>Produced from Pre-Phylloxera Vines!

0

>Quinta do Noval Nacional. Ett vin av närmast mytomspunnen karaktär. På den vägen är det sedan den i portvinssammanhang oöverträffade 1931-årgången, där Nacional satt måttstocken för allt framtida portvin. Åtminstone är det vad den lilla klick som haft ynnesten på prova årgången tutar i oss! För med sina dryga 250 lådor oympat vin är Nacional svår redan från början att finna och om 78 år adderas behöver väl knappast mer tilläggas.

Nacional har endast passerat min gom två gånger tidigare så när en kväll med tio ’71:or från Barolo och Barbaresco satt nivån för aftonens fortsättning, var det läge för mitt blott tredje försök på Nacional! En 1982:a har länge legat och väntat på rätt ögonblick och med fyra timmars karaffering var det så dags. Fram med en Gruyere och den lätta och eleganta 1982:an!


Början av 1980-talet såg en framgångsvåg för Vintage Port. 1980, 1983 och 1985 deklarerades alla av majoriteten av portvinshusen vilket gjorde att år som 1982 hamnade i kläm i och med restriktiviteten att annonsera årgångsport var mer rigorös förr. Nu var just åttiotvåan inte ett av de största men med facit i hand producerades många mycket välgjorda och oklanderligt balanserade viner, särskilt i jämförelse med 1985 som har svajat mer i kvalitet och balans.

Bortglömda årgångar under exempelvis 80-talet, såsom 1982 och 1987, har inneburit att vanliga dödliga haft en chans att en gång under sin livstid kunna köpa en Nacional. Dessutom var den gamla ägarfamiljen van Zellers tolkning av Nacional ett helt annat än nuvarande AXA’s. Vill man vara elak så har den sagolika elegans och lättviktiga stilen försvunnit på bekostnad av brutal kraft men å andra sidan; AXA har lagt ner så mycket på att ge Quinta do Noval, och Nacional, en ny rennässans, att det vore direkt korkat kalla dem annat än eminenta tillvaratagare av en nationalklenod!


Mogen port är vackert att skåda och runt bordet cirkulerar det rubinröda vinet i portvinskaraffen. Vinet serveras blint och gissningarna på ursprung och druva sätter fart. 1982 är perfekt mogen nu. Glaset fylls av eteriska toner, mjölkchoklad, nötcreme, torkade rosor, apelsinskal, mynta. söt lakritstobak och vaniljiga blåbär. Måhända aningen spretigt men det råder inga tvivel om att det är väldoft så det förslår!

Smakmässigt är harmonin större och bjuder på fin komplexitet. Nougat, kaffesump, vanilj, blåbär, blommighet och ett svagt stjälkigt drag ger spänning till den eleganta och relativt lätta kropp som 1982 Nacional visar upp. Fin, lång eftersmak där en skön piptobakston sätter punkt för upplevelsen.

Jag är löjligt förtjust i den lättare portvinsskolan och minns inte minst vinterns 1970:a Quinta do Noval, stöpt i samma form. Tyvärr får denna typ av vin allt mindre utrymme i en vinvärld som numer drar åt koncentration och ren essens. Beklagansvärt, för när viner som 1982 Nacional och kvällens magiska 1971 Barbaresco Pajoré får visa sin eteriska och sensuella stil, är det svårslaget. För visst är det härligare bli förförd än knockad!


Och ja; hade jag ägt en vingård med oympade stockar, vingården hade hetat Nacional, varit världskänt så hade även jag stolt skrivit “Produced from Pre-Phylloxera Vines”. Kanske än större än vingårdsnamnet till och med!

(1982 Quinta do Noval Nacional, Douro, 92 p)

Share.