>Luis Pato Vinhas Velhas 2005

3

>
Luis Pato levererar det jag uppskattar mest av allt i vinets värld; bevarandet av traditionen mixat med senaste tekniken. Vinhuset är beläget i Bairrada men etiketten säger Beiras (regionens namn) då Luis Pato har och har haft sina kontroverser med myndigheterna över de krav som ställs på vin som skall märkas Bairrada. Pato anser att lagarna försämrar för producenterna göra bästa möjliga vin och väljer således att deklassificera sitt vin. Påminner en hel del om tjafset kring samma problematik i Italien som startade med deras s k Supertuscans. Personligen är jag av den uppfattningen att vinlagar tyvärr är nödvändiga för att skydda inhemska druvor, traditioner etc men att det ändå måste finnas utrymme för en förändringsanda. Jag förstår dock frustrationen hos producenter som de facto gör de bästa vinerna men inte får kalla dem exempelvis Bairrada.

Hursomhelst; Luis Pato har sina beundrare och har inga problem sälja sitt vin! Det är dock inte gjort för en bredare publik utan kan uppfattas som krävande. Personligen har jag ännu inte bestämt mig om jag ska älska det här eller mest följa det med stort intresse. Det hänger samman med druvan som används, Baga, som kan vara riktigt tuff ta till sig. Baga är en tuffing att odla och dess karaktär kan te sig svårflörtad i sin ungdom. Men när den kommer från Luis Pato erkänner jag att det här är “good stuff“! Kvällens flaska var således emotsedd och vinets tuffhet gör att det mår bäst tillsammans med mat. 2005 Vinhas Velhas kommer från 40-45 år gamla stockar och har därför en naturligt låg produktion men det förhindrar icke Pato från att redan i augusti skörda drygt hälften av allt vin från vingården för att göra ett mousserande vin. Snacka om att återstående druvor som skördas kring slutet av september blir koncentrerade! Efter skörden följer jäsningen på ståltankar i tio dagar för att sedan låta vinet lagras runt femton månader på använda 650-liters ekfat.

Baga är svår att beskriva och likaså är Vinhas Velhas. 2005:an visar upp en blåröd färg. Doften är något återhållsam till en början men sedan kommer de röda bären, kryddigheten och en väldigt diskret fatton. Smaken har den för mig typiska lingonsyrligheten jag ofta finner i viner på Baga-druvan och det är nog den som gör vinerna lite mindre publikfriande. Samtidigt finns en tät tanninstruktur i vinet och en rejäl fruktsyra som är väldigt tillmötesgående – även om det är ett torrt vin utan någon direkt bärsötma.

Vinhas Velhas är ett lagringsvin och skulle vara mycket intressant följa under ett decennium. Har ni inte provat Luis Pato tidigare är detta en bra inkörsport. Förvänta er ett elegant vin – inget voluminöst!

Share.
 • Vinosapien

  >Hallå igen

  Finns det gott om rejäla tanniner??
  Inbillar mig att Baga är en Portugals Nebbiolo eller är jag helt ute o seglar??

  Skoj att det börjar dyka upp fler intressanta/krävande portugiser.

 • Paolo Rossi

  >Tror du är inne på helt rätt spår. Såväl syrligheten som strävheten är lite Nebbiolo över det hela…
  Bra jämförelse!

 • Niklas J

  >Tror du är inne på helt rätt spår. Såväl syrligheten som strävheten är lite Nebbiolo över det hela…
  Bra jämförelse!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers