>Quinta da Soalheira Reserva Especial – Tawny Port

7

>
Ja, jag vet. Jag skriver inte särskilt mycket om viner tillgängliga på Systembolaget. I min jakt på mognad finns inte mycket att hämta hos monopolet – särskilt inte när flaskor som den jag nu ämnar berätta om knappast kan köpas in i större mängder. Oftast får jag vara glad om jag ens finner en flaska! Min förhoppning är dock att väcka ett intresse hos läsaren att liksom jag söka andra inköpsvägar, våga bryta mönster, prova moget vin och kasta sig hejdlöst ut i vinvärldens stora skattkammare som Portugal är! Ibland lyckas man, ibland inte. Hur kul är det om allt du köper är rescenserat – packat och klart? Lämna lite åt det outforskade och känn hur vinintresset skjuter fart!

Borges, grundat 1884 och då ägt av bankkonstellationen Borges & Irmao, var aldrig bland de största producenterna av portvin. Stilen gick åt det lättare hållet och ärligt talat var det snarare husets tawny-viner som hade ett gott renommé. Särskilt var det tre Douro-vinmarker man stoltserade med, Quinta do Junco, Quinta da Casa Nova och Quinta da Soalheira. Firman existerar inte längre i dess ursprungliga form utan är ett helt annat företag idag – enda marken som man vägrat släppa är Quinta da Soalheira, de övriga två såldes till Taylor & Fladgate 1998.Quinta da Soalheira, som inte har något med producenten Soalheiro att göra, användes för husets bästa tawny och tappades i 10- och 20-årsvarianter. Reserva Especial låter exklusivt och var även paradvinet – även om det inte var mer än en bra tawny helt enkelt. Vinet startade produceras redan vid sekelskiftet men sedan ett par två-tre decennier framställs det inte längre.

När så tillfället att köpa en gammal flaska dyker upp är nyfikenheten stor trots Borges något skamfilade rykte. Jag tar chansen!


Flaskan är gammal vilket korken vittnar om. Barkbiten har nämligen börjat tappa elasticiteten och det sipprar från flaskan. Dags att öppna med andra ord! Jag lyckas få upp korken med min trogne följeslagare, bladkorkskruven. Andaktsfullt häller jag upp ett doftprov och här finns då ingen anledning till oro!

Vinet dekanteras och det är en mörk brun färg som möter mig, något oklar. Ett glas hälls upp, resten ner i en annan flaska och in i kylan.

Jag väntar någon timme innan jag provar; doften är ännu inte helt balanserad då en del instängt ska ut. Så plötsligt exploderar det i glaset! Hasselnötscreme, kaffe, russin och fat väller upp ur glaset.

Ok, dags att smaka. Just de sekunderna innan jag provar ett gammalt vin far det en massa tankar genom skallen; kommer det vara syrligt, snipigt, rikt, balanserat?


Reserva Especial är sött – riktigt ordentligt sött fortfarande! Aningen klent till en början men smaken växer under kvällen. Fikon, russin, tobak, nötcreme och gamla träfat i smakpaletten. Inte långt, inte fylligt men lent, balanserat och läckert!


Nu sätter detektivarbetet igång! Hur gammal är flaskan egentligen? Min nätta samling av portugisiska vinlänkar har konsulterats utan resultat så det är läge söka assistans av min portugisiske frände.


Med andra ord; uppdateringar lär följa. Föresten, priset? EUR 35. Take that Taylor’s 10-åriga tawny för 219 kronor!

Share.
 • Mats L

  >Häftigt! Ser fram mot mer info om vinet!

 • Anonymous

  >Häftigt, som sagt. Har du någon idé om hur gammal den är? Du kan ju åtminstone utröna hur gammal den max kan vara, genom att titta under utmärkelserna på etiketten. Svårt på dom bilderna du har här, men 1904 och 1915 kan man se, men vad säger de andra? 50-talet nån gång?

  \\Micke

 • Niklas J

  >Äldsta medaljen 1922. Jag gissar flaskan är drygt 50 år gammal…

  Tror jag ska ta mig ett litet glas av den ikväll :-)

 • Anonymous

  >Det tycker jag att du ska göra :)

  Tänkte köpa de 2 Portugisiska nyheterna från Niepoort men de fanns inte på vårt lilla SB i stan. Det fick bli en Prova dos 9 istället. Har du provat någon av dessa?
  \\Micke

 • Niklas J

  >Tänker du på Morgadio de Calcada? Den vita har jag skrivit om tidigare – den röda tänkte jag kila och köpa en av!

  Den andra du nämner har jag tyvärr inte provat.

 • Anonymous

  >Nu är dom i varje fall beställda :)
  Vill tipsa om en vit Portugis som jag just drack till en liten snitt med skagenröra, Quinta da Alorna. Mogna söta päron, persika och citrus, friskt och gott. Gjort på Arinto och Chardonnay, en riktigt lyckad blandning.
  \\Micke

 • Niklas J

  >Micke; tyvärr är jag ingen fantast av portugisisk Chardonnay. Blir oftast allt för fruktsött för min smak…dessutom är deras egna druvor så pass intressanta att jag tycker de ska försöka hålla sig till dessa!

  Men visst, jag har ju fallit för exempelvis Madrigal Viognier och det är knappast en portugisisk druva :-)

  Om du vill förstå vad som får igång mina smaklökar så kolla in Castro’s vin jag nämnt i senaste inlägget. Eller testa Pato’s vita Vinhas Velhas! Coolingar :-)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers