>Quinta da Murta – Bucelas främste?

2

>
Cozze ripiene. Eller fyllda musslor om ni så hellre vill. Ibland låter det bara bättre på italienska! Ett favoritrecept hämtat från italienska Puglia och som dessutom lyfter ännu ett snäpp när det får sällskap av ett mineralfräsigt och aromatiskt vitt vin – varför inte en Bucelas?

Bucelas, eller Bucellas som är den äldre stavningen, återfinns drygt två mil norr om Lissabon. Som de två andra mindre områdena kring huvudstaden, Carcavelos och Colares, var området nästintill utdött för ett par decennier sedan men ett halvt dussin eldsjälar räddade det från att försvinna. För Lissabonborna har Bucelas varit synonymt med enkla aromatiska, men mineralstinna viner, och dessa har varit förstavalet på stadens många fisk- och skaldjursrestauranger.

Hur ett vin som ändå är så pass populärt riskerar försvinna kan tyckas märkligt men urbaniseringen har skuffat undan de klassiska vinområdena i jakten på ny bostadsmark. Likaså förväntas Bucelas vara ett billigare vin och det förenklar inte för vinbonden som har ett tämligen kuperat landskap att jobba i.

Arinto härskar i området. Enligt portugisisk vinlagstiftning krävs 75% av druvan i en Bucelas – resterande får vara Rabo de Ovelha och Esgana Cão. Ännu ett par okända druvor? Kanske inte den sistnämnda som också går under namnet hundstryparen! Eller mer kända namnet Sercial…

Jag beklagar mig överför Anders Callmer som driver Portucastas om saknaden av en Bucelas på Systembolaget och minns de där skaldjursplatåerna man får på de schyssta restaurangerna i Lissabon. Och kall mineralig Bucelas i glasen! Inte ens i Beställningssortimentet finns någon…

Anders stoppar mig och berättar det visst finns en – dock i Portucastas restaurangsortiment. Quinta da Murta, ansedd av många som främsta producent i området, försöker Anders sälja in till restauranger på hemmaplan.

Anders lämnar ett varuprov till mig på en 2007 Quinta da Murta Branco Seco. Efter att mestadels ha provat Caves Velhas enkla men delikata Bucelas var det med spänning vinet provades till de fyllda musslorna.


Quinta da Murta ligger nersänkt i en gryta i området och är omgärdad av Arinto-rankor. Odlingarna är dock högt belägna och det råder i sanning mikroklimat på Murtas ägor. Enligt ägaren Francisco Castelo Branco kan det skilja upp till tjugo dagar i mognad mellan de olika parcellerna. Då Arinto de Bucelas ska vara syrarik skördar man gärna tidigt på Murta.

2007:an är väldigt ljus till utseendet. Inledningsvis är doften tillbakahållen men med en temperaturhöjning kommer doften. Mineralen (våt nyregnad sten) dominerar vinet och hjälps fram av en lätt vaxig ton, nektarin och aningen omogen limefrukt.

Fruktsyran är ung och lite bångstyrig men inte så hög som man av doften inbillas förvänta sig. Mineraltonen och fruktsyran skickar mig till Grüner Veltliner-land och längs vägen bjuds man på gråpäron och viss vaxighet. Balansen är finstämd, vinet fylligare än förväntat och eftersmaken behagligt mineralsyrlig.

Vid privatimport räknar Anders fram ett pris på 104 kronor. Med tanke på vinet ligger runt 65-70 kr i hemlandet har jag inga invändningar mot prissättningen. Det ska tilläggas det ingalunda är tal om ett stort vin. Kvaliteten är där dock, likaså personligheten och för oss mineralnördar är det ett välkommet tillskott bland skaldjursvinerna! För till havsfirren, langustinerna, ostronen eller musslorna sitter en Arinto de Bucelas som en smäck och lyfter en dimension!

Cozze ripiene

Ingredienser
1 nät blåmusslor

Ca 2 deciliter vitt
1 gul lök

3 medelstora vitlöksklyftor

Några matskedar olivolja

5 färska tomater

2 ägg

En knippa bladpersilja

En knippa basilika

Några matskedar ljust bröd

Pecorino sardo

Kajenpeppar
salt, nymalen peppar

Borsta musslor, bort med skägg och annat skräp. Släng alla som redan öppnats och inte sluter sig. Ner med musslorna i en kastrull och häll på vinet. Låt det bli varmt och sjud runt fem minuter eller tills musslorna öppnat sig. Släng alla som fortfarande är slutna. Låt övriga svalna något.

Sila spadet genom finmaskig sil och ställ åt sidan. Finhacka lök och en vitlöksklyfta. Hetta upp olivolja fräs lök och vitlök mjuka utan de tar färg. Hacka tomatköttet och rör ner det. På med musselspadet, salta och peppra. Låt koka in till en tjockare sås. Ner med såsen i en låg ugnsform. Ugn på 225 C.

Dela musslorna och släng den tomma halvan. Förbered fyllning genom att kraftigt vispa sönder äggen med gaffel. Finhacka persilja och basilika och resten av vitlöken och blanda allt med äggen. Rör ner det smulade brödet och smaksätt med salt, nymalen peppar och en gnutta kajen. Täck varje mussla med en tesked av fyllningen och ställ ner skalet försiktigt på tomatsåsen. Se till att musslorna inte sjunker ner i såsen; då har du för liten form alt för rinnig sås.

När alla musslor är täckta strö över riven Pecorino Sardo och gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ljust frasigt vitt bröd till.

Share.
  • Mats L

    >Håller med, det är ett bra friskt vin att dricka ungt, helt klart det bästa Bucelas jag provade i Portugal. Caves Velhas var alltid lite tröttare än Quinta da Murta. Vore kul om Portucastas tog in det.

  • Niklas Jörgensen

    >Jag har lämnat in en privatimport på en låda. Säg till om vi ska dela eller om du vill ha några…

    /Niklas

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers