>Rothschild en onsdagkväll!

7

>
Onsdag kväll. Lilltjejen har badat, levt loppan och stökat ner hemmet samtidigt som hon tryckt på alla knappar på tv, dvd, digitalbox et c. I hennes ögon en synnerligen lyckad kväll med andra ord och hon somnar gott. Efter kvällens städpass dricker jag ett glas Rothschild, dock inte av den ädlaste sorten utan en majoriteten har råd att köpa; 2006 Réserve Mouton Cadet Graves.

Det här är nytt för mig, jag visste inte ens om att Baronessan hade bussiness i Graves. Mouton Cadet är inte precis husvinet hemma – personligen tycker jag den är allt för dyr i förhållande till vad som finns i glaset. Men den här väcker min nyfikenhet och tydligen är produktionen den motsatta till Mouton Cadets standardflaska; nämligen limitée. Hustrun fick med den hem från senaste Finlandsresan och Viking Line tar dryga åttiolappen för en flaska 2006.

Vinets assemblage är följande: 55% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 15% Cabernet Franc. Vinet har efter vinifiering fått 6 månader på barrique. Lite research ger mig ytterligare information om Rothschilds Réserve-serie; det finns en Graves, Graves Blanc, Saint Emilion, Sauternes och en Medoc.

Även om epitetet Réserve ger känslan att det lagrats längre än normalt och är av bättre kvalitet blir åtminstone jag ytterst misstänksam mot benämningar som inte har någon juridisk förankring i en region utan används godtyckligt av var och varannan slottsherre. Det retar mig och borde vara möjligt styra upp på samma sätt som gamla stockar, Vieilles Vignes, borde regleras. Vad är en gammal stock och vad är kravet för en réserve kan ju tolkas vidlyftigt av en girig producent.


Vad jag däremot gillar är den enkla utformningen av etiketten. Klassisk fransk; lätt fisförnäm i sin utformning med avsaknad av bilder och glättighet, all text på franska och med budskapet: “Kan du inte läsa etiketten är du inte värd dricka det här”. Härlig fransk charmig arrogans med andra ord!

Det positiva är att trots att det står Réserve och Mouton Cadet på flaskan så är jag imponerad – faktiskt mycket imponerad. 2006:an visar upp en röd färg. Inget mörkt koncentrat som lördagsprovningens 2005:or dock. Doften är riktigt Graves-aktig med fina röda bär, främst vinbär, tydlig gruston, järn, en förförande violton och med svaga toner av ek och blyerts. Smaken är ungdomligt viril men tanninerna och syrorna är redan på plats. En lätt gräston letar sig fram mellan bären och blyertspennan blir tydligare. Likaså grustonen som nu blivit en dammig grusväg. Behaglig, lätt syrlig eftersmak som lämnar en fräsch känsla i gommen. Inget långlagringsvin men ett som helt klart vinner på att åtminstone få ligga till sig ett-två års tid.

Mer av den här typen Baronessan!

Share.
 • Anonymous

  >Intressant!Har heller aldrig hört talas om vinet men som du beskriver det verkar det som ett bra köp för 80 devalverade kronor.

 • Niklas J

  >Anonym; det är precis sånt här jag önskar mer av i SB:s ordinarie sortiment! God, hederlig Bordeaux till rimligt pris!

  Hoppas du får chans att prova.

 • Anonymous

  >Jag bor tyvärr rätt långt bort från närmaste Finlandsbåt men drygt 30 minuter från Helsingör. Jag får botanisera i Danmark men det känns inte så kul när den danska kronan kostar drygt 1:40. Plötsligt blir de Danska vinauktionerna och de så kallade “fynden” genast fan så dyra.

 • Anonymous

  >Jag glömde att skriva att jag fullständigt håller med dig att SB borde var mycket bättre på att plocka hem “vardags” Bordeaux till ett rimligt pris. Det är trots allt ett monopol med stora resurser(som drivs av skattepengar). Jag har i princip inget emot SB men när det gäller Bordeaux i ordinarie sortimentet så kan jag undra vad inköparna tänker på.

 • Niklas J

  >Med tanke på att priserna i DK överlag är som i SE vad gäller bättre vin så gör ju knappas DKK det möjligt till bra köp! T o m billiga viner tappar i intresse när 40% ska plussas på. Nej, jag tittar mer ut i Euro-land nu där fynden finns!

  Tack för kommentarer!

 • Anonymous

  >Låter som en helt ok onsdagskväll :) Är i Oslo nu och fick tips om att det finns 2005 Château Cantemerle på Gardemoen till ett betydligt bättre pris än på SB, så i morgon kommer jag att ta min ranson med hem.
  Ska försöka återkomma med ömdöme :)
  \\sglb

 • Svempa

  >Anonym>>

  Drivs Monopolet av skattepengar? Jag ser det som att monopolet finns till för att omvandla skattade pengar till intäkter för staten.

  Ungefär som skatteverket: Har ni något över efter ni betalt skatt? Skicka in det till oss!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers