>Grusets högsäte…

0

>
Trots Saint Emilions charm, Pomerols små kringliga vägar mellan klassiska marker och pampiga slott i Sauternes och Pessac-Léognan, var nog förra sommarens vackrast skådade landskap det som rätt och slätt tituleras Graves.

Egendomarna når inte upp till Pessac-vinernas storhet främst på grund av ett bördigare landskap men det är utan tvivel bedårande med sin grönska och pampiga trädalléer längs vissa delar av vägen. Små vinbyar avlöser varandra och ligger som ett pärlband ner till de söta dropparnas rike och Barsac. Bynamn som Portets, Arbanats, Podensac, Cérons och Illats är totalt okända för de flesta men det är här de är belägna, slotten som producerar god, hederlig och förbaskat prisvärd vardags-Bordeaux.


Producenterna är idag 380 till antalet och deras viner spänner från den lägre skalan runt EUR 6-7 och uppåt EUR 20-25 men merparten landar i skiktet 10-15. Portets är något av vägdelaren. Från brofästet, och med Langoiran på andra sidan Garonne bakom sig, är det en dryg kilometer innan det är dags välja sida.

Höger och vägen bär mot Pessac-Léognan som med ståtliga och exklusiva namn såsom Chateau Haut-Bailly, Domaine de Chevalier och Smith-Haut-Lafite får mången Bordeauxvän att likna Pavlovs hundar.

Vänster och de flesta har säkerligen Barsac och Sauternes 15-20 kilometer ner längs vägen i sikte. Och missar pärlor som Clos Floridéne, Ch. de Chantegrive, Ch. Millet och Ch. Tour-Bicheau som alla levererar strålande vita och röda för en bråkdel av de mer namnkunnigas prislappar! Just sistnämnda, Chateau Tour-Bicheau, missade vi under förra årets resor i området. Eller kanske ändå inte; att matas med slottsnamn på slottsnamn får även den mest inbitne att tappa fokus mellan varven, och sannolikheten vi var förbi har nog varit överhängande.

Tack vare en arbetsgivare som behagar befinna sig i Bryssel och belgarnas passion för slottet ifråga (70% av produktionen letar sig till maktens centrum) stod så flaskan och väntade på flygplatsen Zaventem. En 2000 för ca EUR 14 – jo, jag tackar jag!


Tour-Bicheau är beläget vid vägskälet, i Portets. Här huserar nu femte generationen vinmakare och trots en allt mer modern vinifiering håller slottet hårt på traditionen. 9000 lådor rött och ca 2000 lådor vitt ligger produktionen på. För femtio år sedan var det emellertid det omvända men den förödande frosten 1956 som ödelade stora delar av vinmarkerna i Bordeaux, fick den dåvarande generationen vinmakare och ägare att ta beslutet rycka upp sin Semillon och Sauvignon Blanc och vikta över till Merlot och Cabernet Sauvignon. Fascinerande egentligen; såväl 1959 som 1961 rankas bland de legendariska i Bordeaux men ändå var oerhört många av vinerna ett resultat sprunget ur de mycket unga stockarna som var planterats efter frosten femtiosex.

Blott en tredjedel nya fat om året. Med en relativt tät planteringsdensitet och rimligt skördeuttag bjuder Tour-Bicheau på fin täthet för den kvalitetsklass det ändå kan infogas i. Genomsnittsåldern på de blå druvorna är en bit över trettio och vissa lägen sträcker sig så långt som femtio år i ålder. Om nu ålder har någon betydelse…

Jordmånen är klassisk för området; grus varvat med sand. I sluttningarna letar sig även lerskikt in som blandas med sand alternativt kalksten. Således goda förutsättningar för dränage vid fuktig väderlek.

Okomplicerad Bordeaux ackompanjerar dito mat bäst och hamnar i vinlådan som åker med till landet. Grillen går på högvarv och till köttbitarna som förkolnas åker 2000 Tour-Bicheau fram. Inte ett vin värt författa en halv roman om men ack vad gott det är! Röda solmogna bär, främst körsbär, mineral i form av grusväg, lätt tjärton och integrerade fat i den perfekt mogna doften.

Lent, älskvärt och ett sådant vin man gärna tar sig ett extra glas av bara för att det är så karaktärsfullt i rättfram skrud. Inte långt, bara bra och med en vinbärston och örtighet som matchar tjäran och mineralen i smaken.

Attans bara att sånt här bara är möjligt i övriga Europa och inte i Sverige. När får jag chansen köpa mogen Graves för 150 kronor flaskan på hemmaplan?

Share.