Garrafeira Particular, Vinho Generoso, Colheita de 1937

0

Det finns en underbar vinbutik i Lissabon som försett mig med många unika viner och där rariteter man trott varit utdöda fortfarande kan köpas. Efter ett dyrt besök i butiken för ca två år sedan och en timmes vinsnack med den sympatiske ägaren, Jaimie, kom han med en avskedsflaska till mig som gåva – Garrafeira Particular, Vinho Generoso, Colheita de 1937. Jag tackade innerligt och kunde knappt bärga mig att testa denna gamla rackare, när vinet väl fått chans lugna sig efter resan hem.

Butikens koncept bygger i övrigt på att finna och köpa upp gamla vinkällare i Portugal och då och då dyker således dessa rariteter upp.

När så tillfälle gavs bjöd jag några vinvänner på den fortifierade överraskningen, blint naturligtvis. Jag måste erkänna jag blev lite paff att det var så pass vitalt fortfarande, inte en tillstymmelse till att ramla sönder och samman även om det var lite murkna fat över det! Därför chansade jag och köpte några flaskor till.

Och en sådan öppnades vid släktmiddagen senast, serverad till en klassisk kladdkaka! Korken avlägsnades med en bladkorkskruv och vinet dekanterades en timme innan servering. Vinet var ännu bättre än förra flaskan och levererade en vacker mörk bärnstensaktig färg. Doften var en explosion av fikon, dadlar, trä och den där nötigheten som man ofta finner i mogen tawny port. Mycket väl sammansatt. Smaken var sammetslen, lätt syrlig hade en fin intensitet, dock ej särskilt fyllig.

Vad säger man? Sånt här är kul att få servera som avslutning på en middag! Dessutom utan att bli ruinerad!

Tur jag har ett par till kvar….


 

Share.