>Puisseguin-Saint-Emilion

6

>
Jag fortsätter min vandring i de mer perifera kommunerna i Bordeaux i hopp om att göra fynden innan namnen blir allt för kända! Turen har kommit till en 2003:a från Chateau Tour Calon i sateliten Pusseguin-Saint-Emilion. Producenten är dock belägen i Montagne. Slottet är för mig helt nytt och hade det inte varit för Bryssels flygplats hade jag fortfarande inte hört talas om det. Och det är precis detta jag älskar med Bordeaux; hur mycket jag än läser, provar och besöker så dyker det upp nya namn ideligen. Det får mig inse hur stort Bordeaux är och att jag kan viga hela mitt vinliv åt regionen utan att vara i närheten att prova alla producenter!


Efter lite läsning om Tour-Calon förstår jag egendomen är belägen på platån i de mer östra delarna där kalksten och lera dominerar. Druvorna som odlas här är 50% Merlot, 25% Cabernet Franc och 25% Cabernet Sauvignon.

Den 12 ha stora egendomen ägs och drivs av bröderna Claude och Paul Lateyron. Jäsningen sker på rostfria ståltankar och temperaturen tillåts inte överstiga 31 C. Lagringen sker även den i rostfria ståltankar innan buteljering.

Vinet då? I glaset strålar ett granatrött vin med lätt mognadskant. Doften är behaglig med klassiska toner av mörka körsbär, plommon, lakrits och jord. Doftmässigt är där inget som visar problemen med värmen i 2003-årgången. Smaken visar upp en fin strävhet, underbart avrundad frukt och en lätt sötma. Plommonen är mer tydliga och tonerna av nyklippt gäsmatta gör sig även tillkänna. Lakritstonen får mig att tänka på finsk lakrits med den lite typiska tjärsmaken. Summering: ett helt perfekt matvin!

Än en gång imponeras jag av god hederlig bas-Bordeaux. Likaså kan jag lägga ytterligare en positiv upplevelse av 2003 till listan för så här långt är det få viner jag upplevt som för varma. Jag fann vinet i Belgien men det kan även inhandlas i Danmark; toppbetyg har utdelats av Flemming Hvelplund och Anker Tiedemann, bägge herrar bland landets mest respekterade provare. Pris: EUR 13 och i DK ligger den runt DKK 100.

Än en gång, tack Systembolaget för att ni redan valt vad jag ska dricka. Har börjat förstå att inköparna inte gillar de enklare Bordeaux-vinerna…

Share.
 • Frankofilen

  >Kul att höra att en nolltrea levererar. Drack 2003 d’Armailhac för nån vecka sedan till viss besvikelse. Rundnätt men tillbakadragen plommonfrukt med massor av kärv salmiak i slutet. Ok, men tveksam. Hoppas på dålig flaska och ungdom…

 • Fredrik

  >Hej! Jag tipsade viniportugal om din blogg, hoppas dom tittar in och länkar dig till någon hemsida eller liknande.

  Jag hittat denna info om dom på nätet, men du kanske redan känner till dom?.

  ViniPortugal är en branschorganisation som stöttas av samtliga producenter av bordsvin i Portugal. Det är en privat, icke vinstdrivande organisation som har till uppgift att marknadsföra och informera om portugisiska viner runt om i världen. För de nordiska länderna är Bistro reklambyrå ViniPortugals samarbetspartner. Där hjälper man gärna till med information och kontakter rörande portugisiska viner. http://www.viniportugal.pt

  /Fredrik

 • Niklas J

  >Oj, tack Fredrik!

 • Fredrik

  >Det var det lilla, bistro reklambyrå (som är samarbetspartner i Norden) är ofta hos mig och käkar, så jag tänkte att jag måste ge dom din blogg adress.

  Ha det bra.

  /F

 • Vintresserad

  >Tour-Calon är en finfin “lilla-syster St Emilion”. Vi har druckit 1997 – som var förvånansvärt bra trots årgången, och 2000 som är bra! Det är precis denna typ av vin som saknas på SB idag (men det har vi tjatat om länge…). Ville framförallt säga att Tour-Calon har levererat flera fina årgångar, så 2003 var ingen lyckträff! Värt att hålla utkik efter utomlands (våra är köpta i Danmark och Tyskland).

 • Niklas J

  >Kul höra du känner till den Vintresserad! Omdömet om slottet i dansk vinpress har ju vait gott några år så visst känns det som ett bra köp! Men det är alltid lika kul bli överraskad!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers