>Herrens vägar äro outgrundliga

2

>
Vad säger ni om den här resan? Sannolikt buteljerad under 1930-talet. Avsedd att skeppas till Brasilien och Venezuela, två viktiga portugisiska emigreringsdestinationer. 70 år senare upptäcks ett större antal flaskor hemma hos en gammal bankir, flaskor som troligen aldrig kom till Sydamerika. Flaskorna har ingalunda förvarats korrekt, snarare tvärtom och i rumstemperatur. Hursomhelst är de av intresse och kommer ut på marknaden till försäljning. Det är ju ändå ett fortifierat vin och de tål en hel del misshandel. Flaskorna letar sig ut på marknaden och hux flux har en hittat till Sverige! Frågan är nu; när ska man öppna en sådan här historiespäckad pava?

Flaskan ifråga, en Moscatel de Setubal buteljerades sannolikt under 30-talet. Inte ens huset som producerade vinet äger några flaskor av denna, kvar finns endast etiketter (vinproducenten existerar inte längre men Quintan drivs som festlokal)! Detta enligt en portugisisk bloggkollega som haft förmånen få prova en flaska och som visat upp den för folk i Moscatelbranschen; såväl producenter som det lokala konsortiet CVR Palmela (som certifierar Moscatel de Setubal). Deras konklusion har varit ett vin tappat för minst 70 år sedan vilket sammanfaller väl med den ökade emigrationen av portugiser till tilltänkta exportlandet Venezuela. Han berättade vidare att J A Fernandes var en förmögen man som slog sig ner i Terras do Sado och väl där köpte en Quinta. Denna var tänkt ha som uthyrningsverksamhet såsom bröllop och liknande. Han började även producera Moscatel men det blev endast några årgångar utav det hela, min flaska sannolikt den första buteljeringen.

Exportfirman tycks inte existera längre och kan inget berätta således men visst är det ändå häftigt att vinet varit avsett för Venezuela och Brasilien. Frågan är bara hur många av dem nådde dit – och om de som nu återfunnits varit en sväng i Sydamerika innan de landade hos bankiren i Portugal. Enligt pappet som flaskorna var inpackade i framgår det att vinet analyserats och provats av The Institute of Bromatology in Rio de Janeiro så åtminstone provflaskor har nått Brasilien.


Slutligen; jag kan ju inte undanhålla er mästerdetektiven Joaos’s beskrivning av vinet (översatt av undertecknad):

“Dag 1 – öppnade flaskan, dekanterade och hällde vinet åter i flaskan. Provade. Inget vin där; ingen doft, ingenting ingenting. I munnen dock en otrolig fyllighet men ingen smak, bara aguardenten. Vid det här laget bekräftade jag för mig själv – det här var inget vidare.

Dag 2 – Jag misstänkte jag varit elak och undrade om vinet kanske var i någon form av buteljsjuka. Provade igen och jag noterade viss doft pockade på; kaffe, karamell och blommor. I munnen fortfarande enormt fyllig. Själaglad och fast övertygad om att nu var vinet på gång.

Dag 3 – Vinet har blivit en svan, så vackert, komplext med torkade frukter, karamell, toffé, apelsinblom och en lätt balsamvinägerton. Herregud vad fylligt det är! Det här är en stor, stor Moscatel.

Den här flaskan visar varför vin verkligen är värt kämpa för, att hänryckas av men framförallt, att det precis som oss är något levande.”

Alltså, min (kanske) alldeles egna variant av Torna Viagem. Moscatel de Setubal blev precis som Madeira skeppat på långa resor över havet där vinet långsamt värmdes upp. Processen upphörde för länge sedan men huset José Maria da Fonseca behöll några fat som varit ute på långresa och för några år sdan buteljerades ett fåtal flaskor, flaskor som idag betingar astronomiska priser. Men så är det också ett vin som har en del att berätta….

Share.
 • Anonymous

  >Vilket tålamod och vilken respekt för vinet, att trots noteringen från dag 1, förtsätta vänta ut det och låta det vakna. Visst har han haft en tro om att det nog VAR bra, trots allt :)

  Och du förstår Portugisiska? Inte illa! :) Och har dessutom en sådan flaska…häftigt!

  \\sglb

 • Niklas J

  >Nja, min portugisiska är sådär. Det var en översättning från engelska. Ville ha allt på samma språk!

  Flaskan är jag gryyymt nyfiken på hursom!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers