>Mis en bouteille – i Danmark!

7

>

Härtappat vin får nog de flesta att tänka på viner som Chateau Coufran och Chateau Verdignan men de som varit med längre minns säkert även härtappade portviner och Cru Classé-slott! Nu är dessa tider förbi då Bordeaux satt p för verksamheten och kräver vinet ska buteljeras i Bordeaux. Och i grund och botten ska vi nog vara glada för det då det inte fanns något regelverk för härtapparna att följa. Men trots det fanns det härtappande vinfirmor som hade ett renommé bättre än vissa slotts egna tappningar! De mest respekterade tapparna återfanns i Belgien, Holland och Danmark; tre länder som alltid varit viktiga marknader för Frankrike och Bordeaux i synnerhet. Härmed följer en genomgång av de olika tapparna i Danmark…

Under min tid på Kjäer & Sommerfeldt arbetade jag mycket med den nu nerlagda kommissionsförsäljningen. Jag värderade dagligen flaskor åt säljsugna kunder och det var mestadels Bordeaux som var av intresse för oss. Det kunde vara allt från ett par flaskor till någon änka som ville sälja av en hel källare efter sin man! Och i samband med alla dessa värderingar och försäljningar dök det upp många härtappade viner från ansedda tappare.

Som köpare ska man idag vara extra uppmärksam på korkarnas tillstånd då detta var härtapparnas misstag; att välja för korta korkar. Även om de var rejäla så förstördes de lätt om flaskorna inte uppbevarades korrekt under lagringen. De mer ansedda firmorna förslöt med blyhölje medan andra anvvände sig av något folieliknande material. Bägge har dock skyddat korken bra även om blyet varit säkrast med en nästan hermetisk tillslutning. Dock så är det på sin plats att varna för de gamla flaskorna med blytopp då det är viktigt torka av dem ordentligt efter uppkorkandet, så inget bly följer med ner i strupen!

De mest ansedda tapparna:

Ålholm slott

Många har säkert besökt eller känner till Ålholm Slott; en mycket vacker byggnad vid Nysted på Lolland. Färre känner till att Ålholm var en mycket ansedd tappare och hade en imponerande källare. Kylan i de gamla tappvalven bevarade vinet väl och härtappade flaskor har ett internationellt renommé och betingar bland de högsta priserna på auktionerna i London. Slottet och ägaren gick i konkurs och i november 1992 såldes det 2500 flaskor från slottets källare. Auktionsförrättare: Bruun-Rasmussen. Flera av dessa flaskor är fortfarande ute på marknaden.

Min personliga erfarenhet av Ålholms härtappningar sträcker sig till Bordeaux. Dessa är emellertid bland de bästa jag provat och särskilt minns jag 1923 och 1924 Chateau Larose som jag provat vid fyra tillfällen och där endast en flaska var trött (provat flaskorna mellan 1999-2001)! Betänk det faktum att Larose såldes för ett par hundralappar 1992 på auktionen! Michal Broadbeent har även han provat tappningarna och skriver följande om 23:an; probably Saint Emilion. One of a large stock competently bottled at Aalholm castle in Denmark: lovely, lively; sweet, light, soft, pleasing. Nov 1989.

Chr. Stausholm

En av Danmarks äldsta vinfirmor när det begav sig; grundat 1798! Köptes av Kjäer & Sommerfeldt 1978 och då var vinfirman sammanslagen med Carl Permins vinhandel och huserade på Gothersgade i centrala Köpenhamn.

Stausholm/Permin har levererat de mest imponerande tappningar jag provat. Mest minns jag en 1934 Chateau Beychevelle, tappad av Chr. Stausholm (innan sammanslagningen med Permin), och som jag provade 1999. Vinet serverades blint och bland provarna vi tänkte lura fanns idel Bordeauxrävar. Slutgissningen blev att vinet var från Saint Julien men den som var närmast årgångsmässigt sade 1959!! Säger något om kvaliteten på härtappningen som dessutom var i A-nivå. Värd att nämna är även den 1934 Chateau Montrose som provades på Grappe i våras.

Kjäer & Sommerfeldt

För oss svenskar den vinfirma som flest känner till. Inte bara för att V&S numera står som ägare men även för firmans otroligt vackra vinhandel på Gammel Mönt 4 i Köpenhamn – bara den värd en resa! Väl där så glöm inte kika upp i taket och beskåda den supersnygga funkislampan som endast är tillverkad i två exemplar – den andra hänger på Århus Centralstation! Tyvärr har K & S idag tappat allt som vinfirman stått för men frågan är om de kan klandras – det är inte lätt bedriva vinhandel idag och samtidigt ha ett stort sortiment. Många har fallit under årens lopp i Danmark och sammanslagningar har oftast varit lösningen. K & S startade på 1870-talet och har under årens lopp köpt eller fusionerat med: Lorentz-Petersen, Chr. Stausholm, Carl Permin, Knud Jörgensen och Helmbäk Vinhandel.
K & S tappningar höll även de hög kvalitet men syns inte lika ofta numera på auktioner. Kanske också för att de mest blev kända för sina buteljeringar av portvin och whisky? För den nyfikne kan jag nämna att det fortfarande står ett stort tappfat nere i källaren i vinhuset. Fråga om ni får se det och tjata om att få se det så kallade Paradiset.

Carl Permin

Se under Chr. Stausholm. Permin tappade även själv och specialiserade sig på Bordeaux. Bra buteljeringar.

Knud Jörgensen (och Helmbäk Vinhandel)

För de äldre svenska vinälskarna var Strandvejen 100 i Hellerup något av ett vallfärdsställe. Här residerade Knud Jörgensens Vinhandel och var fram till sammanslagningen med K & S kanske det bästa stället i Danmark för inköp av Bordeaux. Bordeaux tappades nere i källaren och har ett utmärkt rykte på auktionerna för kvaliteten.

Lorentz Petersen

Gammal respektabel vinfirma som residerade i Store Kongens gade i Köpenhamn och var Bordeaux-experter. Slogs samman med K & S 1975. Värda söka efter.

Dorph-Petersens Vinlager A/S

På Hauser Plads 32 låg den anrika vinfirman Dorph-Petersen. Idag återfinner man fina Restaurang Sankt Gertruds Kloster på adressen! Vad vinfirman kunde erbjuda på 50-talet ser ni här:

Georg Bestle

Det tidigare United Wines & Spirits (idag Bacardi-Martini Danmark) dotterbolag. Bestle var särdeles duktiga på Vintage Port och dessa dyker med jämna mellanrum upp på auktionerna fortfarande. Tappade även whisky och annan sprit. Jag har provat två äldre tappningar Vintage port och de har bägge varit sunda – den ena dock något tunn och spretig (Sandeman 1958) men det berodde nog mer på ett tveksamt vintage-år.

Ludv. Björns Vinhandel

En av de mer välkända vinbutikerna i Köpenhamn idag. Faktiskt Danmarks äldsta vinhus även om det under åren som gått bytt ägare ett par gånger. Vintappningarna från Ludv. Björn är utmärkta och dyker fortfarande upp lite varstans. Har dock inte lika ansett rykte som Schalburg, Ålholm och Stausholm exempelvis.

Schalburg

Vinfirma från Köpenhamn som var mycket kompetenta Bordeaux-härtappare. Bland vänner av mogen Bordeaux har de ett särdeles gott renommé idag, kanske rentav som den bästa? Jag har provat Schalburg-tappningar där de äldsta varit från 1940-talet. Särskilt minns jag en 1947:a i A-nivå som kort och gott hette Saint Emilion! Flaskan som var i perfekt skick hade inga ålderskrämpor utan visade upp varför högra stranden ses som ett legendariskt år.

Säkert är det någon som inte nämnts då mer eller mindre de flesta tappade i någon form – de bästa är dock bland ovan nämnda!

Visst är det caveat emptor som gäller vid köp av auktionsvin och dylikt men min erfarenhet av de äldre danska tappningarna är ändå att de i många fall är precis lika bra köp som slottstappade. Många har en skepsis till härtappat och det sänker givetvis priset (också för att det fanns tappare som var skrupellösa – bland annat uppdagades att en Bordeaux AC hade namngetts som en Saint Emilion i Danmark) i relation till slottstappat – men om man håller sig till namn som Schalburg, Ålholm och Stausholm så är chansen stor du får en lika bra flaska som en “Mise en bouteille au Chateau”.

Angivelse av nivå:

Översta bilden: Från Gustaf Wolkes vinbutik och tappningskällare på Södra Förstadsgatan 1 i Malmö.

Share.
 • MMM

  >Tack för en imponerande genomgång! Du kan verkligen ditt vin-Danmark.

  Jag är lite spekulant på en Carl Permintappad Lynch Bages 1961 – men har inte riktigt koll på vad en dylik flaska borde kosta. Det finns inte så mycket dokumentation om flaskan som uppges vara i B/C stand. Jag antar att det är ett lotteri om den går att dricka, men rädda pojkar osv…

 • Niklas J

  >Vad är utgångspriset och vad är den uppe i just nu?

 • Niklas J

  >Jag har druckit Bordeaux som varit bortåt 40 år och som varit på C-nivå men ändå varit underbara njutningar! Häng inte upp dig enbart på nivån utan väg in annat såsom korken (är den i linje med flaskan eller har den pressats uppåt), hur ser etiketten och flaskan ut; smutsig flaska och lite fuktförstörd etikett borgar för korrekt lagring medan en fin flaska ska granskas noggrannare då den kan ha förvarats för varmt och torrt. Kolla också om sama säljare har fler flaskor ute för då kan du jämföra och dra slutsatser om lagringen.

  Bästa är naturligtvis att gå syn – och få granska flaskan personligen men är det köp över internet får man ju ofta lita på bilderna…

 • MMM

  >Hej, utgångspriset är 1500 DKK. Jag inväntar en bild på mailen så får vi se hur skicket verkligen är.

  Årgången är ju bra men så värst mycket mer än 1500 känns inte motiverat??

 • Niklas J

  >Ska jag vara helt ärlig så tycker jag redan nu det är lite väl mycket för en 1961 Lynch-Bages. Särskilt då en B/C-nivå ska sänka priset något, åtminstone ett par hundralappar.

  Auktionspriset i London ligger på drygt 1700 kr/flaskan då momsen är betald. FRW ligger över 2000 men så är de också vansinnigt dyra att ha att göra med. DK som är en liten marknad ska inte kunna matcha UK så jag tycker inte det är värt 1500 DK – kan du kontakta ägaren så hade jag så gjort och lagt ett “skambud” på DKK 1200 som jag hade satt som tak.

  Hoppas jag nte sabbar dina drömmar om en 61:a – tycker bara inte du ska betala för mycket!!

 • MMM

  >Fick en bra bild av flaskan nu, och den ser mer ut som stand B (med måttstocken på din blogg). Etiketten är hel men lite smutsig, folien runt korken är helt intakt. Undersidan av korken går precis i linje med folien. Ser väl ganska bra ut – och fick uppfattningen att denna flaskan tillhört en vinkällare till en dansk bank (har bankerna egna vinkällare??).

  Jag fick stora -61 frossan och la i ett bud på instegspriset i alla fall. Priset är kanske lite högt, men å andra sidan så kostar 2005:an nästan 900 DKK i handeln… Vi får se om det är någon annan som hugger – jag har lagt mitt enda och sista bud i alla fall. Kommer kanske på en blogg nära dej!

 • Niklas J

  >Har du lust skicka bilden till mig

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers