>Julklappstips från Portugal!

9

>
Julklappsgivandet står för dörren och härmed levererar Mise en bouteille tips på hårda klappar samt passande drycker att konsumera under julhelgen. Allt från Portugal och ur det bortglömda och misshandlade beställningssortimentet.

De som läser mina inlägg vet jag vurmar för det gröna vinet, särskilt när det står Alvarinho på etiketten. Tyvärr är utbudet i Sverige beklämmande; Albariño från Rias Baixas tycks favoriseras av Systembolagets allenahärskande inköpare. Skönt då att se någon vågar ta in bra Alvarinho från Minho i beställningssortimentet även om priset är lite i överkant. Som decembernyhet finner man numera Anselmo Mendes strålande Muros Antigos för 157 kr. Årgången ligger på dryga hundringen i Portugal och ett rimligt pris borde kunnat landas kring 130-140 kr men nu är det beställningssortiment och personligen är jag lycklig möjligheten finns handla Alvarinho överhuvudtaget i Sverige. Muros Antigos öppnas när ni är trötta på mumma och snaps och önskar pigga, fräscha syror och lite flykt tillbaka till sommaren.

För er som vill bjuda släkten på rött under julhelgen är 2003 Esporão ett utmärkt val – ett vin som passar såväl ovana rödvinsdrickare som mer garvade. Oerhört insmickrande vin redo för omedelbar konsumtion även om det också kan lagras ett par två-tre år. 149 kr är mer än överkomligt.

Portvin är för många synonymt med julen. Vill man ha smaken av Vintage port men inte vill anstränga plånboken är Niepoort’s Late bottled vintage från 2004 ett riktigt bra köp. 2004 är en mycket bra årgång och passar klockrent till chokladen, fikonen, dadlarna och nötterna. Bättre LBV för 159 kr har åtminstone jag svårt finna.

Vill du ha mogen Vintage port är Boa Vista från Offley oslagbart. För 260 kr får du ett fullmoget vin som verkligen ger mersmak. Vilket annat vinland kan erbjuda ett 21 år gammalt vin för så lågt pris? Till portvinet? Varför inte den ljuvliga osten Serra da Estrela?


För den som önskar avvika något från det klassiska portvinet väljer en Moscatel de Setubal. Domingos Soares Franco från välkända José Maria da Fonseca är ett vin som lär få många anhängare med sin blommiga framtoning. Sött ja, men känns ändå piggt och fräscht. Servera lätt kyld. 189 kr – dessutom kan flaskan sparas öppen under hela julhelgen.

Struntar du i priset och vill unna dig något alldeles unikt – eller imponera på svärföräldrarna – bör Trilogia vara med bland aspiranterna. Domingo Soares Franco skapade vinet i samband med millenieskiftet genom att blanda årgångarna 1900 (15%), 1934 (15%) och 1965 (70%). Årgångarna har legat på gamla träfat fram till buteljeringen och vinet som kommer i en 50 cl-flaska håller 185 gram restsocker per liter! Ett sagolikt vin och priset, 950 kr, är faktiskt lägre i Sverige än i Portugal!

Slutligen min egen favorit; Madeira. Sortimentet är i sanning uruselt på hemmaplan men ett par värdiga viner finns. Särskilt Cossart Gordon’s Terrantez från 1974 är internationellt sett mycket bra prisad. 1200 kr kan låta våldsamt men faktum är att flaskan tål stå öppen i månader! Till och med år fick vi veta när vi besökte vinhuset i januari. Druvan var närmast utdöd för några decennier sedan men har fått en mindre rennässans på ön. Utan tvekan ett vin i mästarklass och en ynnest få njuta av över julhelgen. Den ambitiöse bakar dessutom en Bolo de Mel, det naturliga valet till en Madeira.

God jul alla!

Share.
 • WhoCutTheCheeze

  >Tack! Härliga klapptips som jag kan ge mig själv på julafton, och även innan för den delen. Skönt att årets stiltonost har bra drag!

 • Niklas J

  >Har besökt din sida och vill ge dig beröm för ett mkt trevligt initiativ! Om jag får ge dig råd så prova Madeira till Stilton. En riktig wow-kombination! Vinet bör vara halvtorrt minst så undvik Sercial till osten.

 • Frommen

  >Tack för tipsen!

  jag funderar på att köpa någon Tawny till julhelgen, har blivit lite av en tradition… brukar bli en Dow’s 20år, men vore kul med nåt annat i år. Har du något bra tips på det?

 • Niklas J

  >Hej Frommen,

  Om du vill ha tawny och en annan 20 YO så är Sandemans utmärkt. Ett hus som kanske inte alltid förknippas med högsta kvalitet men faktum är att deras tawny-serie är mkt välgjord. Ligger i beställningssortimentet (87478, 339 kr)

  Om en hundring hit eller dit inte är en så stor sak tycker jag dock ska uppgradera till en Colheita tawny, mer personlighet och större djup. Såväl Royal Oportos 1977 Colheita (85504, 448 kr) som Krohn’s Colheitor: 1982 (84729, 411 kr) eller 1978 (84730, 478 kr) är häftiga viner.

  1977:an provade jag så sent som för några månader sedan och den var mycket pigg och med stort djup.

  Alla tre Colheitor är i beställningen.

  Annars tycker jag 1987 Boa Vistan som jag skriver om i inlägget är en klockren port på julbordet. 260 kr är ett fynd. Tänk bara på att det är en hel del fällning i den…

 • Frommen

  >Hej!
  Jag har redan beställt en 87 Boa vista och ska nog prova att komplettera med en Royal Oportos 1977 Colheita. Tack för tipsen, och för all del även den trevliga Bordeauxprovningen!

 • thomasla

  >Portugal lockar och port är nästan alltid bra men de röda besviker mig nästan varje gång. I kväll Domini Plus 249:- och den verkar lovande från början med koncentration och fina syror men smaken övertas efter bara 30 min av en oxiderad ton som påminner om billig Chianti. Ge mig ett förslag som inte kan misslyckas annars är Portugal ute när det gäller rött vin. Bra bloggintiativ!!

 • Niklas J

  >Hej Thomas!

  Ursäkta sent svar, har helt missat din kommentar. Först och främst, tack för att du hittat hit!

  Nu är jag främst en stor fantast av Dourodalens viner och det är också här jag menar de mest storslagna är att finna. Visst görs det fantastiska viner i de flesta områdena men de jag tilltalas minst av är när värmen blir för märkbar i vinerna. José Maria da Fonseca som står bakom Domini plus är i min värld mästare på Moscatel de Setubal och hederliga basviner som sällan gör en besviken. Men de når ytterst sällan högre höjder och jag anser värmen och det relativt flacka landskapet är inte den ultimata platsen för stort rött. Samma problem finner jag ganska ofta i Alentejo och Ribatejo men här är man skickligare på att tackla det och har kommit längre i utvecklingen. Vill du prova något häftigt och stramt från Alentejo så är tipset Mouchao i beställningssortimentet. Dekantera dock i god tid (har skrivit om vinet tidigare, läs gärna där).

  Vill man dock ha viner med mer ras och syra så skall man till Beiras, Bairrada, Dao och Douro.

  Kanske inte nybörjarviner men prova någon gång Luis Pato’s viner från Beiras. Kan beställas.

  Ett riktigt bra vin från Douro är Quinta do Vallado Reserva 2005 (nr 97875) för 289 kr. Se till att få Reservan som är 10 kr dyrare än den ordinarie men kvalitetsskillnaden är märkbar.

  Vidare är jag förtjust i Quinta do Vale Dona Maria 2005 (nr 97881)för 299 kr. Maffigt ja men ändå med stramhet.

  Om du är beredd klämma i lite mer så är Pintas Red 2005 (nr 97169) för 439 kr något av det mäktigaste jag provat från Douro i år. Det här har det mesta precis som Quinta Vale D. Maria CV 2005 (nr 97291)för 498 kr.

  Även Poeira 2005 (nr 96213) för 279 kr som jag provade nyligen var kalas!

  Hoppas någon av dem faller dig i smaken. Ledsen för att priserna drog iväg aningens…

  Men ska du bara prova ett vin av de jag tipsade om så, och jag vill vara säker på att du inte släpper Portugal, så är det Pintas!

 • thomasla

  >Tack Niklas för ett utförligt och inspirerande svar. Jag ska planera in några av dessa till de kommande helgerna. Årerkommer med mina comments på ett eller annat sätt.

 • Niklas J

  >Om någon nappat på mina jultips får ni mer än gärna skriva kommentarer här! Ris, ros, vad som helst…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers