Marcial Dorado’s Quinta do Feital

0


Ganska komiskt egentligen att den i mitt tycke bäste producenten av Alvarinho jämte Soalheiro kommer från en spanjor, Quinta do Feital. Marcial Dorado var en av alla som bestämt sig för att starta upp i Rias Baixas men i sin jakt på den rätta vingården i området så gick han bet. Ingenstans kunde han finna det han sökte och det var då han kom på tanken att titta på andra sidan gränsen – för att finna precis vad han var på jakt efter! Gamla stockar av högkvalitativ Alvarinho planterad på den rätta jordmånen i närheten av Monção.

1996 startade således QuintadoFeital, ett med andra ord ungt vinhus men redan idag med en stolt tradition av högklassig Alvarinho. Vinhuset är ett minutiöst skött företag där all tänkbar modern utrustning används och all hänsyn tas till druvan vid skörden. Exempelvis handplockas druvorna vilket varit ovanligt i området då mycket kvantitets-Vinho Verde mest hittat ut. Vidare sker en strikt gallring innan jäsningen påbörjar och vinet får sedan ligga på sin jästfällning i ståltankar upp till ett år.

Produktionen är begränsad, ca 5000 lådor vin görs varje år. Jag fick tipset om det här vinet för drygt ett år sedan och har endast haft tillfälle prova två årgångar; 2004 och 2005. Bägge har imponerat stort på mig och det är ett vin som inte skyndsamt behöver konsumeras.

Än mer imponerande är att vinet inte kostar mer än ca EUR 12 i Portugal vilket gör det än mer till ett fynd!

Tyvärr finns det inte att köpa på Systembolaget och mig veterligen har ingen dem “på gång” heller. Jag hoppas dock att någon seriös agentur får upp ögonen och besöker dem och inser vilket unikum druvan är i dagens mainstream-vinvärld – och hur bra Dorado är!

Alvarinhorules!

Share.