>Peàn

0

>
Fredag kväll och något ovanligt inträffade i det Mise en bouteille:ska hemmet. En flaska italienskt korkades upp! Inget ont om Italien; det var ju landet som fick igång mitt vinintresse för 15 år sedan men tyvärr går jag numer inte igång på vinerna i samma grad som förr. Men inför en stundande resa till Venedig och förhoppningsvis god mat och dryck mellan konferenserna mjukstartar jag med en Bolgheri.

Franskområdet; för här härskar druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Syrah, är naturligtvis mest känt för internationellt stora namn som Ornellaia och Sassicaia men även Angelo Gaja har en anläggning här. Jag är fortfarande kluven till flera av dessa då jag funnit kvaliteten variera en hel del, särskilt Sassicaia men har samtidigt ett underbart minne av en 1985 Ornellaia, fantastisk vid 20 års ålder.

Nå, kvällens vin var inget av ovanstående utan en ny bekantskap för mig; Peàn. Vinet som kommer från producenten Batzella är en mix av Cabernet Sauvignon, Syrah och Cabernet Franc. 12 månader har det fått spendera på franska barriques, nya som använda. För en frankofil som mig känns det lovande då jag ikväll inte riktigt är sugen på Bordeaux men ändå Cabernet Sauvignon. Inslaget av Syrah var dock inget jag visste och upptäcktes först idag då producenten av någon anledning endast valt skriva de bägge cabbarna på baksidan av flaskan.

Pop’n pour. 2006 Peàn visa upp en vacker mörkt röd färg. Initialt är det lite stickigt i doften men efter några varvs snurrande öppnar vinet upp sig och levererar ungdomligt pigg frukt mixat med fat. Doften är stor och jag känner omedelbart det här var precis vad jag vill ha ikväll! Kryddskåp, en mix av mörka körsbär och plommon samsas i doften och lätt rostat fatintryck (vanilj). Liten svag ton av vinbär. När jag njuter av doften får jag för en kort sekund lite dåligt samvete för att jag knappt köper italienskt mer men det är dock ett kortvarigt samvetskval. Smaken har den där lätt oxiderade Toscanska tonen över sig som jag inte riktigt känner mig bekväm med. Smaken är dock fint fruktig och tanninerna skönt sandiga. Eken är på inga sätt dominant utan smälter bra in i vinet. Kirsch, kryddor, mörk choklad, matjord blandas med en stickig ton som jag dock finner aning störande. Stickigheten gör sig gällande även i doften senare under kvällen och är inget som jag ger pluspoäng för. Det är ingen defekt, bara ett karaktärsdrag som inte behagar mig. Eftersmaken är dock kvardröjande, saftig och lång. Säkert har vinet några års god utveckling framför sig även om det är modernt och tillrättalagt.

Det som förvånar mig är att Cabernet Sauvignon som ändå dominerar vinet (70%) inte är särskilt tydlig. Etiketten säger Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc och borde ge tydliga cabbedrag men icke. Dagen efter upptäcker jag efter ett besök i cybervärlden att det fanns 25% Syrah i vinet och att resterande 5% var Cabernet Franc vilket förklarade en hel del! Hur kan man “glömma” bort en fjärdedel av vinets sammansättning på etiketten? Det här är emellertid en kombination jag aldrig förstått mig på. Varför blanda dessa druvor? Någon som kan förklara för en skeptiker?

Helhetsintrycket är fortfarande detsamma om Bolgheri. Toscana och angränsande områden ska inte syssla med ovan nämnda druvor när man har eget inhemskt och fantastiskt material. Den här internationnella och lätt insmickrande stilen roar inte heller mer än kortvarigt och till sist tröttnar man på den kalljästa fruktsmaken. Att vinerna är välgjorda är det ingen tvekan om men de är helt enkelt inte min cup of tea…

P.S. Vinet var en del i en låda från Wein-Plus och kostar EUR 16 i Tyskland.

Share.