Spätburgunder a k a Pinot Noir

2

“Lika bra att skriva det direkt; detta är inget nyårslöfte. Men varje gång jag druckit Bourgogne av klass poppar tanken, likt ett mantra, upp i skallen; “Jag borde köpa mer Bourgogne…” Visst är bra Bourgogne-Pinot Noir dyr; genvägarna är få, om ens några alls! Samtidigt är de betydligt mer outforskade än mer namnkunniga regioner som Bordeaux och Rhone och borde således sporra nyfikenheten hos en vinnörd. Ändå lär jag stå där vid slutet av 2010 och säga: “Jag borde köpa mer Bourgogne…” Bernsteins 2006 Mazis-Chambertin, Geantet-Pansiot’s 2002 Le Poissenots från Gevrey-Chambertin eller Pousse d’Or’s 2002 Clos du Roi från Corton; alla underbara och sensuella viner som tagit näsparti och gom med häpnad under året. Jag borde köpa mer Bourgogne…”


År ut och år in är det samma visa. Pinot Noir negligeras trots druvan skänkt mig några av de allra största upplevelserna under åren som vinfanatiker. Kanske är det rädslan för felköp, gamla klavertramp som spökar eller så är det blott ett kvitto på okunskap och att jag måste lära mig än mer om Pinot Noir?


Ett halvt nyårslöfte avgavs i 2009-års vinodyssé och det är dags att så sakteliga stå för vad som sagts! En låda blandade Spätburgunder har införskaffats – alla från de ledande producenterna i Tyskland och litet av så kallade instegsviner.

Så håll i hatten – nu börjar jag beta av tyskarna en för en. Är de bättre, sämre eller blott annorlunda jämfört med Bourgogne i samma prisläge – EUR 10-20?

Meyer-Nähkel, Jean Stodden, Friedrich Becker, Deutzerhof, Wöhrwag, Adeneuer och Salwey för att nämna några – here i come!

 

Share.
 • Anonymous

  >Hej Niklas,

  Vi har njutit några år av Tysklands ledande producent av Spätburgunder – Bernhard Huber http://www.weingut-huber.com/
  från Malterdingen i Baden. Huber rankas högst av Gault Millau för Spätburgunder.

  Speciellt är Hubers << R >> Reserve cuveer magnifika, men väldigt prisvärd är också Alte Reben listad till cirka € 25 finns för € 24 här http://www.l-w-weine.de/deutschland/baden/weingut-bernhard-huber/index.html

  C&D wein har också, och ibland säljer Gute Weien Hubers viner.

  Bästa hälsningar
  /johan s

 • Niklas Jörgensen

  >Hej Johan,

  Tack för att du hittat hit! Jo, Huber har också gjort mig lycklig! Köpte med några hem från Berlin för ett par år sedan och de är utan tvivel högklassiga!

  Igår blev det Beckers prestigevin; 2007 Pinot Noir Tafelwein. Vinet som Gault Millau utnämnt fem år i rad som Tysklands bästa röda – 2007 fick 97 p och jag lovar; det var helt fantastiskt!

  Ingen runt bordet gissade Tyskland…

  Post kommer!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers