>Perfekt mogen Bordeaux!

2

>

Kvällen avslutas med en Canon-Fronsac som åldrats med bravur; nämligen 2000 Chateau Canon-Moueix. Flaskan serveras öppet och efter maten – som pratvin eller Bordeauxberså om så önskas….

Egendomen ägdes av Christian Moueix från Chateau Petrus fram till just år 2000 då det såldes till Jean Halley. Slottet ligger i södra delen av Canon-Fronsac, sydväst om staden Fronsac. Den för många okända appellationen påminner klimatmässigt om Saint Emilion och Pomerol, d v s mer kontinentalt med mer regn under våren men mindre under sommar och vinter. Närheten till floden Dordogne minskar risken för frost. Egendomens ler- och kalkstenshaltiga mark är planterad med 90% Merlot och resterande del Cabernet Franc. Produktionen är begränad till ca 2000 lådor och ca 25% ny ek användes i årgången ifråga.

Färgen är röd med viss tegelton i kanten. Doften visar direkt upp sig från den generösare sidan och bjuder på korinter, läckert rostad ek (kaffe, vanil och fudge), plommon, hö och en aning läder. Allt är på plats och det är ren och skär njutning dofta på denna – nästan så man drar sig för att smaka då det är tufft matcha doftintrycket. Den fina årgången gör sig tillkänna i smaken som fortfarande har en behaglig om än mer dämpad frukt. Den ackompanjeras dock strålande av en fin syra och en strävhet som inte är alltför aggressiv. Lätt sötma, den rostade eken lindar in plomonsmaken väl och nu dyker det upp söt lakrits och nyslagen gräsmatta. Lätt cederton och en behaglig eftersmak; inte lång på något sätt även om vinets fräschhet sitter kvar länge i gommen.

Har ni kvar av detta så är rådet börja njuta nu. Det är inte på väg kracka men det stadium det befinner sig i just nu är i min värld peak! För dryga tvåhundralappen som det kostade för ett par år sedan så har då jag inga invändningar utan kan bara konstatera att de mindre kända områdena i på högra stranden Bordeaux levererar mycket bra viner och det är hit man ska söka sig; Fronsac, Canon-Fronsac, Montagne-Saint Emilion, Lalande-de-Pomerol bara för att nämna några.

Share.
  • Vintresserad

    >Ahhh, låter som precis min lilla gränd. Kan bara hålla med om att de mindre distrikten på högra sidan ofta levererar finfina vinupplevelser till rimliga pengar i goda årgångar. Därför hoppas vi att några sådana 2005or letar sig in på SB… Vi har iaf ett par 2000 kvar att avnjuta, dock ej just Canon-Moiuex.

  • Niklas J

    >Härligt höra vintresserad! Det här var perfekt nu och lär så förbli ngt år till gissar jag. Vet inte vilka du har i lager men gissar du inte ska hålla för länge?

    Ska en sväng till Bryssel nästa vecka i tjänsten och då blir det Bordeaux på flygplatsen! Gärna från mindre slott och redo att drickas under julen :-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers