>The Gamay Way – Version 2.0

8

>
Jag säger Beaujolais. Du tänker macération carbonique? Eller kanske skumbanan?

Jag säger Château des Jacques Moulin-à-Vent. Du tänker macération carbonique och skumbanan?

Jag säger fel, fel, fel!

Maison Louis Jadot’s Château des Jacques är sannolikt Beaujolais främsta egendom och den producent som sätter kommunen Moulin-à-Vent på kartan. Inte bara är de mer burgundiska i sin karaktär; de har heller inget gemensamt med de kännetecken som de flesta ändå associerar med druvan Gamay och området Beaujolais.

Vidare tänker Château des Jacques i burgundiska banor genom att understryka olika markers karaktär och klass. Clos de Champ de Cour, Clos du Grand Carquelin, Clos de la Roche, Clos des Thorins och Clos de Rochegrès är alla topplägen och enskilda vinmarker inom Moulin-à-Vent – alla med sin egen unika karaktär.

De vingårdsmärkta Moulin-à-Vent är inte viner som bör drickas inom ett par år; snarare är det ett decennium av utveckling som bör vara måttstocken. I tider när Bourgogne dessutom är ångestframkallande dyrt är det något av en befrielse finna viner som Louis Jadot’s 2006 Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès.


Guillaume Castelnau driver egendomen och vinmakandet hos Jadot ligger sedan många år tillbaka på Jacques Lardière. Trots Jadot’s storlek söker man inte aktivt en husstil utan låter varje läge och vin uttrycka sin egen terroir.

Château des Jacques köptes 1996 och består av ca 27 hektar vinmarker varav nästan 20 är från de vingårdsmärkta lägena. Clos de Rochegrès som är hämtat från de äldsta stockarna består av ytlig granit och underliggande hårt packad berggrund. Vinet har efter jäsning i slutna tankar pumpats över och sedan lagrats i fat 12 månader. En del av vinet är avstjälkat.


Vackert röd färg som knappast är kännetecknande för druvan och området.

Stor, ganska ungdomlig doft och det tar inte mer än ett par sekunder innan jag är såld! Skön fatton som minglar med blommiga drag, mörka körsbär och våta stenar. Viss burgundisk kryddighet och tydlig blyertspenna.

Finmaskiga tanniner samsas med mineralig syra och helsköna fat. Oj, vilken läcker Gamay! Fortfarande ung i sin smak där blyertspennan är återkommande och får mig tänka på samma karaktär som ibland dyker upp i Cabernet Franc från Loire. Gillar man Bourgogne och dessutom Chinon, Saumur och Bourgeuil är detta sannolikt ett vin man går igång på; dock så mycket behagligare och mindre ettrigt i sin smak i jämförelse med Loire-vinerna. Ganska lång körsbärsdriven eftersmak.

Bästa Beaujolais jag smakat? Förmodligen, ja!

Lagra? Ja, gärna mer än fem år men tillåt mig tvivla du lyckas hålla händerna borta från denna supersköna men ändå högst personliga publikfriare! Mera, mera!

(2006 Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès, Louis Jadot, 91 p)

Share.