där och smådoftar hela tiden – bara för att det är så läckert!

Gråpärontonen är den færande i smaken, tillsammans med faten, vaxigheten och mineralsyran. Torrt och stramt, men inte så pass att magsåret vaknar till liv, utan mer på ett aptitväckande sätt. Fortfarande ungt och i behov av något års lagring innan fattonen är helt sammansmält med vinet. Lång smak. God smak.

Vinha Formal mår bra av något eller några års lagring. Den egna preferensramen får avgöra huruvida det ska drickas 2011 eller säg två-tre år senare. Jag dricker 2011. Vinha Formal är ännu ett bevis på hur många storheter som göms i Portugal och som blott med mer aktiv marknadsföring åtminstone skulle kunna nå upp till de spanska vinernas renommé och erkännande. Nu är Pato redan ett aktat namn ute i vinvärlden men det räcker inte – Portugal måste mer aktivt marknadsföra alla de fantastiska viner som produceras i landet. Eller så är det som så att de inte vill, de dricker det helst själva!

P.S. Undrar du över titeln? I Dão går druvan Bical under namnet Borrado das Moscas som helt enkelt betyder flugskit, sannolikt på grund av de små prickar som återfinns på druvans skal.


(2008 Vinha Formal, Luís Pato, Beiras, 91 p)

Share.
 • Henrik M

  >Lät riktigt spännande med det vinet Niklas.
  Har själv några olika flaskor från Pato men jag har inte smakat hans vita ännu (har bl.a en Vina Formal -99 i källaren). Får nog ta och dra korken ur den i helgen med tanke på vad du skriver om när den bör vara mogen.

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Henrik,

  Oj, vad kul med en så gammal Formal. Berätta gärna vad du tyckte. Kan tänka mig att jordtonen accentueras rätt så friskt med ålder.

  Vad har du liggande i övrigt? Är det Pan och Vinha Velhas?

 • Henrik M

  >Hje Niklas,

  Jo det var ett kul vin men tyvärr lite för gammalt. En hel del oxidation som i och för sig lättade efter några timmar men helt klart 3-4 år för gammal. Skall man likna det vid något så hamnar jag nog närmare en gammal vit Semillion-dominerad Bordeaux.

  Av övriga Pato-viner har jag just nu bara en röd Vinhas Velhas -01 kvar. Jag har druckit Vinha Pan och Vinha Barrosa (båda -00) och jag gillade båda men Pan kanske något bättre.

  Får fylla på med mer Pato vid nästa Portugal-resa. Det har blivit mest röda Douro-viner och Albarinho vid de senaste besöken.

  Tack för en kul och bra blogg för övrigt !

  /Henrik

 • Niklas Jörgensen

  >Jag var rädd för att den skulle vara förbi sina bästa dagar. Några år mår Formal bra av men inte decenniet.

  De röda tål desto mer men även vad gäller dessa så tycker jag inte de ska ligga mer än decenniet. Pato får fram fin frukt i sina Baga-viner och när den reduceras med åren så blir det lite gummi-aktiga och rökiga draget mer påträngande enligt min mening. Så runt decenniet för topp-vinerna är ett bra bäst före datum.

  Tack för ros förresten!

 • Ruso

  >Hej Niklas! Har precis varit i Portugal och måste få lovorda Luis Pato. Jag hittade bara en Luis Pato tinto 2005 för 6€. Det var jättegott. Mycket bra komposition och härliga 12,5 % alkohol bara. Jag är imponerad. Nu måste jag beställa och prova hans toppviner och även Lokal Silex.

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Ruso! Kul det föll dig i smaken. Var det en Joao Pato Touriga Nacional eller hans Baga du köpte?

  Pato's viner lämnar dig inte oberörd och mitt råd är att börja testa den vita Vinha Formal och den röda Vinha Velhas – bägge helsköna viner med en rejäl dos personlighet. Jag kämpar fortfarande med att gilla Baga men erkänner det är 'good stuff'.

  Dotterns viner är mer internationella i sitt snitt, om än på enkom lokala druvor. Lokal Silex är verkligen ett fantastiskt bra vin.

  MVH

  Niklas J

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers