>Hört talas om Loureiro?

0

>
Pedro Araújo är övertygad. Loureiro är en av Portugals främsta gröna druvor!

Jag gillar vinbönder med Pedros passion och hängivenhet. Det är ingalunda en lätt uppgift övertyga oss konsumenter om Loureiro för merparten har sannolikt inte ens hört namnet förut. Alvarinho visst, den känner vi till, men Loureiro?

Så vad kan man förvänta sig av druvan? Först och främst; gillar du Alvarinho och köper en Loureiro bör du vara inställd på att karaktären skiljer avsevärt. Loureiro är aromatisk. Även om majoriteten av producenterna fortfarande bejakar den höga syran visar druvan mer tropiska toner än Alvarinho. Persika, ananas och aprikostoner är inte ovanliga även om det brukar ligga lite citrus och grape i bakgrunden.

Här har vi en druva som gillar fukt. Det sägs att Loureiro tappar sin aromatiska karaktär om den odlas längre bort än 30 kilometer från kustremsan. Dessutom trivs den ypperligt i Minho’s granitrika jord.

Quinta do Ameal är en av druvans största förespråkare. Just nu erbjuder Portucastas två möjligheter bekanta sig med Loureiro, 2007 Quinta do Ameal samt 2007 Quinta do Ameal Escolha.

Precis som i Rias Baixas var 2007 i Minho ett strålande år. Det visar inte minst de fruktpackade vinerna från Quinta do Soalheiro. 2007:an från Ameal bjuder på en ljusgul färg med litet grönstick. Doftintrycket är sommar! Här möts päron, petroleum, örtighet, grapefrukt och persika. Petroleumdraget är svagt och försvinner efter luftning i glaset? Svavel?

Syra, syra, syra! Tillsammans med svala tropiska toner, mineralitet, blommighet, torrhet och örter bjuder vinet på en lätt bitsk grapebitter syra. Är du ingen syrafantast är vinet inget för dig men tro’t eller ej, harmonin i vinet är delikat!

Jag ser en varm sommarkväll ute i skärgården framför mig. Nypotatis. Grönsallad med vinäger. Och de nyfångade abborrarna rensade och redo för kolgrillen! Till det en flaska 2007 Quinta do Ameal Loureiro till var och en av gästerna! För med sina oerhört sympatiska 11,5 % är det lättdrucket utan att vara saftigt och karaktärsfullt utan att vara mesigt. Med andra ord; ett matvin!

Men varför inget om prestigevinet, Escolha? Tyvärr, inte ens portugiser slipper undan trikloranisol…

Share.