>Portugal; nu och då!

0

>
Barbeque och de flesta tänker voluminösa viner på Zinfandel eller Shiraz. Personligen är jag mer nyfiken på hur portugiserna klarar matchen och fram åker Quinta da Chocapalhas 2006 Cabernet Sauvignon från Estremadura! Uppbackning är dock på sin plats och som eftersnacksvin står en 1970 Garrafeira Particular från Caves Aliança redo.

Hembjudna till Barbeque hos våra svensk-nya zeeländska vänner, och där Chris föräldrar från Kiwi-öarna är på besök, tar jag tillfället slå ännu ett slag för Portugal. Ungarna, som är jämngamla, springer tomten runt i jakt på blommor att rycka upp medan vi tar ett glas av Chocapalhas Cabernet Sauvignon.

Egendomen ägs av Sandra Tavares da Silvas föräldrar Alice och Paulo och har klokt nog anlitat dottern som vinmakare. Sandra delar sin vinmakartid med jobb även på Quinta do Vale Dona Maria och projektet hon har med sin make Jorge Borges – Pintas.

När egendomen köptes 1987 var den fallfärdig och vinmarkerna krävde mer än en öm hand. Beslutet togs att starta om och rycka upp. Lokala varieteter planterades tillsammans med internationella sorter såsom Cabernet Sauvignon. När Sandra var färdigutbildad vinmakare år 2000 tog hon över skötseln av egendomen. Sandra
förresten, hur många vinmakare har en karriär som fotomodell bakom sig?

Jag är skeptisk överlag till Estremadura. Det är varmt och rädslan för syltchock och fatbomb har hindrat mig för inköp av Quinta da Chocapalhas viner. Så fel jag hade!

2006:an gjord på Cabernet Sauvignon (och en liten dos Syrah) har visserligen spenderat 18 månader på 50% ny ek men visar inga som helst överdrivna fattoner och inte ens en tillstymmelse till sylt! Tvärtom blir jag förundrad hur Sandra lyckats få fram en stram Cabernet med kall frukt och närmast gröna toner. Tankarna far för en kort stund till Italien och Bolgheri för här finns utan tvivel likheter i stil.

Svarta vinbär, paprika, gräs och fint integrerat fat bjuds det på. Aningen återhållsamt doftmässigt och lär må bra av ett par års lagring – något som även smaken skriver under på. Det är stramt, fruktpackat och lätt grönt i sin framtoning och vinbären gifter sig snyggt med kakaotonen från faten. Oj, vad bra och delikat dricka utomhus trots viss blåst!

Bravo Sandra!

Tallrikarna är slickade och Chocapalhan slut. Dags för diskussionsvinet; 1970 Garrafeira Particular. Caves Aliança är ett välkänt namn i Portugal – grundat för drygt åttio år sedan som en sammanslagning mellan 11 producenter. Redan då fastställdes en strävan efter kvalitet och förbättring av vinmarkerna, druvurvalet och vinmakningstekniken, ovanligt för den tidens bordsvinsproduktion.

Beläget i Baga-land, Sanghalhos i Bairrada, och med en portfölj som idag består av egendomarna Quinta dos Quatro Ventos, Quinta das Baceladas, Quinta Da Garrida, Quinta da Terrugem, Herdade do Barranco och Quinta D’Aguiar.

Gamla exemplar av Caves Alianças Garrafeira Particular cirkulerar fortfarande – minns en 1948:a tidigare i år som fortfarande var vid liv! Hur mår då 1970?

Att det skiljer 36 år mellan Chocapalha och nämnda vin avslöjar färgen om inget annat – en rejäl tegelbrun kant runt det rubinröda vinet. Doften indikerar liv! Fat, kryddor (nejlika främst), svag mynta, jord, torkade frukter och söt lakrits.
Inte alls oangenämt.

Strävheten är påtaglig och det är inte utan man undrar hur det här smakade som yngling! Nebbiolo – kasta dig i väggen? Mineraltonerna är tydliga. Gamla fat, choklad och kryddor i smaken i övrigt. Förhållandevis ihållande smak och imponerande att vinet under den timme vi dricker det aldrig tappar och beger sig mot de sälla jaktmarkerna!

Det gamla och nya Portugal bredvid varandra – bägge viner fascinerar och det är bara konstatera Portugal är unikt, då som nu!

Share.