>Friedrich Becker – Der König

10

>
Har man segrat sju år i rad i Gault-Millau’s årliga utnämning av Tysklands bästa röda vin infinner sig två frågor; är konkurrensen obefintlig eller är det helt enkelt tal om en sann mästare? Friedrich Becker har specialiserat sig på Spätburgunder, Pinot Noir, vilken står för mer än hälften av vinerna som egendomen producerar. Och det är just Friedrich’s Pinot Noir Tafelwein som segrat år ut och in och som nått ett renommé likt stor Bourgogne.


Få har väl missat 2007:ornas storhet i Tyskland. Pinot Noir är inget undantag och Becker’s nollsjua har fått extra skjuts och uppmärksamhet i och med årets utnämning som bästa röda tysk då Gault-Millau utdelade 97 poäng till vinet; det högsta de någonsin gett ett tyskt rött.

Friedrich Becker, tillsammans med barnen Fritz (Friedrich även här) och Helena som tagit över det mesta av vinmakandet och verksamheten, återfinns i Pfalz södra delar. Och i Alsace! Friedrich den äldre var den första i familjen som bestämde sig för att göra vin själv och inte sälja till kooperativet. Under 80-talet var det dock mest vita, syrarika viner som var dennes signum, men Friedrich gick allt mer över till Spätburgunder, starkt uppmuntrad av sin källarmästare Stefan Dorst.

Sakteliga påbörjades nyplanteringar av Spätburgunder, faktiskt på den alsaciska sidan av gränsen som dock juridiskt sett får buteljeras som tyskt vin. Hur märkligt det än må låta är det tack vare en överenskommelse 1955 mellan Frankrike och Tyskland som gjort detta möjligt. Sex vinmarker tillåts buteljeras som tyska trots de befinner sig på den alsaciska sidan och i gengäld fick fransmännen rättigheterna till källorna i tyska Schweigen (där Becker återfinns) och en del skogsavverkningsrätter.

Gamla befintliga marker genomgick hårda gallringar och blev systematiskt genomgångna. Och därifrån rullar det på! Men det räcker inte med blott bra druvmaterial. Friedrich Becker den äldre fick en gång frågan hur man gör bra vin och svarade kort och gott: “Med magkänsla!”.


Med vetskapen i bagaget att Beckers prestigevin ligger runt tusenlappen kan det vara värt börja försiktigt och starta med instegsvinerna; allt ifrån den enklaste Qba till Kammerberg, Sankt Paul, B och Kalkgestein – innan le grand vin korkas upp!


Och frågan är om det är möjligt finna ett mer prototypiskt och prisvärt Pinot-vin än Becker’s 2007 Spätburgunder Qba? Nollsjuan visar upp klassisk ljusröd Pinot-färg. Och visst är det skönt luras tro det är utspädd saft i glaset, innan näsan når vinet och man slås över doftspektrat! Doftmässigt levererar Becker’s Qba 2007:a långt över sin prisklass. Det är kompost, mylla varvat med färska mosade jordgubbar, körsbär och våta stenar. Snyggt unket med andra ord. Att jag har ett vin för EUR 9,50 i glaset är omöjligt förstå på doften.

Smakmässigt bjuds man återigen på den charmerande jordgubbs-, smultronaktiga känslan varvat med mineral. En ren syrlig fruktsyra förtäljer det är Pinot Noir i glaset och det är friskt och klingande rent. Inte långt på något vis men den insmickrande pinot-frukten stannar kvar som en behaglig hinna längre än väntat.

Ett vin som utklassar i det närmaste allt i samma prisklass från Bourgogne och dessutom bjuder på personlighet. Strålande nu, även om en timme i karaff gör susen, så är det ingen brådska dricka vinet. Ett par två-tre år lär säkert blott göra gott!

Till en ugnsstekt laxfilé insmord i gåsfett visade vinet dessutom sin förträfflighet till mat. 12,5 sympatiska alkoholprocent och ändå torrt och utan klistrig restsötma. Jag tänker säkra mig minst en låda av det här – de tre flaskor som återstår lär få svårt gömma sig undan korkskruven…

(2007 Friedrich Becker Spätburgunder Qba, Pfalz, 86 p)

Share.
 • Ulrik

  >97 poäng till ett ryskt rött är onekligen imponerande. Eller typo ;-)

 • Niklas Jörgensen

  >Sedär; vakna läsare kan man aldrig få för många av! Ryskt är ryskt och absolut inte tyskt ;-)

  Ändrat! Fast de gamla Massandra-vinerna kan nog i flera fall nå upp på 97 pinnar. Även om de är från Krim och Ukraina…(nästan Ryssland)

 • Ulrik

  >Fråga Putin var han drar gränserna? Kanske bara är en tidsfråga?

 • Anonymous

  >Hej!
  Har du druckit Beckers tafelwein ännu? Har du inadlat det eller planerar du inköp? Samplanering av gemensamma inköp?

  Peter S

 • Anonymous

  >inhandlat….skall det vara

  Peter S

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Peter,

  Jag har aldrig druckit prestigevinet men det ska det snart rådas bot på! Efter idogt letande fann jag så några seriösa leverantörer av Becker och således har jag min beskärda del just nu…förutom då en låda av det enklaste vinet för mer drickvänlig Pinot kan jag inte föreställa mig finns under hundringen!

  Mejla mig så skickar jag ett gäng länkar till dig!

  niklas.jorgensen at gmail.com

 • Micke

  >Hej Niklas,

  Kul att denna var bra. Jag sitter nämligen på en 07 Spätburgunder "B" som jag köpte i Norge (inte billig men jag var ute efter en tysk pinot). Jag låter den ligga ett par år innan korken flyger – låter det rimligt?

  /MIkael

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Micke; det finns en snubbe som redan svarat på din fråga och jag tar mig friheten kopiera in hans omdöme här! (Tom Pedersen, http://www.atomwine.dk)

  "2007 Spätburgunder ”B” – Pris: 149,00 kr.
  Druesort: 100% Spätburgunder (Pinot Noir) – Lukkemetode: Korkprop – Alkohol: 13,5% – Jordbund: Kalkmergel, ler, kalksten
  At 2007 er en drømmeårgang for Fritz Becker, viser sig for alvor ved, at selv hans ”B”-niveau er af skræmmende kvalitet. Denne selektion fra parcellerne med de gamle betegnelser Hängelberg, Kammerberg, Wormberg i marken Schweigener Sonnenberg blev gæret i åbne træfade inden lagring i brugte fade i 12 måneder. Vinen er med andre ord helt frisk på flaske og vil utvivlsomt kun forbedre sig i de kommende uger, måneder og år, selvom den allerede nu er aldeles overbevisende. Farven er helt transparent lyserød. Dens åbne, klassefyldte aroma er sensationel for en Pinot i denne prisklasse. Det er rendyrket Bourgogne-udtryk i sin kølige kombination af jordbær, hindbær, støv, tørrede krydderier, blyant og rabarber. På tungen viser denne store Pinot sig i perfekt, kølig balance. Frugten er helt moden og uden sødme, strukturen er tydelig, men af helt forfinet kvalitet, og vinen er derfor behagelig på tungen. Denne afbalancerede komposition med mineralsk friskhed og tilbageholdende præsens er simpelt hen drømme-Pinot. Kalk og kridtsmagen bliver tydeligere i finalen, som er frisk, frugtig, saftig og afrundet, men som også viser potentiale og substans til de næste mange år. Måske den bedste Spätburgunder i sin prisklasse, som jeg har mødt! (-2020) ***"

  Låter inte så pjåkigt va?

 • Micke

  >Nej det låter inte alls dumt, jag måste nog skaffa fler så att man har möljighet att följa utvecklingen!

 • Niklas Jörgensen

  >Låter som en förnuftig approach :-)
  Och när du är igång så köp de andra lägena också. De jag provat har inte gjort mig besviken…

  Du har väl nära till DK? Köp en låda gott och blandat av Tom P. Han kan skicka med post också, poste restante. Så hämtar du ut lådan på ett danskt postkontor…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers