>Metode Champenoise a la Jämtland???

5

>
Årets utan tvekan vidrigaste vin (?) blev jag ilurad i tisdags och jag ryser fortfarande till av tanken att någon villigt dricker det här!

-Det här måste du prova, sade M och givetvis vart jag nyfiken. Färgen var ljus, drog nästan åt vattenhållet, dock med något ljusgrönt i sig. Bara det är ju tillräckligt för att göra en konfunderad.

Ner med kranen i glaset och jag ryggar genast tillbaka. M står bredvid; småler och berättar det här är mousserande och kostade dryga trehundringen på Systembolaget. Jag blir än mindre klok; försöker hon testa mig med ett defekt vin eller? Doft, ett positivt laddat ord, är allt för vänligt bruka hädanefter på drycken ifråga och jag byter raskt till lukt.

Vinet (?) luktar av sura gamla mejeriprodukter, härsken vanilj-youghurt särskilt, äggfis och suraste bortglömda gymnastikpåsen. Enligt mig. Bolaget tycker: Karaktärsfull, aromatisk doft med inslag av björksav, smörkola, honung och örter.

Smaken, ja min nyfikenhet är snudd på dumdristig så jag kan inte låta bli prova, är som en kaskad av bortglömda mejeriprodukter och jag sköljer raskt munnen med stora mängder vatten. Fy för den lede! Det här är värre än det där ukrainska rödvinet jag provade för några år sedan och i min vinvärld så är det inte lite det. Systembolaget säger följande om smaken: Torr, karaktärsfull, aromatisk smak med inslag av björksav, honung, örter och gråpäron.

Drycken jag talar om är Sav. En nyhet som lanserades i augusti och som kostar 329 kr!!!! Att någon frivilligt betalar en sådan tämligen ansenlig summa för jäst björksav är för mig obegripligt. En hyllning dock till Systembolaget och dess vin- och språkexperter som lyckats få saven att låta god! Att arbeta på Systembolaget kräver uppenbarligen inte bara långtgående kunskaper om drycker utan även Horace Engdahl-nivå inom semantiken och etymologin….

N.B. Drycken är kategoriserad som fruktvin. Användningsområdet anges vara sällskapsdyck. Funderar på om det kanske är en sådan här man tar fram när man verkligen vill att gästerna ska gå hem???

Share.
 • Fredrik

  >Det låter ganska spännande att prova, vi syns på öl mässan.

  /Fredrik

 • Niklas J

  >Nej Fredrik, det var inte spännande att prova. Enbart vämjeligt!

  Spara det bästa ölet till oss! Kommer dit med min kusin Mikael i sällskap!

 • Harald

  >”vinner inte på lagring”.

  Joda, du behåller dina vänner längre i såfall.

 • Björn

  >Följande står att läsa i Marknadsföringslagens 6 § (den mest väsentliga delen i början)
  ——
  6 § En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annan näringsidkares näringsverksamhet.
  Detta gäller särskilt framställningar som avser
  1. produktens art, mängd, kvalitet och andra egenskaper,
  —–

  Jag förstår om SB är ovilliga att försvåra vissa underleverantörers möjligheter att saluföra sina produkter och att det därför är svårt att vara lagom/tillräckligt nyanserad i presentationerna, men någon måtta får det väl ändå vara:-D

 • Niklas J

  >Harald & Björn, sköna poster :-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers