>Jag och Isabel!

8

>
När Pinot Noir är som bäst är det svårslaget – det erkänner även en Bordeauxman! Men klavertrampen och besvikelserna är på tok för många och det är snudd på omöjligt göra ett “klipp” när det kommer till Bourgogne. Men vad gör det när vi har nya zeeländsk Pinot Noir?

September månads nyhetssläpp bjöd på en personlig favorit i Isabel – en förförande skapelse nu iklädd 2006-års skrud! 2006 är generellt sett en mycket bra årgång för Pinot från öriket men där Marlborough kanske sticker ut lite extra. 2006 är för övrigt också den största skörden i landets historia.


Den långe jugoslaven, för att låna Johan P:s myntade uttryck om en av Systembolagets mest kompetenta inom vin, bjöd på en Isabel för några år sedan på en middag. Flaskan var inhandlad på plats och om jag inte minns helt fel hade den lagrats tre-fyra år efter hemkomst. Jag vart förförd från första sniffen och vinet inledde en större utforskning av Pinot-viner från Nya Zeeland för min del! Sedan dess har jag följt Isabel och även funnit andra favoriter såsom Felton Road (makalösa vingårdsviner i Block-serien).

Då gårdagen bjöd på besök av min bror så lyxade vi till kvällen med att prova 2006 Isabel medan middagen tillagades. Pinot-glasen åkte fram. Jag använder Orrefors Mature, ett glas de anser väl lämpat för mognare viner medan det för mig är det ultimata glaset för Pinot eller andra viner med liknande struktur. Isabel hade klassisk Pinot Noir-färg och jag fascineras varje gång över att något som ser så lite ut för världen kan visa upp så mycket doft. 2006:an hade det mesta som gör en lycklig; en stor inbjudande och öppen doft av färska mosade jordgubbar, fint rostade fat (kaffe och cornflakes!), en liten unkenhet och kryddor. Smaken är pinot-söt-syrlig och dofterna går igen i smaken, dock mer tydliga fattoner som indikerar att vinet ännu är oförlöst. Och visst är det så; det här är ljuvligt dricka redan nu men det kommer bara bli bättre när fatet lagt sig till ro. Det som man kan ställa sig kritisk eller frågande till är dess användbarhet till mat då sötman i smaken ändå ställer till det vid mat, åtminstone så som jag önskar kombinera at och vin. Förmodligen är det helt enkelt det ultimata röda så kallade bersåvinet. Jag köper fler och gör mitt bästa för att hålla fingrarna borta åtminstone ett halvår!

För er som gillar nya zeeländsk Pinot Noir kan jag meddela att Decanter har en omfattande provning i septembers tidsskrift väl värd att läsa. Extra roligt är att det vin som får betyget Best Value är ett vin som även vi i Sverige kan ta del av. 2007 Spy Valley från Marlborough fick omdömet:

“Rich, ripe cherry, layered fruit. Full, round, concentrated style, beautifully balance, lifted structure. Sweet, long finish. Delicious. From 2008.”

Priset i UK ligger mellan £11-12, alltså mellan 130-140 kr. 189 kr på Systembolaget gör det kanske inte lika mycket till Best Value men bör ändå vara värt prova – personligen återkommer jag med provningsanteckningar när vinet anlänt till min lokala spritbutik!

Share.
 • johan p

  >Jag drack Spy Valley vid några tillfällen i somras och kan hålla med om att det är en riktigt bra lite lättare P.N. (även om jag inte kommer inte ihåg några särskilda detaljer).

 • Niklas J

  >Köpte du den via SB:s beställningssortiment då eller utomlands?

 • johan p

  >det var en släkting som hade dem på vinlistan i sin restaurang och tog med några flaskor till en tillställning med släckten.

 • johan p

  >men utan c såklart ;-)

 • Niklas J

  >budskapet framfört och förstått :-)

 • johan p

  >du får hälsa till min syrra om du träffar henne!

 • Niklas J

  >Nu lär jag inte göra det då vi kom till Globen, ställde oss i kö till minuten för att ha lite pengar med in och sedan var bijetterna borta – norpade ur min bakficka! Blev ingen R.E.M.-konsert för vår del då något jävla patrask norpat biljetterna och Biljettkontoret vägrade skriva ut nya från mailen vi fått som biljett.

  That’s life – fick snopet åka hem då vi vägrade köpa nya av någon av hajarna utanför. En ville sälja mycket billigt till oss och J såg det var två ståplats på vår ingång så det var säkert “our man”…

  Ska klaga hos R.E.M direkt :-)
  Kanske du får hjälpa mig med bättre musiksmak! Just nu hatar jag R.E.M.

 • johan p

  >Men för helvete! Oavsett om jag är med i R.E.M:s fanclubb eller inte så är det ju för djävligt! Jag lider med er.

  Tycker att någon borde ge er biljetter till Primal Scream på Berns i oktober som kompensation.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers