>Klaus-Peter Keller

2

>Äntligen var det dags för Sverige att ge sig in i EM-turneringen! Och det var ingen annan än de regerande mästarna som stod för motståndet om det nu skulle ha undgått någon. Det hela slutade med en seger för fotbollen och det gladde mig mest då den tragedi grekerna bjöd på inte riktigt är min ‘cup of tea’.

Vi passade på att inleda kvällen med färska räkor som grillades och serverades med tre olika såser; en ananas-chutney, en pepparrotscreme och en Guacomoleinspirerad dito. Till det korkades en 2004 Dalsheimer Hubacker Riesling Spätlese upp. Från i mitt tycke världens just nu bäste Riesling-producent. Nu är Keller egentligen bäst på de torra vinerna men lieblich-vinerna ska icke förringas då även dessa är stora upplevelser. Just 2004:an har varit inne och vänt i Sverige. Jag hade emellertid redan fyllt på förrådet av just denna via den så sympatiske Tom Pedersen i Danmark. Tom driver firman Atomwine och har rakt igenom kvalitet som ledord. Bättre portfölj än denna får man leta efter. Priserna är även de sympatiska.

För er som vill läsa mer om Klaus-Peter Keller rekommenderar jag verkligen den eminenta artikeln på Toms hemsida! Dessutom ett ypperligt tillfälle att träna på danskan…

Vinet har sedan jag provade årgången för första gången blivit något lugnare. Från att ha varit ett fruktpackat vin med massiv fruktsyra har nu terroir-tonerna börjat ta över vinet och fruktsyran lugnat sig något. Hubacker har så mycket mineral att bjuda och doften är delikat med karaktär av modellera, kokos, äpplen och ananas. Spritsigheten i smaken är oslagbar och en ren njutning med mineraltonen allerstädes närvarande. Relativt lång kvardröjande eftersmak vilket är imponerande då vinet endast håller 9%.

Prova Kellers viner är mitt råd! Från de största torra vita till de sötaste söta. Ni kommer få några av era största Riesling-upplevelser i livet!

Share.
 • Vinosapien

  >Keller är grymt bra.
  Besökte vingården för några år sedan och håller med om att få gör bättre Rieslingar. Vill man hitta andra ‘okända’ producenter i nästan samma klass är Kuhn i Rheingau och Laible i Baden några trevliga alternativ.

  Vi sippade i oss en torr Riesling från Pfalz i gårkväll: Eugen Müller
  2002 Forster Kirchenstück Riesling Spätlese Trocken vilken var alldeles klockren. Priset hos producent ligger på c:a 15 Euro. Klipp kallas det.

  Inspirerats av din blogg avseende portugiser. Njöt av en Redoma Tinto 2004 för en vecka sedan. Riktigt riktigt bra. Modernt men ändå med bra struktur.

 • Paolo Rossi

  >De flesta blir helt sålda när de får smaka Kellers viner :-)
  Tyvärr drar de rejält i pris nu och man måste snart känna ägaen personligen för att lyckas komma över en G-Max…

  Baden är ett område jag också är svag för mest för de superba Spätburgunder-viner som kommer härifrån!

  Kul du gillade Redoma. Köp någon och lagra också! Samtidigt släpptes Quinta do Crastos 2005:a från gamla stockar, ca 200,-. Mer klassisk Douro även om det också andas modernt grepp. Också det klockrent!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers