>Man tager…

6

>
Ett egenkomponerat recept jag måste få dela med mig är min högst subjektiva tolkning av Choucroutte. Jag syrar inte med vassla utan inspireras snarare av ingredienserna än av tillagningssättet.

Efter gårdagens provning blev det en hel del vin över – jag beslöt mig för att göra ett långkok på de närmre 1,5 liter vin som återstod. Visst är det kanske synd att skicka ner Sancerre i grytan men faktum är att det ligger något i påståendet att ju bättre vin i maten ju godare!

Jag började med att skiva ett par äpplen och gula lökar. Dessa stektes hastigt upp i smör utan att få färg, bara svettas. Ner med en skvätt vin som fick puttra in. Sedan öste jag på med tunnt skivad vitkål i mängder och ner i kastrullen åkte även en större bit lättrökt sidfläsk. På med ännu mer vin, ett lagerblad, salt och svartpeppar. Locket åkte på så att blandningen fick chans sätta sig men sedan skulle reduktionsprocessen startas – således kokades grytan utan lock resterande tid. När vinet nästan kokat ur så öste jag med ytterligare och så fortsatte det i 2,5 timmar. Med en timme kvar skickade jag i färskt bogfläsk. Med en halvtimme kvar åkte de tyska grådassiga bratwurstarna i och sista kvarten det svenska inslaget, stångkorv. Allt fick puttra tills Choucroutten var saftig utan att för den delen vara rinnig.

Voilà, långkok på vitkål, äpple och lök serverat med allehanda köttprodukter. Kan det bli bättre?

Ett glas sparades av Sancerre-vinet och detta passade utmärkt till rätten. Idag testades 2004 Ch. Haut-Plantey till rätten och var även den ett bra val även om vitt är bäst!

Husmanskost rules!

Share.
 • Anonymous

  >”Ju bättre vin i maten desto godare” stämmer inte nödvändiftvis så bra…
  http://www.matchingfoodandwine.com/articles/20070420_1

 • Niklas J

  >Nja, nu pratar jag inte de nivåerna utan god hederlig Sancerre, Pouilly-Fumé som jag hade i min mat!

  Standard här är annars att använda Periquita till rödvinssåserna och Marques de Risqal’s vita Rueda när det är vitt som gäller. Två klockrena viner i maten – inte de billigaste men knappast att betrakta som dyra…

 • MMM

  >Jag älskar Choucroute, men har alltid gjort det på konserverad surkål. Ditt recept verkar mycket godare, och bokmärkes härmed!

  Hur är det med kummin – är det tyskarna som kör med det? Ett glas Rielsing är väl det klassiska till i vilket fall som helst.

 • Niklas J

  >Tror att Choucroutte är en rätt som kan varieras i det oändliga! Har smakat med kummin i Tyskland men om det är tyskt eller franskt (eller bägge) vågar jag inte säga.

  Gott är det iaf!

 • esping

  >Det låter farligt gott. Receptet måste prövas å det snaraste även om jag inte har två flaskor Poully-Fumé till övers. Jag har ätit Choucroute med kummin på båda sidor gränsen. I Alsace serverar man ju även kummin till munster, oslagbart till ett glas gewurztraminer

 • Niklas J

  >Gewurztraminer är fint till ja, det håller jag med om när kummin ingår). Annars är det ganska mycket som går klockrent till, beror lite på vad för kött man har i. Sylvaner, Riesling, Pinot Gris – jag drack Sauvignon blanc med delikat utgång!

  Fick höra om en annan variant på Choucrotte häromdagen; en royale. Nu tänker ni säkert Pulp Fiction men det här var en kollega som berättade hon fick en sådan i Paris för ett par år sedan. In kom ett stort fat med rykande varm kål och kött/korvar och däri hade man stuckit ner små flaskor av Champagne som man tagit av folie och skydd på – värmen gjorde att korken åkta upp och vinet pulserade ut i kålet! Voila, serverat och klart att äta!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers